Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ερχονται τα ¨ραβασάκια¨ για το ΕΤΑΚ



Ερχονται τα ¨ραβασάκια¨ για το ΕΤΑΚ
Ερχονται τα ¨ραβασάκια¨ για το ΕΤΑΚ
17/5/2012 10:48:09 μμ
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Έρχεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας η πρώτη ...λυπητερή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με την αποστολή παρτίδας εκκαθαριστικών που αφορούν στο ΕΤΑΚ του 2009. Τα προσδοκώμενα έσοδα προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να “ζεσταθούν” τα δημόσια ταμεία καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα .
Η πορεία των δημόσιων οικονομικών συζητήθηκε χθες και στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. “Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά και στο ΕΤΑΚ δίχως να δοθεί συγκεκριμένη εντολή”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να στέλνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τους «ξεχασμένους» λογαριασμούς για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του έτους 2009. Τα σημειώματα του ΕΤΑΚ ήταν έτοιμα αλλά οι εκλογές της 6ης Μαίου «πάγωσαν» την αποστολή τους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο ο ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς σημείωσε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας ζήτημα να μην κάνουν... κοιλία τα έσοδα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου .
Η αγωνία για τα έσοδα σχετίζεται άμεσα με την οριακή ρευστότητα του Δημοσίου.
Πρωταρχικό μέλημα του νέου υπουργού είναι η διαχείριση εσόδων και δαπανών ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για να καλυφθούν οι πληρωμές μισθών και συντάξεων στα τέλη Ιουνίου.
Και επειδή στο μέτωπο των εσόδων η εικόνα είναι απογοητευτική έχουν δοθεί κατευθύνσεις ώστε όπως έχει γράψει το “Έθνος” να “παγώσουν” επιστροφές φόρων , πληρωμές προμηθευτών του Δημοσίου και μέρος των επιχορηγήσεων προς υπουργεία και φορείς.
Ο κ. Ζανιάς αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα μίλησε για “υψηλές αβεβαιότητες” και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να προχωρήσουν όλα ομαλά και η κατάσταση της οικονομίας να παραμείνει διατηρήσιμη.
Η ΓΓΠΣ είναι έτοιμη να στείλει 270.000 “ραβασάκια” σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, θα αποσταλούν περίπου 1,28 εκατ. σημειώματα.
ΕΤΑΚ για το 2009 θα πληρώσουν όσοι την 1η Ιανουαρίου 2009 ήταν άγαμοι και είχαν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και όσοι την 1η Ιανουαρίου 2009 ήταν έγγαμοι και είχαν ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Επίσης όσοι είχαν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: