Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Επιπλέον φόρος έως 52% για τα εμβάσματα στο εξωτερικό που δεν δικαιολογούνται


Επιπλέον φόρος έως 52% για τα εμβάσματα στο εξωτερικό που δεν δικαιολογούνται

Φόρο μέχρι και 52% θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον όσοι αποδειχθεί ότι έχουν αδικαιολόγητες διαφορές, όσον αφορά στα εμβάσματα που έχουν βγάλει στο εξωτερικό την περίοδο 2009 – 2011.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους ελέγχους που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαπίστωσε ότι το ποσό των 7 δισ. ευρώ δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα των φορολογουμένων. Έχουν αποσταλεί λοιπόν 25.500 επιστολές με  τις οποίες του υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους φορολογουμένους να δικαιολογήσουν τα ποσά των εμβασμάτων με βάση τα εισοδήματά τους μέχρι το τέλος του μήνα.
 
Αυτό μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά ενημερώνοντας την ειδική εφαρμογή www.gsis.gr. Τα ποσά θα πρέπει να καλύπτονται από τις δηλώσεις εισοδήματος 2003 – 2011, ενώ κάθε φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί ποσά εισοδημάτων ή εσόδων που απέκτησε από το 1993.
Τα επιπλέον εισοδήματα που δεν θα δικαιολογούνται θα φορολογηθούν ως εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα. Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να αντλήσει από τη διαδικασία 2 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, στην περίπτωση που οι διαφορές αυτές εν μέρει ή στο σύνολό τους δεν δικαιολογούνται, θα πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική ή αρχική δήλωση εντός της προθεσμίες που αναγράφεται στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Επίσης ο φορολογούμενος εντός της ίδιας προθεσμίας, θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια ΔΟΥ πλήρη φάκελο δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:
- Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή να τεκμηριώνουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των Τραπεζών καθώς και πλήρη στοιχεία των συνδικαιούχων του εμβάσματος.
- Όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των εκκαθαριστικών που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικονομικό έτος 2004, εφόσον επικαλείται διαθέσιμα κεφάλαια για τα έτη αυτά.
- Τυχόν αντίγραφα αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν με την ανωτέρω διαδικασία με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: