Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

«Παράθυρο» για μειώσεις συντάξεων έως και 30%


Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΗΝ «Η»: ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2013

«Παράθυρο» για μειώσεις συντάξεων έως και 30%

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επαναβεβαίωσε την απόφαση να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες για όλους
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επαναβεβαίωσε την απόφαση να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες για όλους
  • ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Παράθυρο» για μειώσεις συντάξεων έως 30% και αυξήσεις εισφορών σε κλάδους οι οποίοι έχουν χαμηλά σε σχέση με τις παροχές ασφάλιστρα (π.χ στους δικηγόρους) «ανοίγει» το σχέδιο για την πλήρη ενοποίηση, από το 2014, των εισφορών και των συντάξεων υπό τα Ενιαία (διοικητικά αλλά και οικονομικά) Ταμεία. «Θα υπάρξει διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα, θα γίνουν όλες οι αναγκαίες αναλογιστικές μελέτες και ο νέος νόμος θα ψηφιστεί έως το τέλος του 2013», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στην «Η», σε συνέχεια της συνέντευξης στην «ΗτΣ», με την οποία προανήγγελλε την πλήρη ενοποίηση των Ταμείων (που δεν έγινε με το νόμο Πετραλιά) και την εφαρμογή νέου ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για τα έτη ασφάλισης έως και το 2010 (από την 1/1/2011 ισχύει για όλους ο νόμος Λοβέρδου που επιβάλλει την καταβολή αναλογικής με τα έτη ασφάλισης σύνταξης με ενιαίους συντελεστές υπολογισμού για την περίοδο απασχόλησης μετά τις 31/12/2010).
Ο υπουργός επαναβεβαιώνοντας την απόφαση να γίνουν πλήρεις ενοποιήσεις και να ισχύσουν «ενιαίοι για όλους κανόνες», δήλωσε το Σάββατο -με αφορμή τη συνέντευξη στην «ΗτΣ» - ότι «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων και παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες».
Σημείωσε ότι «ακόμη και σήμερα διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης» και κατέληξε λέγοντας πως «είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων». Όπως έγινε με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΕΑ, η πλήρης ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης θα φέρει και κοινό ταμείο (για τα αποθεματικά, την κινητή και την ακίνητη περιουσία).
Αποκλίσεις έως 30%
Οπως εξηγεί στην «Η» ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δημ. Μπούρλος, σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων του ΙΚΑ (που φαίνεται ότι θα είναι το νέο μοντέλο για όλους τους μισθωτούς που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά) δίνονται υψηλότερες κατά 15% - 20% συντάξεις στους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία (με υψηλότερες αποδοχές και έχοντας καταβάλει, σε αρκετές περιπτώσεις, υψηλότερες εισφορές).
Ενα τμήμα σύνταξης υπολογίζεται έως το 2007 με ποσοστό αναπλήρωσης 80% επί του τελευταίου μισθού για 35 έτη ασφάλισης, δεύτερο τμήμα με μειούμενο κατ΄ έτος ποσοστό και το μέσο όρο των αποδοχών της 5ετίας, ενώ για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 υπολογίζεται τρίτο τμήμα «αναλογικής» σύνταξης. Υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και μεγαλύτερες έως 30% συντάξεις έχουν όσοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ συνταξιοδοτούνται με τις καταστατικές διατάξεις του ΤΕΒΕ, ενώ αποκλίσεις υπάρχουν και στις εισφορές από ταμείο σε ταμείο και ανά κλάδο ασφάλισης στα 5 ενιαία ταμεία (πλην ΟΓΑ) του ν. Πετραλιά, που χορηγούν κύρια σύνταξη (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και ΝΑΤ). Οι όποιες αλλαγές γίνουν δεν θα αφορούν, πάντως, τους νέους ασφαλισμένους για πρώτη φορά από την 1/1/2011 (οι συντάξεις τους υπολογίζονται με ενιαίους συντελεστές).
Επιδόματα πολυετίας
Υπό επαναδιαπραγμάτευση θα θέσει η τρόικα στις αρχές του 2014 τη διατήρηση ή όχι του επιδόματος πολυετίας που παραμένει «παγωμένο» (ισχύει για την ένταξη στο μισθολογικό κλιμάκιο και όχι για την επιπλέον προσαύξηση, ως ωρίμαση, με την πάροδο τριετίας στον ίδιο εργοδότη) έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%. Την αναθεώρηση προαναγγέλλουν με την έκθεσή του τόσο το ΔΝΤ (που πάντως συμφώνησε με την κυβέρνηση ύστερα από μαραθώνια διαπραγμάτευση να διατηρηθεί το επίδομα καθώς είναι από τα διατηρούμενα - μετενεργούντα επιδόματα και μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων) καθώς και το νέο Μνημόνιο (στο πλαίσιο της αξιολόγησης του μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού που πρόκειται να νομοθετήσει έως τα τέλη Μαρτίου το υπουργείο Εργασίας).
«Η έκθεση του ΔΝΤ δεν προβάλλει κάποιο νέο αίτημα, όλα προβλέπονται ήδη στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», δήλωσε το Σάββατο ο Γ. Βρούτσης που προωθεί τη διαδικασία για τη θεσμοθέτηση, έως τον Μάρτιο, του νέου μηχανισμού καθορισμού του νόμιμου κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου. Ηδη η γ.γ. Αννα Στρατινάκη ανέθεσε την έκδοση εμπειρογνωμοσύνης η οποία θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, επιστημονικούς φορείς και την ΤτΕ για τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού λαμβάνοντας υπόψη «την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, της αγοράς εργασίας, ιδίως ως προς τα ποσοστά ανεργίας και απασχόλησης». Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 το σύστημα αυτό θα αξιολογηθεί «ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του, τη συμβολή του στη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
Τέλος το επίδομα γάμου
Με τη λήξη, πάντως, της τρίμηνης μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου Μηχανισμού, από την 1η Απριλίου, ούτε οι επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ δεν θα είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν στους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια το επίδομα γάμου (10%). Το επίδομα αυτό έχουν ήδη σταματήσει να το καταβάλουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συνυπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, ενώ εξακολουθεί να καταβάλλεται σε εργαζόμενους με συμβάσεις οι οποίες προβλέπουν την καταβολή του (για να καταργηθεί απαιτείται η υπογραφή τροποποιητικών συμβάσεων).
Ανισότητες
Ο υπουργός επαναβεβαιώνοντας την απόφαση να γίνουν πλήρεις ενοποιήσεις και να ισχύσουν «ενιαίοι για όλους κανόνες», δήλωσε το Σάββατο -με αφορμή τη συνέντευξη στην «ΗτΣ» - ότι «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων και παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες».
Ο Γ. Βρούτσης σημείωσε ότι «ακόμη και σήμερα διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιού- χων και 60 δια- φορετικοί κλάδοι ασφάλισης» και κατέληξε λέγοντας πως «είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθή- σουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: