Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ θα ελέγξει η ΕΚΤ | Εφημερίδα των συντακτών

Τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ θα ελέγξει η ΕΚΤ | Εφημερίδα των συντακτών

Τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ θα ελέγξει η ΕΚΤ

Ο Ντράγκι αποκλείει το ενδεχόμενο υιοθέτησης τιμής-στόχου για τη συναλλαγματική ισοτιμία

Του Μπάμπη Μιχάλη

Η ΕΚΤ θα παρακολουθήσει τις επιπτώσεις του ισχυρότατου ευρώ στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο υιοθέτησης τιμής-στόχου για τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Με αυτό το προσεκτικά διατυπωμένο σχόλιο, ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσπάθησε, αμέσως μετά τη χθεσινή απόφαση διατήρησης των επιτοκίων του ευρώ στο 0,75%, να διασκεδάσει την κλιμακούμενη τον τελευταίο καιρό διχογνωμία μεταξύ των εταίρων για την τρέχουσα άνοδο του κοινού νομίσματος.

Ο Ντράγκι είπε ότι, αν και η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο της πολιτικής της ΕΚΤ, είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότερα των τιμών, γι” αυτό η τράπεζα θα εποπτεύσει αν η σημερινή άνοδος είναι διατηρήσιμη.

Για αρκετούς οικονομικούς αναλυτές οι «μεσοβέζικες» δηλώσεις του Ντράγκι αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα προς κυβερνήσεις και αγορές ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω άνοδο του ευρώ. Για κάποιους οι δηλώσεις αυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Μετά τις δηλώσεις Ντράγκι το ευρώ υποχώρησε στα 1,3427 -το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ημερών. Το κοινό νόμισμα εκτοξεύτηκε στη στρατόσφαιρα τις τελευταίες εβδομάδες, χτυπώντας στις αρχές του μήνα ρεκόρ 15μήνου έναντι του δολαρίου και 2,5 ετών έναντι του γεν.

Η ανατίμηση τροφοδότησε ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και προκάλεσε εκκλήσεις από τη Γαλλία για υιοθέτηση συναλλαγματικής πολιτικής που θα προστατεύσει το νόμισμα από «παράλογες διακυμάνσεις». Κάτι που δεν βρίσκει ένθερμη τη γερμανική πλευρά.
08/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: