Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ερχεται φόρος 45% για τις καταθέσεις στο εξωτερικό


24.700 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Ερχεται φόρος 45% για τις καταθέσεις στο εξωτερικό

24.700 φορολογούμενοι καλούνται να καταθέσουν στις αρμόδιες ΔΟΥ πλήθος δικαιολογητικών και δηλώσεων παρελθόντων ετών
24.700 φορολογούμενοι καλούνται να καταθέσουν στις αρμόδιες ΔΟΥ πλήθος δικαιολογητικών και δηλώσεων παρελθόντων ετών
Με την επιβολή πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ απειλούνται 24.700 Ελληνες που έστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011. Για τους φορολογούμενους αυτούς διαπιστώθηκε ότι τα κεφάλαια που μετέφεραν στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερα κατά 7 δισ. ευρώ από τα εισοδήματα που δήλωσαν, συνολικά για τα έτη 2003-2011. Για να αποφύγουν την πληρωμή υπέρογκων φόρων επί της διαφοράς αυτής καλούνται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές ανάμεσα στα εισοδήματα που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν για τα έτη 2003-2011 και στα ποσά των συγκεκριμένων εμβασμάτων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω TAXISNET, τροποποιητικές δηλώσεις αλλά και να καταθέσουν στις αρμόδιες ΔΟΥ πλήθος δικαιολογητικών και δηλώσεων παρελθόντων ετών. Συγκεκριμένα θα πρέπει:
1. Να ενημερώσουν την ειδική εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr (Επιλογή «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Είσοδος στην εφαρμογή υποβολής/ανάκτησης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1») με δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια των προηγούμενων ετών.
2. Ο φορολογούμενος χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασής του για το TAXISNET θα εισέρχεται στην ως άνω ειδική εφαρμογή και θα συμπληρώνει σχετική κατάσταση προσδιορισμού του πλεονάζοντος κεφαλαίου που σχηματίζεται από δηλωθέντα εισοδήματα και λοιπά χρηματικά ποσά. Επίσης θα καταχωρεί αναλυτικά στο οικείο έτος τα στοιχεία με τα εμβάσματα και στοιχεία τυχόν συνδικαιούχων.
3. Εντός της προθεσμίας και πριν από την οριστικοποίηση της κατάστασης προσδιορισμού κεφαλαίου ο φορολογούμενος πρέπει, εφόσον συντρέχουν λόγοι, να υποβάλλει στην αρμόδια ΔΟΥ αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι και τον χρόνο μεταφοράς των χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, προκειμένου να μειώσει την προκύπτουσα διαφορά εισοδήματος.
Στην περίπτωση που κάποιοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών θα τους αποσταλεί εκκαθαριστικό σημείωμα για την καταβολή των αναλογούντων φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: