Bloomberg: Μύθοι και αλήθειες για το Grexit
Πρώτη καταχώρηση: 12/05/2015 - 09:03
Τελευταία δημοσίευση: 09:46Οικονομία
Η ιστορία δείχνει ότι το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ δεν σημαίνει αναπόφευκτα καταστροφή, εξηγεί ο Ανταμ Σλέιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Oxford Economics, στο Bloomberg.
Μελετώντας τα παραδείγματα από το παρελθόν, υπενθυμίζει πως πάνω από 70 χώρες και περιοχές έχουν εγκαταλείψει νομισματικές ενώσεις από το 1945 και μόνο μία μικρή μειοψηφία στη συνέχεια υπέστη ισχυρές απώλειες στην παραγωγή.
Παρότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να κατρακυλήσει σχεδόν 10%, η πτώση θα μπορούσε να περιοριστεί και η οικονομία να αξιοποιήσει απαρατήρητα πλεονεκτήματα, που θα επιτρέψουν μία αξιοπρεπή ανάκαμψη, σημειώνει ο Ανταμ Σλέιτερ στο Bloomberg.
«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, εάν φύγει, είναι ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στο ΑΕΠ στην αρχή, αλλά οι αποδείξεις από το παρελθόν δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη», ανέφερε ο Σλέιτερ. «Πολλά εξαρτώνται από το πώς θα γίνει η διαχείριση της μετάβασης. Η παραγωγή μπορεί να είναι εκπληκτικά ανθεκτική στην αντιμετώπιση μίας εξόδου από νομισματική ένωση και τις σοβαρές οικονομικές κρίσεις που καμία φορά τη συνοδεύουν».
Η Τσεχοσλοβακία, για παράδειγμα, διέλυσε τη νομισματική της ένωση το 1993 μέσα σε διάστημα μόλις πέντε εβδομάδων. Η παραγωγή της Σλοβακίας έπεσε λιγότερο από 4% εκείνη τη χρονιά και μέχρι το 1995 ήταν 10% υψηλότερη σε σύγκριση με 1992.
Οι υπολογισμοί του Σλέιτερ δείχνουν ότι στις οικονομίες που αλλάζουν νομισματική ένωση, η μέση αύξηση της ανάπτυξης είναι 2,7% τη χρονιά της διάλυσης και 3,2% την επόμενη χρονιά σε σύγκριση με μία χρονιά πριν από το γεγονός.
Συνολικά, η ανάπτυξη ήταν θετική περίπου στα 2/3 κάθε περίπτωσης εξόδου από νομισματική ένωση και αρνητική στο 1/3, για τη χρονιά που συνέβη. Πολύ αρνητικά αποτελέσματα με την παραγωγή να μειώνεται κατά 20% ή και περισσότερο υπήρξαν στο 8% των περιπτώσεων. Η Λετονία υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες, μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Ομάν είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Πώς θα τα πήγαινε η Ελλάδα;
Ο Σλέιτερ υπολογίζει ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί καθώς μία ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία τονώνει τις εξαγωγές και οι νομισματικές συνθήκες χαλαρώνουν. Χρεοκοπώντας, η κυβέρνηση επίσης θα μπορούσε να βρει δημοσιονομικά περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μόλις έφευγε το σοκ από το Grexit, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να καλπάσει.
«Οι ιστορικές εμπειρίες δείχνουν ότι το Grexit, καλά οργανωμένο, θα μπορούσε να έχει πολύ μικρότερη πτώση στην αρχή», αναφέρει ο Σλέιτερ. «Επίσης, θα μπορούσε να υπάρχει θετική επίπτωση στις χρηματιστηριακές αγορές».
Δείτε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου