Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να κρατήσει ταμειακό απόθεμα για να μπορέσει να μοιράσει έκτακτές παροχές.
Από την άλλη πλευρά η Κομισιον «ξεσκονίζει» τα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες μαζί με τον προϋπολογισμό, ούτως ώστε να αιτιολογήσουν την ελληνική θέση για σταθερά υπέρ-πλεονάσματα και άρα για επαρκή δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις αξίας 1,1 δισ. ευρώ του 2019 (όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων, επίδομα στέγασης κ.λ.π. χωρίς την περικοπή των συντάξεων).
Το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθεί για την Ελλάδα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Ωστόσο, μία πρώτη εικόνα θα υπάρξει πολύ νωρίτερα, πιθανότατα στο Euroworking Group το οποίο συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη – Παρασκευή, το οποίο θα προετοιμάσει τη Σύνοδο του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ
Στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης εμφάνιζε έλλειμμα 1,626 δισ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 1,067 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι) αλλά το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα κεντρικής διοίκησης έφτασε στα 3 δισ. ευρώ (έναντι 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι).
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδας, στο εννιάμηνο φέτος τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 35,801 δισ. ευρώ, έναντι 34,065 δισ. ευρώ πέρυσι.
Οι κρατικές δαπάνες από την άλλη ανήλθαν σε 37,691 δισ. ευρώ, έναντι 37,664 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017. Από τις δαπάνες αυτές, περίπου 2,274 δισ. ευρώ δόθηκαν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, έναντι 1,696 δισ. ευρώ πέρυσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου