Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Τρεις e-κινήσεις κατά φοροδιαφυγής και γραφειοκρατίας

Τρεις e-κινήσεις κατά φοροδιαφυγής και γραφειοκρατίας


Του Σπύρου Δημητρέλη
Τον διπλάσιο χρόνο καταναλώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να είναι συνεπείς με τις τυπικές φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό σημειώνεται στα ψιλά γράμματα της έκθεσης της Κομισιόν για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναδεικνύοντας μια από τις -ομολογουμένως πολλές- παθογένειες του ελληνικού φορολογικού οικοδομήματος.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δρομολογήσει μια σειρά από παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με τη φορολογική νομοθεσία αλλά και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή προσφέροντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Πιο συγκεκριμένα έχουν δρομολογηθεί οι εξής παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν να ξεδιπλώνονται εντός του 2020:
-H πλήρης ηλεκτρονική τιμολόγηση. Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις θα εκδίδουν με ηλεκτρονικό τρόπο και σε απευθείας διασύνδεση με το taxisnet τα τιμολόγιά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί δραστικά η έκδοση πλαστών τιμολογίων. Παράλληλα με την παρέμβαση αυτή θα καταπολεμηθεί και η έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων καθώς θα είναι πολύ πιο εύκολος πλέον ο έλεγχος για τον αν μια δαπάνη είναι πραγματική.
-H ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων. Με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα γίνει εφικτή και η αυτόματη ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων για τις επιχειρήσεις. Με την έκδοση ενός τιμολογίου πώλησης το έσοδο θα καταγράφεται αμέσως στα ηλεκτρονικά βιβλία του εκδότη και η σχετική επαγγελματική δαπάνη στο βιβλίο του λήπτη του τιμολογίου. Με τoν τρόπο αυτό θα καταργηθεί σταδιακά η χειρόγραφη τήρηση βιβλίων και η καταχώρηση δεδομένων, όπως των καταστάσεων προμηθευτών-πελατών (ΜΥΦ).
-H διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το taxisnet προκειμένου να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι λιανικές πωλήσεις. Η διασύνδεση αυτή σκοπεύει στο να δημιουργήσει έναν "μεγάλο αδελφό" πάνω από τις επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών προκειμένου να παρακολουθείται η διακύμανση του τζίρου τους, από την οποία θα επιλέγονται και υποθέσεις για φορολογικό έλεγχο. Παράλληλα, από τη διασύνδεση θα προκύπτει και αυτοματοποιημένα ο ΦΠΑ που έχει εισπράξει κάθε επιχείρηση, ενώ θα καταπολεμηθούν και τα κρούσματα χρήσης πλαστών και αδήλωτων ταμειακών μηχανών.
Όταν λειτουργήσουν στην τελική τους μορφή και ολοκληρωμένα όλα τα παραπάνω, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει σε μια γερή νέα δόση αυτοματοποίησης της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων κάθε είδους διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, θα συμπληρώνεται αυτόματα η περιοδική δήλωση ΦΠΑ, η ετήσια φορολογική δήλωση με τα συνοδευτικά της έντυπα (Ε3 κ.λπ.) μειώνοντας το διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: