Τι ζήτησε η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Την αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των προστίμων που αφορούν στην εκπρόθεσμη δήλωση ή τροποποιητική αρχικής δήλωσης, ζητά με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Η ΓΣΕΒΕΕ, στην επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Α. Βεζυρόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, επισημαίνει την ανάγκη παρεμβάσεων και συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο θέμα της αντικατάστασης των παλαιών ταμειακών μηχανών, η ΓΣΕΒΕΕ επανέρχεται στο αίτημα το οποίο είχε υποβάλει και στο παρελθόν, τονίζοντας πως προκειμένου αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά και εμπρόθεσμα, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπονται λόγω απώλειας ΦΗΜ όπως έχει καθοριστεί με τον Ν. 4714/2020.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην επιστολή «στην παρούσα συγκυρία, όπου κράτος και επιχειρήσεις καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αφήσουμε πίσω μας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την πρωτοφανή πανδημική περίοδο, θα ήταν ωφέλιμο να διορθώσουμε ρυθμίσεις που οδηγούν σε νέα αδιέξοδα. Παρακαλούμε το συντομότερο δυνατό να επαναπροσδιοριστεί το εν λόγω πρόστιμο και να μειωθεί σημαντικά, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις που έχουν την συγκεκριμένη υποχρέωση».
«Δυσανάλογα τα πρόστιμα»
Αναφορικά με τον εξορθολογισμό των προστίμων στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης δήλωσης ή τροποποιητικής αρχικής δήλωσης τελών (πχ περιβαλλοντικού) προς την φορολογική διοίκηση, σημειώνεται ότι είναι κοινός τόπος στην επιχειρηματική κοινότητα ότι πολλά από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για διοικητικές παραβάσεις είναι δυσανάλογα της παράβασης. Αποτελεί μάλιστα έναν από τους κύριους λόγους που τροφοδοτούν τόσο την ανασφάλεια δικαίου όσο και τη μη συμμόρφωση.
«Σε αυτό το πλαίσιο είναι αδιανόητο να επιβάλλονται πρόστιμα για ήσσονος σημασίας διοικητικές παραβάσεις, οι οποίες μάλιστα δεν συνοδεύονται από οποιασδήποτε μορφής προσπάθειας απόκρυψης εισοδήματος ή άλλων στοιχείων, αλλά αποτελούν παραλείψεις ορθής και εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης διοικητικών διαδικασιών.
Για παράδειγμα επιχείρηση που υπέβαλε αυτοβούλως εκπρόθεσμα προς τη φορολογική διοίκηση δήλωση περιβαλλοντικού τέλους ύψους περίπου 10 ευρώ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 500 ευρώ (!!!), σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 54 του Ν 4174/2013. Αντίστοιχα παραδείγματα είτε εκπρόθεσμων αρχικών είτε τροποποιητικών αρχικών δηλώσεων που το πρόστιμο είναι πολλαπλάσια δυσανάλογο της παράβασης είναι δυστυχώς πολλά. Σε αυτό το πλαίσιο παρακαλούμε να επανεξετάσετε το ύψος των προστίμων που καταλογίζονται για διοικητικές διαδικαστικές παραβάσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της παράβασης και παράλληλα να ενισχύουν την "κουλτούρα συμμόρφωσης"», υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
Τέλος, σχετικά με τον εξορθολογισμό των προστίμων για εκπρόθεσμη τροποποιητική εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ζητά «την επανεξέταση του ύψους των προστίμων για τις υποβολές εκπρόθεσμων τροποποιητικών εμπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος», ώστε όπως αναφέρει και «για αυτές τις περιπτώσεις το ύψος των προστίμων που καταλογίζονται να ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της παράβασης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου