Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

«Χτύπημα» της Moody's στην Ιταλία

«Χτύπημα» της Moody's στην Ιταλία

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 23:50
 
UPD:20/10/2018 00:10
EPA/ANDREW GOMBERT

 

Την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, σε «Baa3» από «Baa2» προηγουμένως, ανακοίνωσε ο οίκος Moody’s, εν μέσω της διατήρησης των αντεγκλήσεων μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019.
Σημειώνεται ότι η ιταλική αξιολόγηση βρισκόταν σε καθεστώς προς υποβάθμιση από τις 25 Μαΐου. Μετά την αποψινή εξέλιξη, ο οίκος Moody’s επανέφερε το outlook σε «θετικό».
Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην υποβάθμιση της ιταλικής αξιολόγησης είναι οι εξής:
  • Η δημοσιονομική αδυναμία, ως απόρροια της αύξησης του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού (2,4% του ΑΕΠ το 2019)
  • Οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη από το «πάγωμα» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Όσον αφορά το πρώτο μέτωπο, ο οίκος Moody’s θεωρεί ότι το ιταλικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 130% του ΑΕΠ, παρά τις πρότερες εκτιμήσεις για μείωσή του. Επίσης, εκτιμά ότι οι τάσεις εξέλιξης του χρέους είναι ευάλωτες και έκθετες έναντι της πιθανότητας εξασθένισης των οικονομικών προοπτικών.
Σχετικά με τις διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει την ατζέντα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη διοίκηση της Ρώμης (σ.σ. κυβέρνηση Ρέντσι), θέτει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, παρά την πρόσφατη επιτάχυνση, θα επιβραδυνθεί στο 1%, ενώ θεωρεί ότι τα επεκτατικά μέτρα που προτίθεται να υιοθετήσει η Ρώμη, θα έχουν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ιδίως σε σχέση με τις υποθέσεις της κυβέρνησης.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: