Αντικειμενικές αξίες: Αλλάζουν για να μείνουν ίδιες;
Οι πραγματογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης και τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα καθορίσουν τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ. Εδώ και μερικές μέρες έχει γίνει μια έντονη συζήτηση για τις διαφορές σε σχέση με το παρελθόν καθώς σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εκτιμητών, οι λαϊκές γειτονιές θα "πληρώσουν" το τίμημα, καθώς όπως είχε διαφανεί θα διαμορφωθούν κατ' ελάχιστο στα 800 με 900 ευρώ,κάτι που οδηγεί σε αυξήσεις από 25% έως 40%. Αυτό σημαίνει πως περιοχές της Αττικής με τιμές ζώνης 600 και 700 όπως είναι η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και η Νίκαια, θα δουν τις αντικειμενικές και κατά συνέπεια τον ΕΝΦΙΑ να εκτινάσσεται. Όπως υπολογίζεται οι περιοχές της Αττικής που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τις νέες αξίες, είναι Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Αχαρνές, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μαλακάσα Σκάλα Ωρωπού, Πολυδένδρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Κινέτα, Πάχη, Νέα Πέραμος, Φυλή.
Ο τρόπος υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών δεν επιδέχεται μεγάλες αμφισβητήσεις, αφού λαμβάνει υπόψη πολλές παραμέτρους και μάλιστα από διαφορετικά ενεργά τμήματα της αγοράς, ενώ υπολογίζει και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης.
Τα αποτελέσματα όμως των εκτιμητών δεν "αρέσουν" πολύ στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας υφυπουργού Κατερίνας Παπαναστασίου σε ένα ποσοστό 60% με 70% δείχνουν αυξήσεις ενώ μειώσεις φέρεται να υπάρχουν σε ένα ποσοστό 23%. Όμως αυτές οι αυξήσεις θα φέρουν τριβές στην κυβέρνηση ειδικά με τα λαϊκά στρώματα, κάτι που σε αυτή τουλάχιστον τη στιγμή δεν το θέλουν στην κυβέρνηση. Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να λυθούν σχετικά άμεσα. αφού σε λίγο καιρό θα πρέπει να σταθμιστούν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι νέες αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν και πόσο το ύψος των εσόδων του κράτους.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις όπως αναφέρει η Κ.Παπαναστασίου, δεν προκύπτουν ουσιαστικές διαφορές. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί στο τέλος, ενδεχομένως να μην χρειαστεί η παραμικρή προσαρμογή στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα έχουν αυξημένο ή μειωμένο ραβασάκι φέτος σε σχέση με πέρυσι. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τις νέες τιμές.
Από την μεριά των δανειστών πριν λίγο καιρό υπήρξε η άποψη πως δεν θα πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω των αντικειμενικών αξιών. Όταν όμως οι διαφορές είναι τόσο σημαντικές και επηρεάζουν ειδικά τα λαϊκά στρώματα, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε Ελληνική κυβέρνηση που θα ήταν διατιθεμένη να αναλάβει ατό το κοινωνικό και πολιτικό κόστος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου