Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Εφη Αχτσιόγλου: Στον πυρήνα του προγράμματός μας η αύξηση του κατώτατου μισθού

Όταν έγινε η περικοπή του κατώτατου μισθού (2012), η ανεργία "πέταξε" τον επόμενο χρόνο στο 28%


«Ουδέποτε συμβιβαστήκαμε με την εσωτερική υποτίμηση. Αντιθέτως, βάλαμε στο τραπέζι τα εργασιακά, επαναφέραμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8.
Αναφερόμενη σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ήδη υλοποιούνται ή θα γίνουν πράξη το αμέσως επόμενο διάστημα, τόνισε ότι αυτές βρίσκονται στον αντίποδα των «μεταρρυθμίσεων» που προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ειδικότερα για τον κατώτατο μισθό ανέφερε ότι «είναι στον πυρήνα του προγράμματος της κυβέρνησης».
«Η κυβέρνηση υλοποίησε κορυφαίες, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν στη χώρα, και μεταξύ αυτών εννοώ οπωσδήποτε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, με ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας, τη θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και ενός σοβαρού πλέγματος προστασίας για το παιδί. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις παρεμβάσεις της περιόδου 2012-2014, τα πάρα πολλά μέτρα συμπίεσης της εργασίας, μέσα από μια αντίληψη που έλεγε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα επέλθει με τη μείωση των μισθών και την περικοπή ευρύτερων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή την αντίληψη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε πει ότι δεν την υιοθετεί και ότι τη θεωρεί, πέρα από κοινωνικά ολέθρια, και οικονομικά αναποτελεσματική και αυτό αποδείχτηκε. Το 2012 έγινε η μεγάλη περικοπή του κατώτατου μισθού, την αμέσως επόμενη χρονιά εκτινάχτηκε η ανεργία στο 28%. Εμείς ουδέποτε συμφωνήσαμε ή αποδεχθήκαμε αυτή την αντίληψη της εσωτερικής υποτίμησης και θέσαμε στο τραπέζι ξανά τα ζητήματα των εργασιακών" τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε:
* Στην αύξηση του κατώτατου μισθού, "που είναι πυρηνικό στοιχείο του δικού μας προγράμματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αύξηση θα λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους διάφορους δείκτες, προκειμένου να γίνει με σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο».
Στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, σημειώνοντας ότι "η μείωσή της κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι πραγματική, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, ενώ, σύμφωνα με τα ετήσια δεδομένα για τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, το 70% είναι πλήρους εργασίας και το 30% είναι μερικής απασχόλησης. Πρέπει να επενδύσουμε στο πώς θα δημιουργήσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις αλλά και θα ενισχύσουμε τους εργαζόμενους, για να συνάπτονται συμβάσεις πλήρους εργασίας. Θεωρώ σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση την προσπάθεια για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας».
* Στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων."Μέχρι στιγμής έχουμε προχωρήσει στην επέκταση 7 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες έχουν καταστεί γενικώς υποχρεωτικές. Σε όλες τις περιπτώσεις η επέκταση είναι υπό τη συναινετική συμβολή και των εργοδοτριών επιχειρήσεων. Είναι λογικό να θέλουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υπογράψει μια κλαδική συλλογική σύμβαση αυτή να καθίσταται γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο, ώστε ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους να μη γίνεται στη βάση της συμπίεσης των μισθών και των υπόλοιπων όρων εργασίας".
Η υπουργός Εργασίας, αναφερόμενη, τέλος, στα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, υπογράμμισε ότι «σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα για επιδότηση επιχειρήσεων σε κλάδους υψηλής παραγωγικότητας για τη χώρα, όπου επιδοτούμε τις επιχειρήσεις με ποσό μέχρι 800 ευρώ προκειμένου να καλύψουμε το 50% του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων. Άρα να μπορούν να δίνουν μισθούς 1.600 ευρώ. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που αφορά 10.000 εργαζόμενους και στόχο έχει ακριβώς αυτό: να αρχίσει να βάζει στην αγορά μισθούς με τους οποίους μπορεί κανείς να ζήσει σήμερα και να μπορέσει να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάσχεσης και, γιατί όχι, αντιστροφής του brain drain».

Δεν υπάρχουν σχόλια: