Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Eφτασε στη Ρώμη το «γράμμα» από τις Βρυξέλλες

Eφτασε στη Ρώμη το «γράμμα» από τις Βρυξέλλες

Σοβαρές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. διαπιστώνει η Κομισιόν στον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Ισχυρές πιέσεις στον Κόντε από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Παρέμβαση Ντράγκι στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Eφτασε στη Ρώμη το «γράμμα» από τις Βρυξέλλες

Το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019 παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα, υποστηρίζει η Κομισιόν σε επιστολή που επιδόθηκε στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, την Πέμπτη. 
Στην επιστολή που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, η Κομισιόν τονίζει πως οι δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι πολύ υψηλές, το διαρθρωτικό έλλειμμα θα αυξηθεί αντί να μειωθεί και το δημόσιο χρέος δεν θα βρεθεί σε σταθερή καθοδική πορεία. 
«Οι τρεις αυτοί παράγοντες φαίνεται να καταδεικνύουν μια σοβαρή μη συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» τονίζει στο γράμμα η Κομισιόν, στο οποίο κάνει λόγο για μια «άνευ προηγούμενου απόκλιση» από τις συστάσεις που είχαν γίνει προς την Ιταλία.

Σκληρό «πρέσινγκ» στον Κόντε στη Σύνοδο 

Ευρωπαίοι ηγέτες απηύθυναν έκκληση στον Ιταλό πρωθυπουργό να τηρήσει τους κανόνες της ευρωζώνης για το έλλειμμα, σε συζήτηση στα περιθώρια της ευρωπαϊκής Συνόδου για το Brexit. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, όταν ο Τζιουζέπε Κόντε έθεσε το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Φινλανδίας κάλεσαν τον Ιταλό ομόλογο τους να σεβαστεί τους κανόνες. 

Θέση στο ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού πήρε κατά τη διάρκεια της Συνόδου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. 

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε πως η αμφισβήτηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες στον χρηματοοικονομικό τομέα και να πλήξει την ανάπτυξη. 

Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται προς όφελος όλων των κρατών μελών, τόνισε, λέγοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπονόμευση τους οδηγεί σε μεγαλύτερη ευημερία. Αντίθετα, πρόσθεσε, έχει μεγαλύτερο κόστος για όλους.

Kόντε: Δεν ανησυχούμε για την επιστολή της Κομισιόν

Σε μήνυμα του στο Facebook, ο κ. Κόντε τόνισε εν τω μεταξύ πως δεν ανησυχεί για την επιστολή που αναμένεται να επιδώσει η Κομισιόν στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, στην οποία θα εκφράζει τις ανησυχίες της για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.

Ο κ. Κόντε ανέφερε πως περιμένει ότι η Κομισιόν θα στείλει τέτοια επιστολή και στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. 

«Γνωρίζω πως αυτός δεν είναι ο προϋπολογισμός που ανέμενε η Κομισιόν. Περιμένω κριτικές παρατηρήσεις. Θα συζητήσουμε και θα απαντήσουμε σε αυτούς τους προβληματισμούς» πρόσθεσε. 

Περιέγραψε τον προϋπολογισμό ως «όμορφο», ενώ την Τετάρτη είχε υποστηρίξει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τροποποίηση του

Δεν υπάρχουν σχόλια: