Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Παράταση καταληκτικής ημερομηνίας των Νομικών Προσώπων Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης – Τροποιητικές και αναδρομικά 2015 – 2021 – Αλλαγές στην υποχρέωση υποβολής ΙΒΑΝ - Τελευταία προθεσμία για IRIS και POS


Παράταση καταληκτικής ημερομηνίας των Νομικών Προσώπων

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

– Τροποιητικές και αναδρομικά 2015 – 2021

– Αλλαγές στην υποχρέωση υποβολής ΙΒΑΝ

- Τελευταία προθεσμία για IRIS και POS

 

Με την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων, έως 26/7 αλλά και τις κινητοποιήσεις των λογιστών φοροτεχνικών και των ελευθέρων επαγγελματιών, πέρασαν οι προηγούμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα στης 14 Ιουνίου πολλές Ενώσεις λογιστών φοροτεχνικών πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες των νομών που καλύπτουν, διαμαρτυρόμενοι όχι μόνο για τις ασφυκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων , αλλά και για μια σειρά θέματα που αφορούν τόσο την δουλεία τους και την λειτουργεία των γραφείων τους όσο και για προβλήματα που επηρεάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τους πελάτες στα γραφεία τους.

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου η ομοσπονδία των λογιστών (ΠΟΦΕΕ) και η  ένωση της Αττικής (ΕΦΕΕΑ) συμμετείχαν, μαζί με τους φορείς των ελευθέρων επιτηδευματιών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για την κατάθεση της προσφυγής για την απόσυρση του νέου Φορολογικού Νόμου που αφορά τις πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και τους Αυτοαπασχολούμενους - Ελεύθερους Επαγγελματίες.

Όπως αναφέρεται και στην αντίστοιχη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, την ίδια μέρα κατατέθηκαν  στο Ανώτατο Δικαστήριο Αιτήσεις Ακυρώσεως, πέντε διαφορετικές προσφυγές,  κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και καλεί τα μέλη των φορέων που μετέχουν  να συμμετάσχουν  σε αυτήν.

Ανασχηματισμός

Θα μας πείτε είχαμε και ανασχηματισμό! Στο οικονομικό επιτελείο είχαμε μεν αλλαγή του υπεύθυνου υφυπουργού για την φορολογική πολιτική , που πλήρωσε το μάρμαρο για την μείωση των ποσοστών από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που έφερε ο νόμος για το τεκμαρτό εισόδημα των ατομικών επιχειρήσεων, και ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά δεν είχαμε αλλαγή στο κεφάλι του υπουργείου , στον άνθρωπο που δίνει τον τόνο στην ορχήστρα για την εφαρμογή της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής

Είχαμε και το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων καθώς και την υποβολή των δηλώσεων για τα αναδρομικά , πλην του φορολογικού έτους 2022, που αναμένεται να ανοίξει σύντομα.

Δηλώσεις νομικών προσώπων.

Είχαμε γράψει το παράδοξο ότι έτσι όπως ήταν οι καταληκτικές ημερομηνίες ,  τα μεν νομικά πρόσωπα αν υπέβαλλαν  δηλώσεις μέχρι 28 Ιουνίου 2024 και τα φυσικά πρόσωπα μέχρι 26 Ιουλίου 2024, θα ήταν πρώτη φορά εδώ και πενήντα χρόνια που τα νομικά πρόσωπα θα κατέθεταν δήλωση πριν από τα φυσικά πρόσωπα.

Με την Α 1092/13.06.2024 (ΦΕΚ Β’ 3408/13-06-2024), η διοίκηση έδωσε παράταση στην υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, την ίδια καταληκτική ημερομηνία δηλαδή με τα φυσικά πρόσωπα.

Η απόφαση αναφέρει τα εξής:

Λόγω της ανάγκης διευκόλυνσης των φορολογουμένων και επιχειρήσεων και την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

αποφασίζουμε:

Άρθρο Μόνο

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31.12.2023, παρατείνεται μέχρι και την 26η Ιουλίου 2024.

Αλλαγές που επέρχονται

Σε δηλώσεις

Η αλλαγή της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων , επιφέρει την αλλαγή της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιριών με απλογραφικά βιβλία.

Σύμφωνα με τον νόμο τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο προσωπικών εταιριών με απλογραφικά βιβλία, υποβάλλουν δήλωση μέχρι την δέκατη Πέμπτη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του νομικού προσώπου. Συνεπώς τα φυσικά πρόσωπα που είναι εταίροι σε νομικά πρόσωπά με απλογραφικά βιβλία, (ΟΕ,ΕΕ, αστικές κερδοσκοπικές εταιρίες κλπ.), υποβάλλουν φορολογική δήλωσης για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023 έως και την 16η ημέρα του μηνός Αυγούστου, λόγω της αργίας του δεκαπενταύγουστου.

Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν επηρεάζει την εξόφληση του φόρου. Τα φυσικά αυτά πρόσωπα δεν έχουν οκτώ (8) δόσεις για την αποπληρωμή του , αλλά έξι (6) δόσεις με καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσεις την τελευταία εργάσιμή ημέρα του Σεπτέμβριου, δηλαδή μέχρι την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με τον νόμο η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών. (Α. 1061/22.04.2024)

Υποβολή βεβαιώσεων

Αφού υπολογιστούν τα κέρδη των νομικών προσώπων αυτών , ο εκκαθαριστής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει αν ανεβάσει μία ημέρα πριν την βεβαίωση των κερδών των εταίρων, ώστε τα κέρδη να αναγράφουν στους κωδικούς 431-432 του «Πίνακα 6: Πρόσθετα ποσά Εισοδήματος και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία».

Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται τα συνολικά καθαρά κέρδη που αναλογούν στα φυσικά πρόσωπα - εταίρους προσωπικών εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές εταιρείες, κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί, ναυτικές εταιρείες του ν. 959/1979, Α' 192, ΝΕΠΑ κλπ.), μετά την αφαίρεση του φόρου του νομικού προσώπου. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται μόνο στο όνομα των νομικών προσώπων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ΚΦΕ με τον φόρο του νομικού προσώπου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των εταίρων και περαιτέρω δεν πραγματοποιείται παρακράτηση φόρου στα κέρδη που διανέμονται.

Σύμφωνα με την απόφαση Α.1006/2023  ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η προηγούμενη μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων» Συνεπώς την ίδια ημέρα πρέπει να σταλούν και οι βεβαιώσεις κερδών.

MyDATA

Η μετάθεση της ημερομηνία υποβολής της δήλωσης των νομικών προσώπων επηρεάζει και την ενημέρωση της πλατφόρμας myDATA. Σύμφωνα με την απόφαση Α.1138/2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα οι οριζόμενες από την παρούσα εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων διαβιβάζονται έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με εξαίρεση τις εγγραφές μισθοδοσίας, τα δεδομένα των οποίων διαβιβάζονται έως την υποβολή της δήλωσης για την απόδοση του σχετικού παρακρατούμενου φόρου. Συνεπώς όσες εγγραφές αποτελούν εγγραφές τακτοποίησης ή αποστολή στην πλατφόρμα στοιχείων που αφορούν αποτελέσματα που οριστικοποιούνται με την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης ή της οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων του νομικού προσώπου (π.χ. εγγραφές λήξης αποθεμάτων κλπ.), υποβάλλονται μέχρι την προηγούμενη ημερά της υποβολής της δήλωσης ώστε να ενημερωθεί το έντυπο Ε3.

Προσοχή: Καλό θα είναι να σταλούν λίγες μέρες νωρίτερα από την υποβολή της δήλωσης ώστε να προλάβει να ενημερωθεί το έντυπο.

Παρατηρήσεις: α) Να θυμίσουμε ότι δεν προσπαθούμε να συμφωνήσουμε με το Συνοπτικό Βιβλίο του  myDATA. Το συνοπτικό βιβλίο δεν λογιστικοποιεί δεν εμφανίζει αρνητικά νούμερα και εμπεριέχει και στοιχεία που έχουν σταλεί σαν πληροφοριακά με τις κινήσεις 1.95 και 2.95. Συνεπώς βλέπουμε τις εγγραφές που υπάρχουν σε αυτό αλλά δεν προσπαθούμε να συμφωνήσουμε με αυτό

β) Όπως έχει ενημερώσει η διοίκηση με την εγκύκλιο Ε 2028/24 δεν υπάρχει υποχρέωση συμφωνίας του Ε3 με στοιχεία που υπάρχουν από το  myDATA και το Ε3. Σε κάθε περίπτωση στο Ε3 αναγράφουμε τα στοιχεία που έχουμε στα βιβλία μας για το  2023, και η προσυμπλήρωση των κωδικών από την ΑΑΔΕ δεν είναι δεσμευτική για τον φορολογούμενο ,αλλά γίνεται για διευκόλυνση του φορολογούμενου. Προσπαθούμε να «ανεβάσουμε» τα στοιχεία στο myDATA, ώστε να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην ενημέρωση και να τα διορθώσουμε στην χρήση του 2024. Όμως επειδή δεν έχουν λυθεί όλα τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν με την έκδοση 1.08, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα έχουμε και χαμένα ΜΑΡΚ και εγγραφές που δεν θα «ανέβουν» ποτέ στην πλατφόρμα.

Ζημιά προηγούμενής χρήσης

Μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην αποστολή των δηλώσεων των εταιριών με απλογραφικά βιβλία, που ήθελαν να συμψηφίσουν ζημιές προηγουμένων χρήσεων , η διοίκηση έδωσε στην δημοσιότητα, υπό μορφή ερώτησης απάντησης, οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της δήλωσης, ώστε αυτή να μπορεί να ανέβει στην ΑΑΔΕ.

42. Ε Πώς γίνεται η κατανομή των κερδών στα μέλη των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πίνακας 1) και μεταφέρουν ζημία από προηγούμενα έτη;

Α Η κατανομή των κερδών γίνεται με βάση τα κέρδη που προκύπτουν από τα βιβλία της εταιρίας (κωδικοί 016 και 100), αφαιρουμένου του φόρου εισοδήματος που αναλογεί (κωδικός 004), κατά το ποσοστό συμμετοχής των μελών στην υπόψη εταιρεία.

Επίσης, σε περίπτωση ύπαρξης αφορολόγητων ποσών ισχύουν τα αναφερόμενα στην απάντηση με α/α 41.

Περαιτέρω, σε περίπτωση που τα εν λόγω νομικά πρόσωπα εμφανίζουν στα βιβλία τους ζημία (λογιστική) από προηγούμενα έτη, αυτή θα πρέπει να αφαιρείται προκειμένου να γίνεται η κατανομή κερδών στους εταίρους/μέλη τους. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι η σχετική πληροφορία δεν απεικονίζεται στο έντυπο Ν, το σχετικό πεδίο του Πίνακα 1 όπου αναγράφονται τα κέρδη, παραμένει ανοιχτό για τροποποίηση από το εκάστοτε νομικό πρόσωπο (σχετ. το ΔΕΑΦΒ 1089508 ΕΞ 2015/29.6.2015 έγγραφο).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποσά των επί μέρους πεδίων της στήλης (α), εφόσον συντρέχει περίπτωση δεν δύναται να μηδενιστούν. Σε αυτή την περίπτωση πληκτρολογήστε σε κάθε πεδίο το ποσό 0,01 για να προχωρήσει η υποβολή της δήλωσης.        

Υποχρέωση ΙΒΑΝ

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με την υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού του IBAN στις φορολογικές δηλώσεις,  υπήρξε παρέμβαση της διοίκησης. Η παρέμβαση αυτή ήλθε να λύσει ορισμένα προβλήματα κυρίως σε όσους  φορολογούμενους είναι άνω των 65 ετών , αλλά σίγουρα δεν έλυσε όλα τα προβλήματα .

Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι πριν από την απόφαση για την υποχρεωτική αναγραφή του IBAN, θα έπρεπε η διοίκηση να έλθει σε επαφή με τις τράπεζες, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία του ανοίγματος ενός τραπεζικού λογαριασμού και να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στη απόκτηση IBAN.

Η διαδικασία  αυτή δεν έγινε ποτέ και οι τράπεζες δεν θέλουν να διευκολύνουν το άνοιγμα των λογαριασμών.

Έτσι έχουν φτάσει στο σημείο, και ειδικά σε περιπτώσεις που καταθέτουν για πρώτη φορά δήλωση φορολογίας εισοδήματος, να ζητείται εκκαθαριστικό για το άνοιγμα του λογαριασμού.. Εκκαθαριστικό που για να εκδοθεί πρέπει να υπάρχει IBAN για να μπορέσει ο φορολογούμενος να καταθέσει δήλωση! Μύλος που λέει και ο λαός.

Η αλλαγή που έγινε στην υποχρέωση αναγραφής του IBAN αφορά τους άνω των 65 ετών φορολογούμενους και τους έχοντες αναπηρία πάνω από 67, και πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ποσό για επιστροφή.

Ποιο συγκεκριμένα το σχετικά άρθρο έγινε ως εξής:

«Ειδικά για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής, τους ανήλικους, όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας τους, ήτοι όσοι γεννήθηκαν έως και την 31.12.1958, καθώς και τα πρόσωπα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), όπως αυτή πιστοποιείται με τα δικαιολογητικά του άρθρου 6 της παρούσας, η υποχρέωση γνωστοποίησης αριθμού ΙΒΑΝ υφίσταται στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και εκδίδεται πράξη με την οποία συνίσταται και βεβαιώνεται απαίτηση για επιστροφή φόρου καθώς και στις περιπτώσεις που εκκρεμούν προς εξόφληση τίτλοι επιστροφής από οποιαδήποτε αιτία.».

Τροποιητικές δηλώσεις

Να σημειώσουμε ότι από 6 Ιουνίου υπάρχει η δυνατότητα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2023.

Όσες τροποποιητικές δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, θεωρούνται εμπρόθεσμες και δεν επιφέρουν πρόστιμο. Μετά από αυτή την ημερομηνία, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, οι δηλώσεις θεωρούνται εκπρόθεσμες και επιφέρουν πρόστιμο.

Να θυμίσομε ότι, στις εκπρόθεσμες δηλώσεις,  αν ο φόρος είναι κάτω από 100 ευρώ τότε ο φορολογούμενος δεν επιβαρύνεται με το πρόστιμο.

Αναδρομικά 2015-2021

Από τις 10 Ιουνίου 2024 οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν και δηλώσεις για τα αναδρομικά των φορολογικών ετών 2015 έως 2021, που έλαβαν μέσα στο 2023. Για τα αναδρομικά του φορολογικού έτους 2022, αναμένεται να ανοίξει σύντομα η εφαρμογή στην ΑΑΔΕ. (και εδώ έχουμε το παράδοξο έλλειψης συντονισμού, και ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους)

Να θυμίσουμε ότι αν έχετε αναδρομικά πριν από το φορολογικό έτος 2015, η δήλωση υποβάλλεται μέσα από τα «Αιτήματα μου» , με τον τρόπο που αναλύσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας.  

Οι δηλώσεις για τα αναδρομικά υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους, δηλαδή μέχρι την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024, και η πληρωμή του φόρου γίνεται σε μία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από την υποβολή της δήλωσης . Δηλαδή αν υποβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο η πληρωμή του φόρου θα είναι έως την Παρασκευή 31η Ιανουαρίου 2025.

Τελευταία προθεσμία για IRIS και POS

IRIS

Έως την 30στη Ιουνίου 2024 έχουν στη διάθεσή τους, οι  επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Έως την ημερομηνία αυτή  θα πρέπει να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελές πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ στους υπόχρεους που δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα επιβάλλεται έξτρα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

 

POS

Στο Ιουνίου εκπνέει και η προθεσμία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS με εξαίρεση όσες δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών και για τις οποίες υπάρχει ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με συγκεκριμένο λογισμικό (πρόκειται για το ERP το οποίο αφορά τη συνολική λειτουργία της επιχείρησης από χρηματοοικονομικά μέχρι ανθρώπινο δυναμικό) και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες με τον ειδικό συνεργάτη τους εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία η προθεσμία έχει ήδη λήξει.

Τα πρόστιμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία, στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).

 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή   23  Ιουνίου  2024.

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: