Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ντάισελμπλουμ: H Ελλάδα έχει ένα δίκιο για τις συντάξεις

Ντάισελμπλουμ: H Ελλάδα έχει ένα δίκιο για τις συντάξεις

4:53 μμ, Κυριακή 14 Οκτ 2018
Με τα επιχειρήματα που υποστηρίζει η κυβέρνηση για να μη μειωθούν οι συντάξεις, συμφωνεί ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με άρθρο στο προσωπικό του blog, υπό τον τίτλο: «Ποιανού οι συντάξεις χρειάζονται προσοχή;».
Μάλιστα, ο Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της συστήματος, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες – όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία – αντιστρέφουν τις συνταξιοδοτικές τους μεταρρυθμίσεις. «Έτσι, όταν το Eurogroup συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να βρει ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας, δεδομένων των έως τώρα αποτελεσμάτων στην Ελλάδα. Μπορεί να θελήσει να διαθέσει περισσότερο χρόνο για το συνταξιοδοτικό σύστημα άλλων, όπως της Γερμανίας», σημείωσε.
O Ντάισελμπλουμ θεωρεί, ότι η κυβέρνηση έχει ένα δίκιο ότι μία μείωση των συντάξεων για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (το 2016) δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, επειδή δεν θα φέρει μακροπρόθεσμα μεγάλη εξοικονόμηση καθώς οι συνταξιούχοι «θα εξέρχονται με φυσικό τρόπο από το σύστημα». Όπως αναφέρει, «θα δημιουργούσε φυσικά δημοσιονομικό χώρο βραχυπρόθεσμα, που θα μπορούσε, με τον καλύτερο τρόπο, να χρησιμοποιηθεί για άλλες μη συνταξιοδοτικές κοινωνικές δαπάνες ή φορολογικές ελαφρύνσεις».
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εκτιμά, ωστόσο, ότι - με βάση τα σημερινά δεδομένα- θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος φέτος και το 2019, όπως υποστηρίζει και η κυβέρνηση. «Το 2017, συμφωνήσαμε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό ήταν ανέφικτο, αλλά ο στόχος αυτός έχει ήδη υπερκαλυφθεί για δύο συνεχόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ είπε ότι ήταν αδύνατο, αλλά την περασμένη εβδομάδα προσάρμοσε την πρόβλεψή του στο 3,5% ακριβώς. Η καλύτερη είσπραξη των φόρων είναι το «κλειδί» εδώ, μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρόσθετος χώρος, που φέτος χρησιμοποιήθηκε ήδη για στοχευμένες αυξήσεις των επιδομάτων παιδιών, θα αυξάνεται διαχρονικά, επιτρέποντας επίσης την απόλυτα αναγκαία για την πραγματική οικονομία ελάφρυνση της φορολογίας».
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι στην Ολλανδία το αυξημένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (που τώρα είναι στα 66 χρόνια και συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής) έχει τεθεί εν αμφιβόλω στις συζητήσεις των συνδικάτων με τους εργοδότες. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το όριο έχει αυξηθεί στα 67 (ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι θα πάει στα 76, προφανώς από λάθος). Στην Ιταλία, τα κόμματα της συγκυβέρνησης συμφώνησαν ήδη να μειώσουν και πάλι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (σήμερα είναι στα 66 χρόνια). Στη Γερμανία, που το όριο είναι στα 65, η κυβέρνηση επιδεινώνει μία ήδη κακή κατάσταση, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: