Στο ψυγείο οι 'Ελληνες στον πάγο τα έσοδα
Του Στέφανου Κυρίτση
Η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης εξαϋλώνεται, τα έσοδα του Δημοσίου βουλιάζουν, ο κόσμος παγώνει, η Αθήνα μετατρέπεται σε… Πεκίνο και η κυβέρνηση περιμένει στο ακουστικό της προφανώς προσβλέποντας σε ένα θαύμα. «Ας δούμε και τα δεδομένα του Ιανουαρίου» δήλωσε προ ημερών ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ γνωρίζει από τις υπηρεσίες του υπουργείου του την πλήρη εικόνα. Τα επίσημα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι «6ημέρες» -και τα οποία προέρχονται από την ηλεκτρονική βάση «Ηφαιστος», όπου καταγράφεται ηλεκτρονικά και η τελευταία συναλλαγή- δείχνουν ότι στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012 οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης εμφανίζουν πτώση… 72%.
Επαίρεται το υπουργείο Οικονομικών ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει πτώση στα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Και πώς να υπάρξει, όταν ο φόρος έχει αυξηθεί κατά… 450%; Ομως το υπουργείο Οικονομικών κρύβει ότι ακόμη δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους οι επιστροφές του φόρου, το ύψος των οποίων ήδη υπερβαίνει τα 85 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι αιτήσεις έχουν γίνει μόλις από 220.000 Ελληνες. Κρύβει, επίσης, ότι έχουν καταρρεύσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ του πετρελαίου θέρμανσης καθώς εκεί δεν υπήρχε αύξηση συντελεστή για να αντισταθμίσει τις απώλειες από την κατάρρευση της κατανάλωσης. Αν η πτώση στις πωλήσεις διατηρηθεί στα επίπεδα του 72% μέχρι το τέλος της σεζόν, θα «χαθούν» περίπου 1,5 δισεκατομμύριο λίτρα πετρελαίου θέρμανσης από την αγορά και φορολογικά έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, πουλήθηκαν συνολικά 313 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης έναντι 1,1 δισεκατομμυρίων λίτρων το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Η πτώση αποδίδεται:
1Στη στροφή του κόσμου προς εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, κυρίως προς τα καυσόξυλα αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για τον Δεκέμβριο του 2012 δείχνουν ότι υπήρχε αύξηση της καθαρής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά τον τελευταίο μήνα του χρόνου παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η χρονιά κινήθηκε πτωτικά λόγω ύφεσης και μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής. Για την ακρίβεια, η καθαρή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 0,97% παρότι η συνολική κατανάλωση το 2012 μειώθηκε κατά 2,34%. Μάλιστα, τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν την πλήρη αλήθεια. Θα πρέπει να «σπάσει» η συνολική κατανάλωση ώστε να φανεί η μεταβολή μόνο για τα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι στην οικιακή κατανάλωση, η αύξηση τον Δεκέμβριο θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 0,97%, μια αύξηση την οποία τα νοικοκυριά θα βρουν μπροστά τους μέσα στο επόμενο τρίμηνο, καθώς η αξία πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος θα αρχίσει να υπολογίζεται με τα νέα ακριβότερα τιμολόγια (σ.σ.: τα τελικά ποσοστά αύξησης κυμαίνονται από 5,2% έως18,7%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης να ισχύουν για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια).
2Στη φτώχεια, καθώς πολλά νοικοκυριά ουσιαστικά έχουν μείνει χωρίς θέρμανση. Αυτά τα νοικοκυριά χρειάζονται επίδομα για να μπορέσουν να ζεσταθούν και όχι μηχανισμό επιστροφής φόρου αφού δεν διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν το πετρέλαιο ή άλλο καύσιμο.
3Στην εξάλειψη του παράγοντα «λαθρεμπόριο πετρελαίου θέρμανσης» καθώς το λαθρεμπόριο έχει μετακινηθεί σε άλλα καύσιμα και κυρίως στο ναυτιλιακό πετρέλαιο. Πλέον, δεν υπάρχει κίνητρο για αποχρωματισμό του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι ποσότητες να «λείπουν» από τη φετινή ζήτηση.
------------------------------------------------------------------------------------
Τέταρτη ακριβότερη χώρα η Ελλάδα στην Ευρώπη των «27»
Τέταρτη ακριβότερη χώρα η Ελλάδα στην Ευρώπη των «27»
Τι αντίκτυπο έχει αυτή η μείωση πωλήσεων στα έσοδα; Για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, το Δημόσιο εισπράττει πλέον 33 λεπτά του ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και περίπου 25 λεπτά από τον ΦΠΑ (σ.σ.: κατά μέσον όρο καθώς το τελικό αποτέλεσμα του ΦΠΑ εξαρτάται και από την τιμή του διυλιστηρίου). Δηλαδή, συνολικά κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης αποδίδει στο Δημόσιο 58 λεπτά του ευρώ. Πέρυσι, το Δημόσιο εισέπραττε έξι λεπτά του ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και 18,5 λεπτά από τον ΦΠΑ (σ.σ.: τα έσοδα του ΦΠΑ ανά λίτρο αυξήθηκαν κατά τη φετινή σεζόν επειδή ο ΦΠΑ επιβάλλεται και επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δηλαδή επιβάλλεται φόρος στον φόρο). Αρα, τα φορολογικά έσοδα ανά λίτρο έχουν αυξηθεί κατά 136% ή κατά 33,5 λεπτά. Αυτή η υπερβολική αύξηση του φόρου έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι πλέον η 4η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη των «27». Ομως δεν είναι ικανή να συγκρατήσει τα έσοδα του Δημοσίου. Και να γιατί:
1 Πέρυσι, το Δημόσιο εισέπραττε 24,5 λεπτά ανά λίτρο, αλλά πουλήθηκαν περίπου 2,2 δισεκατομμύρια λίτρα, με αποτέλεσμα τα έσοδα να διαμορφωθούν στα 490 εκατ. ευρώ.
2 Φέτος το Δημόσιο εισπράττει 58 λεπτά ανά λίτρο, αλλά αν η πτώση στην κατανάλωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, δεν θα πουληθούν περισσότερα από 700 εκατομμύρια λίτρα. Ετσι, οι εισπράξεις θα διαμορφωθούν στα 406 εκατ. ευρώ.
3 Τα 406 εκατ. ευρώ δεν είναι καθαρά έσοδα για το Δημόσιο. Θα πρέπει να πληρώσει και τις επιστροφές φόρου οι οποίες ήδη -με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί- αγγίζουν τα 85 εκατ. ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανό αυτό το ποσό να αυξηθεί καθώς πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν ακόμη τα δικαιώματά τους.
Με την εμμονή στο ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, το Δημόσιο κινδυνεύει να χάσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Από πού θα αναπληρωθούν αυτά τα χρήματα; Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος; Θα εισπράξει φόρο εισοδήματος από τους εμπόρους ξυλείας, οι οποίοι κατά κανόνα δεν κόβουν απόδειξη; Ή, μήπως, τα στοιχεία στο τέλος της σεζόν θα έχουν δείξει ραγδαία αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης (στο οποίο να σημειωθεί ότι έχει μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, κάτι που δημιουργεί πρόσθετες απώλειες εσόδων) λόγω της πάταξης του λαθρεμπορίου;
-------------------------------------------------------------
Ελληνική «πατέντα» η εξίσωση των φόρων
Ελληνική «πατέντα» η εξίσωση των φόρων
Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αποτελεί ελληνική «πατέντα».
Ο πίνακας που δημοσιεύεται δείχνει ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στη λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης με την αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Τρανταχτό παράδειγμα η Γερμανία. Μπορεί σε μας η κ. Μέρκελ να επέβαλε την πώληση του πετρελαίου θέρμανσης προς 1,3 ευρώ το λίτρο (τη στιγμή που το πετρέλαιο κίνησης διατίθεται προς 1,42 ευρώ), στη χώρα της, όμως, η λιανική τιμή πώλησης είναι 89 λεπτά.
Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο κίνησης στη Γερμανία πωλείται προς 1,411 ευρώ το λίτρο, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί έχουν βρει τον τρόπο να κρατούν χαμηλά τη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Οπως τη λύση έχουν βρει και οι Ολλανδοί, και οι Βέλγοι, και οι Βρετανοί, και οι Τσέχοι. Σε όλες αυτές τις χώρες, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, η τιμή λιανικής είναι χαμηλότερη του ενός ευρώ το λίτρο, ενώ ο μέσος όρος για την Ε.Ε. διαμορφώνεται στα 98 λεπτά.
Ημ.δημοσίευσης: Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου