Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΑΑΔΕ: Ξεκινάει αυτοέλεγχο για την επιστροφή φόρων σε 90 ημέρες Διαδικασία παρακολούθησης οφειλών προς τους φορολογούμενους

ΑΑΔΕ: Ξεκινάει αυτοέλεγχο για την επιστροφή φόρων σε 90 ημέρες
Διαδικασία παρακολούθησης οφειλών προς τους φορολογούμενους
19 Οκτ 2018 - 09:36
Picture 0 for ΑΑΔΕ: Ξεκινάει αυτοέλεγχο για την επιστροφή φόρων σε 90 ημέρες

Του Γιώργου Λαμπίρη

Να εισάγει διαδικασία παρακολούθησης αποπληρωμής των υποχρεώσεών της προς τους φορολογούμενους προτεραιοποιεί και επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή έως του τέλους του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για μία προσπάθεια να ελέγξει τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στις επιστροφές φόρων, όπου παρά τις ανάλογες κινήσεις που είχαν κάνει και προηγούμενες διοικήσεις, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα προσδοκώμενα.

Αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να εξετάζει τη χρονολογική ωρίμανση των υποχρεώσεων της φορολογικής αρχής, οι οποίες υπερβαίνουν τις 90 ημέρες. Στόχος είναι η ΑΑΔΕ να έχει σαφή και πλήρη ενημέρωση για τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από επιστροφές φόρων, ούτως ώστε να πραγματοποιούνται όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες όπου και όταν απαιτείται συμψηφισμός αλλά και να επιστρέφονται όσο το δυνατόν συντομότερα τα χρήματα προς τους δικαιούχους, όπου δεν προκύπτουν λοιπές υποχρεώσεις προς συμψηφισμό.

Οι προγραμματιζόμενες ενέργειες, οι οποίες σχετίζονται με το πεδίο των επιστροφών προκύπτουν ως νέες προτεραιότητες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Αρχής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής πριν από ακριβώς ένα χρόνο, μιλώντας στο συνέδριο Thessaloniki Summit είχε εκφράσει τη συγκεκριμένη δέσμευση για επιστροφές 90 ημερών από το 2018.

Πρόκειται για μία δέσμευση, που είχε προσπαθήσει να υλοποιήσει και παλαιότερα η φορολογική διοίκηση, μέσω εγκυκλίου που είχε εκδώσει πριν από μερικά χρόνια η τότε Γενική Γραμματέας Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου, ωστόσο η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν ευδοκίμησε, ενώ ανάλογη ήταν και η προσπάθεια από το διάδοχό της στην ίδια θέση, Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε συνολικό ποσό 1,06 δισ. ευρώ έως και τον περασμένο Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: