Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Μην ξεχνάς το σπορ συλλογής αποδείξεων


Μην ξεχνάς το σπορ συλλογής αποδείξεων

ΧΡΟΝΙΑ συλλογής αποδείξεων θα είναι και το 2013, με αλλαγές όμως στον υπολογισμό αλλά και στη λίστα με τις αποδείξεις που θα μετράνε. Το νέο σύστημα κρύβει παγίδες, οι οποίες οδηγούν σε πληρωμή επιπλέον φόρου. Εκτός του μέτρου συλλογής αποδείξεων μένουν ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες. Αρα δεν έχουν και κανένα κίνητρο για να ζητήσουν απόδειξη για τις αγορές τους.
Από φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεούνται στη συλλογή αποδείξεων λήψης υπηρεσιών και αγοράς αγαθών αξίας, τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Το ανώτατο ποσό των αποδείξεων ορίστηκε στα 10.500 ευρώ που σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ.
Για την αξία των αποδείξεων που λείπουν (δηλαδή εάν δεν συμπληρώνεται το 25%) από κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο προβλέπεται εξοντωτική ποινή φόρου, που ορίζεται στο 22% της αξίας αυτής, από το 10% που ίσχυε με το περασμένο σύστημα.
Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 5.000 ευρώ. Αν έχει συλλέξει αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ θα μπει φόρος 22%, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 440 ευρώ.
Συνταξιούχος με εισόδημα από σύνταξη 9.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 2.250 χωρίς να υπολογίζονται αποδείξεις ενοικίων, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.
Αν όμως ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιπλέον φόρο 22%. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ. Στην περίπτωση που συλλέξει λιγότερες αποδείξεις, για παράδειγμα 6.000 ευρώ, τότε στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που συγκεντρώθηκαν, δηλαδή στο ποσό των 1.500 ευρώ, θα επιβληθεί «ποινή» 22% και θα πληρώσει έξτρα φόρο 330 ευρώ.
Παγίδα για τους φορολογουμένους υπάρχει και στο ποιες αποδείξεις ισχύουν με το νέο σύστημα. Υπόχρεοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις τη νέα χρονιά είναι μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: