Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Βρούτσης έτοιμος για όλα: Απαγορεύει απεργίες κόβει (πάλι) εφάπαξ, μισθούς και συντάξεις


Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 11:07

Βρούτσης έτοιμος για όλα: Απαγορεύει απεργίες κόβει (πάλι) εφάπαξ, μισθούς και συντάξεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
 Βρούτσης έτοιμος για όλα: Απαγορεύει απεργίες κόβει (πάλι) εφάπαξ, μισθούς και συντάξεις
Ο πιο καλός ο μαθητής της τρόικας είναι έτοιμος να κάνει πάλι το θαύμα του. Αφού …αρίστευσε στις εξετάσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος –όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή κανένα άλλο υπουργείο δεν θα εμφανίσει τόσο μεγάλη περικοπή δαπανών μέχρι και το 2016- ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι διάπλατα το ασφαλιστικό.
Γράφει:  
Κι όχι μόνον αυτό. Δηλώνει πρόθυμος να θέσει σε διαβούλευση των νόμο περί απεργιών, τονώνοντας ακόμη περισσότερο το αυταρχικό προφίλ που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση. Παρά τις αντιδράσεις ακόμη και από την ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, το θέμα φαίνεται ότι παραμένει ορθάνοιχτο.
Οι μειώσεις στις συντάξεις και οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας είναι ακόμη νωπές, αλλά ο δαιμόνιος υπουργός, ετοιμάζει και νέα μέτρα:
1.    Το Σαββατοκύριακο, ήρθε στο φως της δημοσιότητας (σ.σ το δημοσίευσε η Ελευθεροτυπία) εσωτερικό έγγραφο του υπουργείο Εργασίας το οποίο ζητάει οι νέες περικοπές στο εφάπαξ να ισχύσουν όχι από το 2014 όπως είναι προγραμματισμένο αλλά μέσα στο 2013 καθώς τα φετινά ελλείμματα στα ταμεία πρόνοιας, απαιτούν και νέα μέτρα για να κλείσουν. Ήδη, με υπουργική απόφαση έχει προβλεφθεί νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ο οποίος συνδέεται κυρίως με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλλει ο καθένας.
2.    Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι καμπάνες θα ηχήσουν από τον επόμενο μήνα. Θα καταργηθεί το δώρο γάμου, ενώ πρόθυμα το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να «επανεξετάσει» και το θέμα των τριετιών, ψαλιδίζοντας ακόμη περισσότερο τις αποδοχές, ακόμη και κατά 30%.
3.    Στις συντάξεις, ο «μανδύας» του ενιαίου τρόπου υπολογισμού συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κρύβει νέες περικοπές ειδικά για τους ασφαλισμένους στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Τα ταμεία αυτά, ναι μεν έχουν συγχωνευτεί με το ΙΚΑ αλλά κρατούν την αυτοτέλειά τους όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Αυτό θα αλλάξει και ο ενιαίος τρόπος είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε περικοπές παρά το γεγονός ότι ο κ.Βρούτσης δεν το λέει ακόμη ανοικτά. Από τη συγχώνευση, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να προκύψει και περικοπή των εισφορών (καθώς δεν πληρώνουν όλοι τα ίδια). Το ζήτημα είναι τι γίνεται με τις εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί.
Για την ιστορία, το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι οι δαπάνες του υπουργείου Εργασίας θα περιοριστούν από τα 14,251 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 (ποσό αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 2012) στα 11,777 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016. Και μόνο αυτό το στοιχείο, αρκεί για να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα ότι έρχονται νέες περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: