Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Για να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού... Την επιβολή έκτακτου φόρου 30% στις αδήλωτες καταθέσεις δρομολογεί η κυβέρνηση0


Για να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού...

Την επιβολή έκτακτου φόρου 30% στις αδήλωτες καταθέσεις δρομολογεί η κυβέρνηση0


Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλακη
Το θηριώδες νούμερο των 6,4 δισ ευρω ποσό το οποίο μετα την αρνητικη επιδοση στο μέτωπο των δημοσίων εσόδων τον πρώτο μήνα του έτους (υστέρηση 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο), αναζητεί πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το πόσο αυτό πρεπει να εισπραχθει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό από τα ακίνητα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο.
Σημαντικό μέρος του ποσού αυτού μπορεί να προέλθει απο τον έκτακτο φόρο 30% στις καταθέσεις του εξωτερικού που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν απο τα εισοδήματα των φορολογουμένων. Πληροφορίες αναφέρουν οτι εχει ληφθεί η σχετική απόφαση απο το υπουργείο οικονομικών περί της εφάπαξ φορολογίας.
Συνολικα το ποσο των 6,4 δισ ευρω  υπό τις παρούσες συνθήκες ειναι εξαιρετικά δύσκολο να εισπραχθει καθώς και τον μήνα Φεβρουάριο θα υπάρξει υστέρηση στα έσοδα με αποτέλεσμα σύμφωνα πάντα με τις ρήτρες που έχουν συμφωνηθεί με την τροικα πρεπει να υπάρξουν ισοδυναμεί μέτρα περικοπής των δαπανών.
Το ζήτημα ειναι απο που θα εισπράξει τα χρήματα αυτα ο κρατικός προϋπολογισμός.
Το ποσό αυτό θα προέλθει από τα εξής:
- τις τρεις από τις πέντε δόσεις του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) οι οποίες πρόκειται να εισπραχθούν μεσα στο 2013 Από τις τρεις δόσεις του εκτιμαται οτι θα εισπραχθουν 1,1 δισ ευρώ.
- το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 και το 2012. Το φόρο θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 650.000 ιδιοκτήτες, δηλαδή όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, σε ατομική βάση, αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το υπουργείο έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει το ποσό των 1,2 δισ ευρώ.
- τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα επιβληθεί για την ακίνητη περιουσία που είχαν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους την 1-1-2013. Το 2013, εκτιμάται ότι θα αποφέρει το ποσό των 2,1 δισ. ευρω.
Απο τα 6,4 δισ ευρω τα υπόλοιπα 2,1 δισ ευρω θα εισαχθούν απο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων που μόνο για το 2012 ανήλθαν στο πόσο των 12 δισ ευρω ενώ συνολικά ανέρχονται στα 54 δισ ευρω . Επίσης εκτιμαται οτι ενα σημαντικό ποσο θα προέλθει απο τον φόρο 30% που θα επιβληθεί σε φορολογουμένους με καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη η εφορία πρόκειται μέσα στους επόμενους μήνες να σκληρύνει τη στάση της έναντι όσων χρωστούν στο δημόσιο ενεργοποιώντας στο έπακρο μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (π.χ. μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων, απαιτήσεων από πελάτες), δεσμεύσεις και ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων κα.


Πηγή: Την επιβολή έκτακτου φόρου 30% στις αδήλωτες καταθέσεις δρομολογεί η κυβέρνηση | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3002/tin-epivoli-ektaktoy-foroy-30-stis-adilotes-katatheseis-dromologei-i-kyvernisi#ixzz2KmP5HbY6

Δεν υπάρχουν σχόλια: