Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Αυτόματη ταυτοποίηση φορολογικών εισπράξεων μέσω τραπεζών Νέα διαδικασία ελέγχου των πληρωμών προς τη φορολογική αρχή

Αυτόματη ταυτοποίηση φορολογικών εισπράξεων μέσω τραπεζών
Νέα διαδικασία ελέγχου των πληρωμών προς τη φορολογική αρχή
19 Οκτ 2018 - 09:35
Picture 0 for Αυτόματη ταυτοποίηση φορολογικών εισπράξεων μέσω τραπεζών
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των φορολογικών εισπράξεων, μέσω των τραπεζών προχωράει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

H AAΔΕ πρόκειται να δημιουργήσει εφαρμογή, με την οποία θα ταυτοποιεί τα στοιχεία του φορολογούμενου όταν αυτός πληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος, είτε πρόκειται για τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών – e-banking, είτε για απευθείας πληρωμές στο γκισέ των υποκαταστημάτων.

Πρόκειται για μία προσπάθεια της Αρχής να ελέγχει αποτελεσμακότερα και άμεσα τι ακριβώς βάζει στα ταμεία της και σε κάθε περίπτωση τη διευκολύνει να έχει πλήρη εικόνα για τις πληρωμές που κάνουν φορολογούμενοι, τον τρόπο πληρωμής, όταν για παράδειγμα μία οφειλή μπαίνει σε δόσεις και ταυτόχρονα τη φορολογική συνέπεια των υπόχρεων.

Το συγκεκριμένο πλάνο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο σταδιακής αυτοματοποίησης και εισόδου στην ψηφιακή εποχή, του συνόλου των λειτουργιών και διαδικασιών που συνδέονται με τη φορολογική διοίκηση.

Επιπλέον, θα διευκολύνεται συνολικά η φορολογική διαδικασία δεδομένου ότι με την ακριβή και τατύτερη γνώση των εξοφληθεισών υποχρεώσεων προς το μέρος της, η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα για διενέργεια άμεσων συμψηφισμών, όπου υπάρχει οφειλή προς το Δημόσιο, με πιθανές αντίστοιχες οφειλές του Δημοσίου προς τους υπόχρεους. Θα θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε η άμεση επιστροφή φόρου και ΦΠΑ μέσα από το νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, για ποσά έως και 10.000 ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνεται πρόβλεψη για αυτόματη ρύθμιση ολικά ή ημερικά, του ποσού της ρύθμισης με το ποσό της οφειλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: