Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Το παγκόσμιο φόρουμ δημοσιεύει βαθμολογίες συμμόρφωσης σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια για άλλες επτά χώρες

Το παγκόσμιο φόρουμ δημοσιεύει βαθμολογίες συμμόρφωσης σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια για άλλες επτά χώρες




Το παγκόσμιο φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς (Global Forum) δημοσίευσε στις 15-10-2018 επτά εκθέσεις αξιολόγησης από ομοτίμους για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με το διεθνές πρότυπο για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Οι εκθέσεις αυτές αξιολογούν τις δικαιοδοσίες έναντι του ενημερωμένου προτύπου το οποίο ενσωματώνει πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους όλων των σχετικών νομικών οντοτήτων και διευθετήσεων, σύμφωνα με τον ορισμό που χρησιμοποιείται στις συστάσεις της Task Force Financial Action.

Δύο δικαιοδοσίες - το Μπαχρέιν και η Σιγκαπούρη - έλαβαν συνολική βαθμολογία "Compliant". Άλλες πέντε - η Αυστρία, η Αρούμπα, η Βραζιλία, ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις και το Ηνωμένο Βασίλειο βαθμολογήθηκαν ως "Largely Compliant". 
Οι δικαιοδοσίες έχουν καταδείξει την πρόοδό τους σχετικά με πολλές ελλείψεις που εντοπίστηκαν στον πρώτο γύρο επανεξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πρόσβασης στην πληροφόρηση καθώς και τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή των ενισχυμένων προτύπων σχετικά με τη διαθεσιμότητα της πραγματικής ιδιοκτησίας.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ είναι ο κορυφαίος πολυμερής φορέας που έχει επιφορτιστεί να διασφαλίζει ότι οι δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο τηρούν και εφαρμόζουν αποτελεσματικά τόσο το επίπεδο διαφάνειας και την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος όσο και το πρότυπο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσω μιας ισχυρής διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης από ομοτίμους. 
Το Παγκόσμιο Φόρουμ διαθέτει επίσης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για την παροχή στήριξης στα μέλη του στην εφαρμογή των προτύπων και στη διευκόλυνση των φορολογικών αρχών να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα διασυνοριακά κανάλια ανταλλαγής πληροφοριών.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ καλωσόρισε επίσης το Ομάν ως νέο μέλος. Αυτό συνεπάγεται την ένταξή του σε 154 μέλη, τα οποία συναντήθηκαν για να συνεργαστούν στον διεθνή αγώνα κατά της διασυνοριακής φοροδιαφυγής.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Παγκόσμιο Φόρουμ, τη διαδικασία αξιολόγησης από ομότιμους και για να διαβάσετε όλες τις εκθέσεις μέχρι σήμερα, μεταβείτε στη διεύθυνση: http://www.oecd-ilibrary.org/taxation/global-forum-on-transparency-and-exchange


https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: