Αίτημα Σταϊκούρα στις τράπεζες για αναστολή δόσεων δανείων – έρχονται 4 μέτρα για 390.000 εργαζόμενους
Κυριακή, 15-Μαρ-2020 08:46
Της Δήμητρας Καδδά
Αίτημα προς τις τράπεζες για μέτρα αναστολής των δόσεων δανείων και νέες ρυθμίσεις προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Προανήγγειλε και 4 μέτρα για 390.000 εργαζόμενους σε 92.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν. Οι δικαιούχοι θα εντοπισθούν μέσω του συστήματος "Εργάνη".
Επίσης εξήγγειλε πως το μέτρο αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών και άλλων υποχρεώσεων που ισχύει ήδη για τις εταιρείες που έχουν κλείσει με κυβερνητικά μέτρα θα επεκταθεί και σε αυτές που δεν έχουν κλείσει αλλά έχουν υποστεί μεγάλη πτώση τζίρου.
Προανήγγειλε πως θα εκδοθεί σήμερα η ΠΝΠ και πως από αύριο τα μέτρα θα εξειδικευθούν με υπουργικές αποφάσεις για όσες επιχειρήσεις έκλεισαν και για όσες έχουν συρρίκνωση τζίρου.
Εκτίμησε πως τελικά θα είναι πιο σημαντικές οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επίσης εξήγησε τα 2 ελληνικά αιτήματα στο αυριανό Eurogroup το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τα ελληνικά μέτρα δίνοντας τον δημοσιονομκό χώρο στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο ο ΥΠΟΙΚ ήταν αισιόδοξος πως θα καταστεί εφικτό.
Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε "όλοι πρέπει να δώσουμε σημασία στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής απαιτείται ατομική και συλλογική συνείδηση".
Επισήμανε πως "οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι σημαντικές πολύ πιο σημαντικές από τις αρχικές εκτιμήσεις". Ανέφερε εκ νέου το σχήμα "U" στην πορεία της κρίσης. Εξήγησε πως στην Ευρώπη από προσδοκία για + 1% ΑΕΠ πλέον η πρόβλεψη είναι -1% και πως αντίστοιχες με τις Ευρώπης θα είναι και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, "απλά την Ελλάδα θα παραμείνουμε σε θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης", εξήγησε.
Εκτίμησε ότι φέτος θα δοθούν συνολικά 200 εκατ. ευρώ επιπλέον στο σύστημα υγείας.
Προανήγγειλε για σήμερα τη ΠΝΠ που θα ενισχύει και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Στήριξη στις επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει ήδη εκδοθεί αναφέρεται η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων. "Μέσα στις επόμενες ημέρες, μέσα στο Μάρτιο θα εξεταστεί η επέκταση του μέτρου και στις επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου" είπε ο ΥΠΟΙΚ λέγοντας πως προβλέπεται στη ΠΝΠ η επέκταση και θα γίνει μέσα από υπουργικές αποφάσεις.
Εξήγγειλε πως "θα περιλαμβάνουν την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και την αναστολή οφειλών δόσεων για όλες τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει οι επιχειρηματίες".
Για το εύρος της αναστολής είπε πως προς το παρόν "είναι τέσσερις μήνες για τις φορολογικές υποχρεώσεις και τρεις για τις ασφαλιστικές. Θα δούμε. Θα μείνουμε σε αυτό και θα δούμε τις εξελίξεις".
Το αίτημα στις τράπεζες
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης πως "ζητάμε από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και σε ρυθμίσεις που έχουν πολίτες και επιχειρηματίες με το τραπεζικό σύστημα".
Εξήγησε πως "είναι πρωτοβουλία του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει αλλά δεν μπορεί να επιβάλει".
Η στήριξη στους 390.000 εργαζόμενους και οι 4 άξονες
Εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ πως "οι αποφάσεις του Eurogroup θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο της χώρας για να προσφέρει ρευστότητα στις επιχειρήσεις να διαφυλάξει θέσεις απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή"
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες επισήμανε ότι "θα ενεργήσουμε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία". Και "σε όσους δεν ανασταλεί η σχέση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή σε 390.000 εργαζόμενους σε 92.000 επιχειρήσεις Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προβλέπει ότι θα στηριχθούν" με μία σειρά από άξονες:
· με αποζημίωση ειδικού σκοπού
· με έκτακτο επίδομα
· με διατήρηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και
· με επιταγή κατάρτισης.
Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως η επιχείρηση που κλείνει υποχρεούται να το δηλώσει στην "Εργάνη". Ετσι "έχουμε αυτομάτως τα στοιχεία των εργαζομένων οι οποίοι θα μπαίνουν σε ειδική πλατφόρμα, θα δηλώνουν κάποια βασικά στοιχεία μεταξύ των άλλων το IBAN ούτως ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε επίπεδο Eurogroup, και υπάρχουν τα περιθώρια που υπάρχουν να ξεκινήσει η στήριξη".
Επίσης ο ΥΠΟΙΚ είπε πως και αυτοί που έχουν βιώσει μεγάλη μείωση τζίρου θα στηριχθούν. "Πρέπει να νομοθετούμε με ευθύνη και προνοητικότητα" είπε. "Προς το παρόν καλύπτουμε δύο περίπου εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις".
Η διαπραγμάτευση
Εξήγησε πως "στο αυριανό Eurogroup έχουμε ήδη καταθέσει ένα πλαίσιο μέτρων για να βοηθήσουμε σε αυτούς τους τρεις άξονες: υγεία, ρευστότητα σε επιχειρήσεις και θέσεις απασχόλησης".
Ο ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε πως "θα κάνουμε ό,τι πρέπει για όσο διαρκεί η κρίση για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις". "Σκοπός και στόχος μας είναι το καράβι από τη φορτούνα να το οδηγήσουμε σε ασφαλές λιμάνι αλλά χωρίς να γυρίσουμε στο παρελθόν".
Επίσης επισήμανε πως "στόχος είναι να δημιουργηθεί μία προστατευτική ασπίδα για την υγεία για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις".
Ο ΥΠΟΙΚ ανέλυσε τα 2 αιτήματα της χώρας. "Θέλουμε και διεκδικούμε το εξής:
1. Πρώτον, ό,τι αποφασιστεί για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε δημοσιονομικό επίπεδο να ισχύει και την Ελλάδα. Άρα όσο μειωθούν οι στόχοι για τα υπόλοιπα κράτη να ισχύει και για την Ελλάδα και
2. Παράλληλα όποιες δαπάνες θα γίνουν πάνω στους τρεις αυτούς άξονες (ρευστότητα, απασχόληση, υγεία) να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του καινούργιου δημοσιονομικού στόχου".
Εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ πως "με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μία σειρά από μέτρα, είτε δημοσιονομικά είτε αναπτυξιακά, όσο είναι εφικτό ανάλογα με την ένταση και την έκταση της κρίσης". Περιέγραψε και τις πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για κρατικές ενισχύσεις, για αλλαγή χρήσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και για αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων "όπως αυτό που ξεκινά να χρησιμοποιείται από αύριο".
Νομοθετικά προανήγγειλε υπουργικές αποφάσεις. Για το θέμα των πλεονασμάτων είπε πως "όχι μόνο θα το κυνηγήσουμε αλλά ουσιαστικά το έχουμε διασφαλίσει και υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να κάνουμε ό,τι πρέπει για να μειώσουμε τις επιπτώσεις αυτής της κρίσεως".
Εξήγησε πως "αυτό που προέχει όμως αυτή τη στιγμή είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση. Επεται η οικονομία". Και ανέφερε "κάνω και εγώ έκκληση στους Έλληνες πολίτες να περιορίσουν τις συναλλαγές τους από κοντά με τις δημόσιες αρχές και τις τράπεζες".
Ζήτησε τις επόμενες ημέρες με την καταβολή των συντάξεων "καλό είναι να μην πάνε όλοι ταυτόχρονα σε τραπεζικά υποκαταστήματα, να διαχυθεί αυτό μέσα στις μέρες. Τους παρακαλώ να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πρέπει να περιορίσουμε τις διά ζώσης συναλλαγές, είναι θέμα ατομικής ευθύνης και συλλογικής συνείδησης".
Εξήγησε πως οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από ατομικές συμπεριφορές και κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Για το Eurogroup είπε, τέλος, πως το κρίσιμο θέμα είναι μέσα από τη διαπραγμάτευση τι αποτέλεσμα φέρνεις. Δεν παίζουν ρόλο ούτε οι ηχογραφήσεις ούτε οι φωνές. Το αποτέλεσμα μετράει. Αυτό που μπορώ να σας διασφαλίσω εγώ και το κάνουμε επί 8 μήνες είναι το εξής: ό,τι ζητήσαμε και ό,τι διεκδικήσαμε το κερδίσαμε Παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί ήταν αντίθετοι σε πολλές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι 120 δόσεις και άλλες πρωτοβουλίες. Όλα αυτά τα υλοποιήσαμε παρά την αντίσταση των θεσμών. Θα τα καταφέρουμε και πάλι".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου