Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Απειλούν με νέο «σάρωμα» ταμεία και συντάξεις


Απειλούν με νέο «σάρωμα» ταμεία και συντάξεις
Του Χρήστου Μέγα

«Σάρωμα» στο εσωτερικό των ταμείων και ενιαιοποίηση των διατάξεων για τη συνταξιοδότηση θα προωθήσει μέσα στο 2013 η κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο, και με τον μανδύα των κοινών κανόνων και της απλοποίησης των ρυθμίσεων, θα επιχειρηθεί και νέα, χειρουργικής φύσης, παρέμβαση στις αποδοχές των ασφαλισμένων, κυρίως των ειδικών ταμείων.

Με τις ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να θιγούν οι ασφαλισμένοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών οι οποίοι, ναι μεν έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ αλλά, διατηρούν σε ισχύ τις επιμέρους θετικές διατάξεις (βρίσκονται εν ισχύει τα καταστατικά τους με τις ευνοϊκές διατάξεις), αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ. Στη συνέχεια, το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και στους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς) που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τρομοκρατική πολιτική έναντι των ασφαλισμένων απειλώντας τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νέες ανατροπές που αφορούν στους όρους και στις προϋποθέσεις απασχόλησης και σύνταξης. Και αυτό, ενώ ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι των ανατροπών του προηγουμένου έτους (γ’ μνημόνιο-Δεκέμβριος του 2012).

Η σχετική εξαγγελία έγινε από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος θεωρεί ότι «είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων». Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες σημαίνει, καταρχάς, ότι στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ θα επιβληθούν ενιαίοι κανόνες συνταξιοδότησης. Θα καταργηθούν, δηλαδή, τα επιμέρους καταστατικά των ταμείων που ενσωματώθηκαν σε αυτά τα ταμεία το 2008.

Ετσι, δεν θα υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις για τα ειδικά ταμεία, τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ, τις τράπεζες κ.ά., κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει και ξεχωριστή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για τις συντάξεις της ΔΕΗ ή την εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ (συνολικά επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με 1,2 δισ. ευρώ ετησίως). Τα πάντα θα ρυθμίζονται από τους μνημονιακούς νόμους και όχι με βάση τις προβλέψεις των οικείων καταστατικών (των συγχωνευθέντων) ταμείων όπως ρητώς προέβλεπε ο νόμος της συγχώνευσης (ν. 3863/08).

Αντιστοίχως, θα καταργηθούν οι προβλέψεις του ΤΕΒΕ για υψηλότερες του 2% ή, ακόμη, και 3% (επί του τεκμαρτού εισοδήματος) συντάξεις για κάθε έτος ασφάλισης. Κάτι που ήδη άρχισε να εφαρμόζεται για τα έτη ασφάλισης που θα διανυθούν από εδώ και στο εξής. Αλλά, η εν λόγω διάταξη αναμένεται να γενικευθεί και να επεκταθεί και για τους παλαιότερους - τουλάχιστον κατά την τελευταία 10ετία οπότε και έγινε η ενοποίηση του ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), του ΤΑΕ (Εμπόρων) και του ΤΕΒΕ στον ενιαίο ΟΑΕΕ.

Να σημειωθεί ότι οι παλαιοί ασφαλισμένοι (οι οποίοι θεμελίωσαν το 2010 (25ετία στα ειδικά ταμεία και το Δημόσιο) θα συνταξιοδοτηθούν με το 80% του συντάξιμου μισθού (σ.σ.: συνήθως είναι ο τελευταίος μισθός, ή η καλύτερη διετία, ή ο μέσος όρος της καλύτερης 5ετίας για τα έτη από τα 2008 και μετά). Για τα έτη από το 2011 και μετά ισχύει το 70% για πλήρη σύνταξη (άρα για 36 ή 42 έτη - αναλόγως της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης) και για τα έτη από το 2015 και μετά ειδικοί συντελεστές που αφορούν στο σύνολο των ασφαλίστρων (καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου) που παραπέμπουν σε συντάξεις στο 64% για 42 έτη ασφάλισης.

Κατά τον υπουργό Εργασίας «σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων. Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες. Ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος! Αυτό έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον Ελληνα πολίτη και συνταξιούχο».

Ο κ.Βρούτσης δεσμεύεται ότι «αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ημ.έκδοσης: Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια: