12 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Πώς θα γλιτώσετε την κατάσχεση για χρέη στην εφορία
Τρεις εναλλακτικές δυνατότητες τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς ΔΟΥ και Τελωνεία έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχει σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου η ισχύουσα νομοθεσία.
Σε περίπτωση αδυναμίας ένταξης σε μια από τις ρυθμίσεις αυτές οι οφειλέτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους όπως οι αυτόματες κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων καθώς επίσης και υποχρεωτικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με τα απλήρωτα χρέη τους.
Σύμφωνα με το fpress, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει δημιουργήσει έναν οδηγό με απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα των φορολογούμενων σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αλλά και το καθεστώς που ισχύει για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς:
1. Με ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις δύνανται να ρυθμιστούν τα βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο;
α) Με τη ρύθμιση του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες οφειλές σε πρόγραμμα ρύθμισης που δεν υπερβαίνει το ένα και κατ’ εξαίρεση τα δύο έτη. Δηλαδή μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 ή σε 24 δόσεις.
β) Με τη ρύθμιση της υποπαραγράφου Α2 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και στα Τελωνεία οφειλές οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους ή τουλάχιστον μία δόση αυτών.
γ) Με τη ρύθμιση της υποπαραγράφου Α1 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 ρυθμίζονται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις που δύνανται να καταβάλλονται έως και την 30.6.2017 οι βεβαιωμένες έως τις 31.12.2012 στις Δ.Ο.Υ. και στα Τελωνεία οφειλές.
2. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης μπορεί να ενταχθεί κάποιος εκ νέου;
α) Ναι, για την περίπτωση της ρύθμισης του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, εφόσον η απώλεια οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης μπορεί εντός 2 μηνών από την απώλειά της να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση μαζί με τα στοιχεία που θεμελιώνουν τη συνδρομή των λόγων ανωτέρας βίας.
β) Όχι, εάν απολεσθούν οι ρυθμίσεις του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 και των υποπαραγράφων Α1 & Α2 της παραγράφου Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, δεν μπορεί να υπαχθεί κάποιος εκ νέου σε ρύθμιση με τις ίδιες διατάξεις και για τις ίδιες οφειλές.
3. Πού υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης;
Η αίτηση υποβάλλεται, εφόσον αυτό υποστηρίζεται, ηλεκτρονικά σε εφαρμογή στη διεύθυνση του διαδικτύου www.gsis.gr του Υπουργείου Οικονομικών.
4. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο χρέος;
α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
β) κατάσχεση ακινήτων.
Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
5. Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου;
Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.
6. Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
Όχι.
7. Πότε υποχρεούται ο Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού;
Εφ όσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω. Οι ανωτέρω προθεσμίες δεν τηρούνται εφ όσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.
8. Η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού μετά την πάροδο των νομίμων προθεσμιών επιφέρει ακυρότητα αυτού;
Όχι.
9. Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού;
Με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.
10. Πότε μεταβιβάζεται η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου στον υπερθεματιστή;
Μετά την μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Μέχρι τότε η κυριότητα παραμένει στον κύριο του ακινήτου.
11. Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;
Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
12. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων
ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΜΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Αγριο κυνήγι για έσοδα, έρχεται καταιγίδα κατασχετηρίων
Αγριεύει η Εφορία και κλιμακώνει τη μάχη για τα έσοδα: Οι έλεγχοι εντείνονται ενώ παράλληλα η • καταιγίδα• των κατασχετηρίων κτυπά οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, που δεν συμμορφώθηκαν με τις ειδοποιήσεις ούτε και υπάχθηκαν σε ρυθμίσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών ο συναγερμός είναι σε υψηλά επίπεδα στο μέτωπο των εσόδων καθώς το στοίχημα είναι μεγάλο ενώ υπάρχει πλέον η ενεργή απειλή του • κόφτη• σε περίπτωση που καταγραφούν, φέτος ουσιαστικές αποκλίσεις από το δημοσιονομικό στόχο. Το σενάριο αυτό είναι κάτι που θέλει να αποφύγει, πάση θυσία, η κυβέρνηση εντείνοντας τις προσπάθειες στο σκέλος της είσπραξης των εσόδων, ιδίως στη σκιά του προβληματισμού από την υστέρηση που καταγράφηκε στα έσοδα τον Ιούλιο. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα βρεθεί σε λίγες μέρες στο μικροσκόπιο και των ελεγκτών που κατά τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου θα αποτιμήσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως τότε, ενόψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου, που αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα πρώτο πεδίο για εφαρμογή διορθωτικών μέτρων εάν απαιτηθεί.
Από τις αρχές του έτους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη κινήσει εναντίον 755.806 οφειλετών αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε καθημερινή πια βάση αποστέλλονται στις τράπεζες περισσότερα από 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο. Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης προκύπτει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου: Περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από τη ΓΓΔΕ
Σε 755.806 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και έχουν δρομολογηθεί πλειστηριασμοί ακινήτων
Oφειλές 90 δισ.
Σε 1.492.088 οφειλέτες μπορεί να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.
Σε 1.492.088 οφειλέτες μπορεί να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.
Συνολικά περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές, που προσεγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ. Οι εκτελέσεις κατασχέσεων εντάθηκαν τον Ιούνιο και έφτασαν τις 30.000 που αποτελεί αριθμό ρεκόρ από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με το προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας, το Φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία νέα αυτόματο και με συνοπτικές διαδικασίες σύστημα κατασχέσεων και πλειστηριασμών και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πάντως, σε επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που ζητά θέσπιση του επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού και εισαγωγή μίας βελτιωμένης έκδοσης και λειτουργίας της ρύθμισης των 100 δόσεων, ως δύο προαπαιτούμενα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισημαίνει τα εξής:
1 Oι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το μέσο εισπραχθέν ποσό που καρπώνεται το Δημόσιο από τις κατασχέσεις λογαριασμών στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 ανέρχεται στα 530 ευρώ ανά λογαριασμό.
2 Από τις 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που εισέρρευσε στα ταμεία της Εφορίας, προσεγγίζει μετά βίας τα 80 εκ. ευρώ, από τα συνολικά 92 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
• Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
• Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
• Το 25% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
• Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
• Έως το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
• Έως το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
• Έως το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
Αναγκαστικά μέτρα
Από τις αρχές του έτους η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη κινήσει εναντίον 755.806 οφειλετών αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά αποστέλλονται στις τράπεζες περισσότερα από 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο.
Από τις αρχές του έτους η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη κινήσει εναντίον 755.806 οφειλετών αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά αποστέλλονται στις τράπεζες περισσότερα από 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο.
Εμποροι
Σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ζητά θέσπιση του επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού και εισαγωγή μίας βελτιωμένης έκδοσης και λειτουργίας της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ζητά θέσπιση του επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού και εισαγωγή μίας βελτιωμένης έκδοσης και λειτουργίας της ρύθμισης των 100 δόσεων.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Πώς να δηλώσετε ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στο taxisnet
Αυτόματα κατάσχονται από τις τράπεζες για λογαριασμό της Εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους. Ταυτόχρονα, όσοι πολίτες χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις της πρώτης τους κατοικίας, καθώς αυτή δεν προστατεύεται έναντι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο.
Μόνο «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.
Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνσηhttps://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/year2014/accountdecl/index.jspκαι για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο taxisnet.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:
Α. Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».
Β. Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Από τη στιγμή που θα δηλωθεί το ΙΒΑΝ, πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση και να προσκομιστεί στην τράπεζα.
H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα.
Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ:
1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
2. Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.
3. Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.
dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου