Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σφαγή για τα 11 δισ. ευρώ για τα «κοιμώμενα» έργα του ΕΣΠΑ | Εφημερίδα των συντακτών

Σφαγή για τα 11 δισ. ευρώ για τα «κοιμώμενα» έργα του ΕΣΠΑ | Εφημερίδα των συντακτών


Σφαγή για τα 11 δισ. ευρώ για τα «κοιμώμενα» έργα του ΕΣΠΑ

Του Βασίλη Γεώργα

Σχολεία, επαρχιακοί δρόμοι, μονάδες ψυχικής υγείας, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, ΧΥΤΑ, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα και χιλιάδες άλλα μικρά αλλά πολύ σημαντικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να δώσουν πνοή και να ανακουφίσουν προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν στα χαρτιά και να χαθεί κάθε ευρώ από τα 11 δισεκατομμύρια χρηματοδότησης που δικαιούνται.

Είναι τα περιβόητα «5.000 κοιμώμενα έργα» του ΕΣΠΑ, για τα οποία οι περιφέρειες που τα «τρέχουν» δεν έχουν καταφέρει να εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή τους, με αποτέλεσμα πλέον να θεωρείται βέβαιη η απένταξή τους από το πρόγραμμα, ώστε να «διασωθούν» κοινοτικά κεφάλαια προς όφελος άλλων μεγαλύτερων και πιο προχωρημένων έργων.

Η «εντολή» Σαμαρά κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους περιφερειάρχες για το θέμα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας ότι κάποια από αυτά τα έργα θα προλάβουν να διασωθούν: Μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν «εκκαθαρίσει» τη λίστα με τα έργα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, ώστε τα χρήματα να αποδεσμευτούν και να διοχετευθούν σε άλλες δράσεις που έχουν τη δυνατότητα να τα απορροφήσουν.
Η συνάντηση έγινε μία ημέρα πριν ο αρμόδιος για τα διαρθρωτικά ταμεία επίτροπος της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν ξεκινήσει να «περιοδεύει» στις 13 ελληνικές περιφέρειες, οι οποίες μέσα στο 2013 θα πρέπει να απορροφήσουν κονδύλια 1,594 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ αναλογούν στην Αττική, άλλα 358 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία και 128,8 εκατ. ευρώ στην Κρήτη.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των περιφερειών εξέφρασαν τόσο στον πρωθυπουργό όσο, στη συνέχεια, και στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη τα παράπονά τους για τις πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες ενώ έριξαν την ευθύνη για τα προβλήματα απορροφητικότητας στις συναρμοδιότητες με τους υπουργούς, λέγοντας ότι αυτές είναι που μπλοκάρουν τα έργα. Ελαβαν πάντως την υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι θα εξετάσει τις προτάσεις που θα στείλουν εντός 20ημέρου και ότι η κυβέρνηση θα τους κάνει διατάκτες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να μπορούν οι ίδιοι να διαχειρίζονται τα κονδύλια.
Σύσκεψη με στόχο την ενίσχυση των ρυθμών απορρόφησης έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης και μεταξύ του Κ. Χατζηδάκη και των διαχειριστικών αρχών του ΕΣΠΑ.
Η περιορισμένη απορροφητικότητα, αλλά και τα υψηλά ποσά που πρέπει να απορροφήσει η χώρα μας μέσα στο 2013, τα οποία ξεπερνούν τα 3,89 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο που το χρήμα και τα δανεικά σπανίζουν, έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση που πρέπει να δείξει έργο για να αναχαιτίσει τους έντονα υφεσιακούς ρυθμούς της οικονομίας.

Το υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός έχει αυτό ακριβώς το αντικείμενο, το πώς δηλαδή θα συντονιστεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια, αλλά και να χαραχτεί μια πρώτη στρατηγική για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 για το οποίο η Ελλάδα εξασφάλισε «κουρεμένα» κονδύλια 14,5 δισ. ευρώ έναντι 20,5 δισ. ευρώ του σημερινού προγράμματος.

Το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει προς τα έξω η κυβέρνηση είναι ότι θα αξιοποιήσει σημαντικό μέρος από τα κοινοτικά κονδύλια για την προώθηση προγραμμάτων απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας καθώς και για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
14/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: