Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ Πως καταβάλουμε τοn φόρο εισοδήματος στις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης



ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ

Πως καταβάλουμε τοn φόρο εισοδήματος στις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Αναμένοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ίσως και μέσα στον μήνα το προσχέδιο, σίγουρα όμως πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού ,ας δούμε κάποια θέματα που μας απασχολούν και μας ρωτάτε .

Αυτή την εποχή, πέρα από την τρέλα τω 120 δόσεων, συχνά ερωτήματα έχουμε και για το πώς εξοφλείται ο φόρος εισοδήματος στις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ – 4172/2013), η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις (3) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Ειδικά η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ για τις δηλώσεις αυτής της περίπτωσης που υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται μετά την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε δύο (2) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου κάθε έτους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται εκπρόθεσμα, είτε στη ∆.Ο.Υ είτε ηλεκτρονικά και καλείται ο φορολογούμενος για έλεγχο δικαιολογητικών και εκκαθαρίζεται από τη ∆.Ο.Υ. μετά την καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης, ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις ανά δίμηνο.

Προσοχή:

         i.            ∆εν βεβαιώνεται το ποσό που οφείλεται µε βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου,  εφόσον δεν υπερβαίνει τα τριάντα (30) ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. (παρ. 1 άρθρ. 18 ν.3522/2006 ΦΕΚ . 276 Α΄).

       ii.            ∆εν επιστρέφεται ποσό φόρου µε βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μικρότερο των πέντε (5) ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του   (παρ. 2  άρθρ. 18 ν. 3522/2006 ΦΕΚ 276  Α΄) .

Λόγω αναδρομικών

 Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους µε αναδρομικά  μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών κλπ., αυτές παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους  η προθεσμία είναι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. 

 Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην ∆.Ο.Υ εκτός των δηλώσεων που αφορούν αναδρομικές αποδοχές ή συντάξεις, οι οποίες από  το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής υποβάλλονται ηλεκτρονικά. 

 Ο φόρος που προσδιορίζεται από τις δηλώσεις αυτές καταβάλλεται σύμφωνα µε την παρ. 6 του άρθρου 67 του ΚΦΕ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ αν η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί το επόμενο έτος, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης  προσδιορισμού φόρου. 

Προκαταβολή φόρου

Ως γνωστόν, μετά την εφαρμογή του νέου ΚΦΕ (4172/2013)η  προκαταβολή βεβαιώνεται ως ποσό ίσο µε το 100% του φόρου που προκύπτει, µόνο από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού πρώτα  αφαιρεθούν τα ποσά που έχουν  παρακρατηθεί  ή έχουν προκαταβληθεί. 

  ∆εν λαμβάνονται υπόψη  για τον υπολογισμό της προκαταβολής οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από:

·         μισθωτή εργασία και συντάξεις, 
·         κεφάλαιο κ.λπ. συνεπώς ούτε και από  εισοδήματα από ακίνητα. 

Στη βεβαίωση προκαταβολής λαμβάνεται υπόψη και το ποσό του φόρου που προκύπτει λόγω τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος (προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων). 

 Υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά, τότε έχουμε περιορισμό της προκαταβολής στο μισό.

 Προκαταβολή φόρου μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται.  (άρθρ.18 ν. 3522/2006 ΦΕΚ 276 Α΄) 

 ∆εν βεβαιώνεται προκαταβολή όταν η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους του θανούντος φορολογούμενου.

 Η προκαταβολή που βεβαιώνεται, συμψηφίζεται µε φόρο που προκύπτει στο επόμενο φορολογικό έτος, ανεξάρτητα από την κατηγορία του εισοδήματος που προκύπτει ο φόρος αυτός.  

∆εν υπολογίζεται προκαταβολή στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου μετά την παρέλευση του φορολογικού έτους για το οποίο αυτή βεβαιώνεται. 

 (πχ υποβολή  δήλωσης Φορολογικού έτους 2017, εκπρόθεσμα μέσα στο φορολογικό έτος 2019, δεν υπολογίζεται  προκαταβολή φόρου εισοδήματος, γιατί το φορολογικό έτος 2018 έναντι του οποίου θα γινόταν η βεβαίωση της προκαταβολής έχει παρέλθει.)

Τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής

 Ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής υπολογίζεται στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής φόρου εισοδήματος. 

 Ο τόκος δεν συνιστά κύρωση αλλά υπολογίζεται λόγω της καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών.

 Αφετηρία για τον υπολογισμό του τόκου είναι η επόμενη ημέρα από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής.

 Τόκος υπολογίζεται και επί των προστίμων του ΚΦ∆ .Το ύψος του επιτοκίου υπολογισμού των τόκων ανέρχεται σήμερα σε 8,76 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως (ή 0,73% μηνιαίως). Επίσης, δεν διενεργείται ανατοκισµός (παρ. 3 άρθρ. 53). 

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου  2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια: