Τρίτη 22 Μαΐου 2012

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στην ΕΕ.


«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στην ΕΕ.


H ΕΛΛΑΔΑ κατατάσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, χωρίς ωστόσο η υψηλή φορολογική επιβάρυνση να έχει κάποια θετική επίπτωση στα δημόσια έσοδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, το 2012 στην Ελλάδα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα έφτασε στο 45% και εάν προστεθεί και ο ανώτατος συντελεστής 4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τότε η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση στα φυσικά πρόσωπα φτάνει στο 49%. Στην ευρωζώνη ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα είναι 38,1% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» φτάνει στο 43,2%.

Το 49% με το οποίο φορολογούνται τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι ένας από τους υψηλότερους συντελεστές στην ευρωζώνη, που ανταγωνίζεται τον φορολογικό συντελεστή χωρών με σαφώς υψηλότερο μέσο εισόδημα, όπως το Βέλγιο (53,7%), η Δανία (55,4%), η Ολλανδία (52%), η Αυστρία (50%) και η Μεγάλη Βρετανία (50%). Ακόμη και στη Γερμανία ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα είναι στο 47,5%.

Το παράδοξο όμως είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές αυξάνονται χωρίς να ενισχύονται και τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που επιβάλλει η Ελλάδα στα φυσικά πρόσωπα από 40% το 2000 αυξήθηκε στο 45% το 2010 και στο 49% σήμερα (με την προσθήκη της εισφοράς αλληλεγγύης). Όμως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 34,6% το 2000 μειώθηκε στο 31% το 2012.

Τα στοιχεία δείχνουν σαφή τάση μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση τις Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, από το 2000 έως το 2012 η αύξηση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων ήταν:

Ελλάδα: Από 40% σε 49%
Ισπανία: Από 48% σε 52%
Ιταλία: Από 45,9% σε 47,3%
Πορτογαλία: Από 40% σε 49%.
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα φυσικά πρόσωπα, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 10% και από το 40% έχει φτάσει στο 30%. Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκή στατιστικής υπηρεσίας ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων στη ζώνη του ευρώ είναι 26,1%, ενώ στην ΕΕ ανέρχεται στο 23,5%. Οι υψηλότεροι συντελεστές στα νομικά πρόσωπα εντοπίζονται στη Γαλλία (36,1%), στη Μάλτα (35%) και στο Βέλγιο (34%).

Στην Ελλάδα, ο ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ φτάνει στο 23%. Ο μέσος ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ στη ζώνη του ευρώ είναι 20%, ενώ στην ΕΕ ανέρχεται στο 21%. Οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ εντοπίζονται στην Ουγγαρία (27%), καθώς και στη Δανία και τη Σουηδία (25%). Παράλληλα, πολλές χώρες αυξάνουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ή εξαιρούν αγαθά από το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή. Μεταξύ των χωρών που αύξησαν τους συντελεστές ΦΠΑ φέτος (από 1ης Ιανουαρίου 2012) περιλαμβάνονται η Ιρλανδία, από 21% σε 23%, και η Κύπρος, από 15% σε 17%.

Σύμφωνα με τη Eurostat η δέσμη των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσει η Ελλάδα στο σκέλος της φορολογίας θα περιλαμβάνουν απλοποίηση των βασικών φορολογικών κωδίκων, αλλαγές στο ΦΠΑ και στη δομή της φορολογίας επί της ιδιοκτησίας, κατάργηση πολλών φορολογικών απαλλαγών, κατάργηση των ειδικών καθεστώτων στο σκέλος της εταιρικής φορολογίας και εισαγωγή ενός πιο ομοιόμορφου τρόπου μεταχείρισης των ατομικών εισοδημάτων από ακίνητα.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: