Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αντιρρήσεις στην πρόταση των ταμείων για προσωρινό διακανονισμό των οφειλών με 36 έως 48 δόσει


Αντιρρήσεις στην πρόταση των ταμείων για προσωρινό διακανονισμό των οφειλών με 36 έως 48 δόσεις



Έως 12 δόσεις για τις οφειλές στο ΙΚΑ - Βάζει βέτο η τρόικα σε νέα, καλύτερη ρύθμιση

Την επίσπευση της ενοποίησης των μηχανισμών είσπραξης φόρων και εισφορών ζήτησαν οι τρεις τεχνοκράτες - απεσταλμένοι του ΔΝΤ στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, ώστε το ενιαίο σύστημα να λειτουργήσει, με την ελπίδα ότι θα εισρεύσει  ζεστό χρήμα στα άδεια ταμεία.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να αναλάβει το ΙΚΑ την είσπραξη των εισφορών όλων των ταμείων από την 1η Ιουλίου του 2013 ενώ τα κλιμάκια των εφοριακών θα αναλάβουν το ρόλο του κεντρικού εισπράκτορα φόρων και εισφορών από το Μάρτιο του 2014.
Οι  τεχνοκράτες, πάντως, δεν εγκρίνουν μια νέα ρύθμιση εισφορών στο ΙΚΑ με δυνατότητα καταβολής της οφειλής σε 36 ή 48 δόσεις  υποστηρίζοντας ότι κάθε ρύθμιση που ξεπερνά τις 12 δόσεις  δεν έχει φερεγγυότητα και απλώς μεταθέτει το πρόβλημα  στο μέλλον.
Αντίθετα, οι διοικητές των ταμείων τόνισαν ότι οι περισσότερες δόσεις θα διευκολύνουν την αγορά που στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας και πρότειναν προσωρινό διακανονισμό με ορίζοντα έως το 2018 ή και το 2020. Σύμφωνα με την πρόταση, οι οφειλέτες εκτός από τις τρέχουσες εισφορές θα πρέπει να καταβάλουν και ποσοστό της παλαιάς οφειλής τους. Όσοι οφείλουν πάνω από 300.000 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό έως και σε 48  δόσεις, ενώ όσοι οφείλουν κάτω από 300.000 ευρώ μπορούν να μπουν σε διακανονισμό 36 δόσεων.
Πάντως, εκτός από τη δυσκολία είσπραξης των τρεχουσών εισφορών λόγω της κρίσης (μείωση εσόδων στο ΙΚΑ 12% έως 14%), σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η εισφοροδιαφυγή, αγγίζοντας  τα 6 δισεκατομμύρια το χρόνο στο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας  (ένας στους τρεις εργαζομένους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη), με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να στρέφεται κάθε μήνα στον εσωτερικό δανεισμό για να πληρώσει τις συντάξεις.
Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.
Ο Βέλγος τεχνοκράτης Πατρικ  ντε Μετς που είχε προλειάνει το έδαφος πριν από  την έλευση του κλιμακίου του ΔΝΤ  μελετώντας από πέρυσι  τους εισπρακτικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα, έβαλε βαθμό κάτω από τη βάση στην εισφοροεισπρακτική  ικανότητα των λοιπών ταμείων πλην του ΙΚΑ, ενώ  επέκρινε τη χαμηλή απόδοση των εισπρακτικών μηχανισμών τόσο του ΙΚΑ όσο και των φορολογικών αρχών. Στο report  που παρέδωσε στο οικονομικό επιτελείο  επισημαίνει ότι “θα μπορούσε να ληφθεί η στρατηγική απόφαση να ανατεθούν οι αρμοδιότητες είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στις φορολογικές αρχές όταν η εισπρακτική τους δυνατότητα θα έχει αποκατασταθεί”. 


Πηγή: Έως 12 δόσεις για τις οφειλές στο ΙΚΑ - Βάζει βέτο η τρόικα σε νέα, καλύτερη ρύθμιση | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3061/eos-12-doseis-gia-tis-ofeiles-sto-ika-vazei-veto-i-troika-se-nea-kalyteri-rythmisi#ixzz2KnO5Qe6t

Δεν υπάρχουν σχόλια: