Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Τα κυβερνητικά ψέματα για το πετρέλαιο θέρμανσης


Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 08:19

Τα κυβερνητικά ψέματα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
 Τα κυβερνητικά ψέματα για το πετρέλαιο θέρμανσης
Με υπολογισμούς «μαϊμού» και μισές αλήθειες η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει το φιάσκο με το πετρέλαιο θέρμανσης αντί να διορθώσει ακόμη ένα αποτυχημένο μέτρο.
Γράφει:  

Την Παρασκευή στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παραδέχτηκε μεν ότι η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έχει υποχωρήσει κατά… 70% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει αποφέρει περισσότερα έσοδα σε σχέση με πέρυσι; Και ο ΦΠΑ κύριε Σταϊκούρα; Αυξήθηκαν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης; Το αντίθετο συνέβη. Βούλιαξαν. Κι όσον αφορά στην αύξηση των εσόδων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, προσωρινή είναι και αυτή. Διότι το δημόσιο, ακόμη δεν έχει επιστρέψει τα χρήματα για το επίδομα θέρμανσης. Όταν θα γίνει αυτό, τότε και τα έσοδα από τον ειδικό φόρο θα κινηθούν πτωτικά.
Μισές αλήθειες λέει η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί ένα μέτρο το οποίο μας έχει παγώσει, έχει προκαλέσει περιβαλλοντικό πρόβλημα και, όπως αποδεικνύεται, δημιουργεί πρόβλημα και στα δημόσια ταμεία.
Τι είπε ο κύριος Σταϊκούρας; Ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 70%. Αλήθεια είπε ο υπουργός. Για την ακρίβεια η μείωση της κατανάλωσης φτάνει στο 71% καθώς από 1,12 δισεκατομμύρια λίτρα το 2011 (στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) πουλήθηκαν το 2012 μόλις 330 εκατ. λίτρα.
Τι είπε ο κύριος Σταϊκούρας; Ότι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν αυξηθεί. Και πάλι αλήθεια είπε ο υπουργός. Πέρυσι, για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που πωλούνταν, το δημόσιο έβαζε στο ταμείο έξι λεπτά του ευρώ. Φέτος, για κάθε λίτρο ο φόρος έχει αυξηθεί στα 33 λεπτά του ευρώ. Δηλαδή, έχει αυξηθεί κατά… 450%. Μεγάλη επιτυχία. Αυξήσαμε τον φόρο κατά 450% και πανηγυρίζουμε γιατί αυξήσαμε τα φορολογικά έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κατά 62% (από τα 67,2 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 108,9 εκατ. ευρώ φέτος).
Τι δεν είπε ο κύριος Σταϊκούρας; Ότι αυτά τα «αυξημένα» έσοδα που έχει εισπράξει το κράτος, θα τα βγάλει από την άλλη τσέπη καθώς πρέπει να χρηματοδοτηθεί η επιστροφή φόρου. Ήδη, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας το δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να επιστρέψει φόρους 85 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, έχει επιστρέψει λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ. Όταν θα αποζημιώσει τους δικαιούχους, μάλλον ο κύριος Σταϊκούρας θα πάψει να ομιλεί για αύξηση εσόδων από τον ειδικό φόρο.
Τι δεν είπε επίσης ο κύριος Σταϊκούρας; Ότι εκτός από τον φόρο κατανάλωσης, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αποδίδουν και ΦΠΑ. Σε ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, το δημόσιο εισέπραττε πέρυσι 18,6 λεπτά του ευρώ από τον ΦΠΑ και φέτος εισπράττει 24,8 λεπτά. (σ.σ η αύξηση του φόρου οφείλεται στο γεγονός ότι επιβάλλουμε ΦΠΑ και επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης). Λόγω της καθίζησης των πωλήσεων, αυτή η μικρή αύξηση του φόρου ανά λίτρο δεν στάθηκε αρκετή για να καλύψει τις απώλειες. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν καταρρεύσει. Από τα 208 εκατ. ευρώ που εισπράξαμε πέρυσι, έχουμε πέσει στα 82 εκατ. ευρώ.
Τι δεν είπε τέλος ο κύριος Σταικούρας; Ότι για να γίνει η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, υποχρεωθήκαμε να ρίξουμε την τιμή και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 10 λεπτά του ευρώ. Αυξήθηκε η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης ή υπάρχει και εκεί τρύπα στα φορολογικά έσοδα;
Ας τα βάλουν κάτω, ας τα μετρήσουν σωστά και ας αναγνωρίσουν το λάθος. Είναι κρίμα να παγώνει ο κόσμος, να καίει έπιπλα και παλέτες, να φορτώνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ μόνο και μόνο για ένα πείσμα.

http://fmvoice.eu/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-21-54/item/52756-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: