Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

11/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Χαράτσι μέσω ΔΕΗ και το 2014 Αν οι δανειστές δεν πειστούν ότι ο νέος μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα αποφέρει 2,7 - 2,9 δισ. ευρώ το μέτρο θα συνεχιστεί. Αν και οι τιμές έχουν υποστεί.

11/07/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαράτσι μέσω ΔΕΗ και το 2014

Αν οι δανειστές δεν πειστούν ότι ο νέος μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα αποφέρει 2,7 - 2,9 δισ. ευρώ το μέτρο θα συνεχιστεί. Αν και οι τιμές έχουν υποστεί.

Αν οι δανειστές δεν πειστούν ότι ο νέος μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα αποφέρει 2,7 – 2,9 δισ. ευρώ το μέτρο θα συνεχιστεί. Αν και οι τιμές έχουν υποστεί καθίζηση, η κυβέρνηση θα τον επιβάλει με βάση τις αντικειμενικές του 2007!

Του Μάριου Χριστοδούλου

«Παράθυρο» για διατήρηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014 αφήνει σε έκθεση της η τρόικα, η οποία επισημαίνει ότι ο νέος φόρος που θα επιβληθεί σε όλες τις ιδιοκτησίες θα γίνει με τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από το 2007.

Σύμφωνα με την έκθεση, το τοπίο με τη φορολόγηση των ακινήτων θα ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο με σχετικό σχέδιο νόμου που θα έρθει εκείνη την περίοδο στη Βουλή.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα παρουσιαστούν προηγουμένως στην τρόικα και στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν πειστούν ότι ο μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου θα υποστηρίξει την είσπραξη των 2,7-2,9 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο από τα ακίνητα, τότε η κυβέρνηση θα παρατείνει υπάρχοντα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι η είσπραξη του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) θα παραμείνει στον μηχανισμό της ΔΕΗ.

Η έκθεσης της Επιτροπής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επειδή δεν προλαβαίνει να προχωρήσει σε μια αξιόπιστη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα πραγματικά επίπεδα της αγοράς, θα επιβάλει τον νέο φόρο με βάση τις τιμές του 2007.

Αφήνονται ωστόσο υπονοούμενα για κάποια τιμαριθμική αναπροσαρμογή αυτών των τιμών. Μια τέτοια όμως πρόχειρη διαδικασία θα οδηγήσει σε αυξήσεις αντικειμενικών τιμών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Και αυτό σε μια εποχή που οι πραγματικές τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά το «μάκρο-» κομμάτι της έκθεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στις εκτιμήσεις της για ύφεση 4,2% το 2013 και στο ότι από το 2014 θα υπάρξει «ηλιαχτίδα» ανάκαμψης σε ποσοστό 0,6% που θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια.

Η ανεργία

Τα άσχημα νέα για την ανεργία παραμένουν, με τον δείκτη να ίπταται στο 27% το 2013, ωστόσο, λόγω της ήπιας ανάκαμψης και της προσαρμογής των μισθών, αναμένεται οριακή μείωση από το 2014 στο 26%.

Ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο -0,3% τον Μάιο του 2013 και η Επιτροπή αναμένει μείωση των τιμών κατά 0,8% το 2013 και 0,4% το 2014.

Παρά ταύτα, οι τιμές σε πολλά αγαθά ευρείας κατανάλωσης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ. Κατά την Κομισιόν, η εξέλιξη των τιμών τονίζει την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, οι οποίες θα επιτρέψουν την πλήρη προσαρμογή τους προς μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ισορροπία.

Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,1% και στο 3,3% το 2014, με το πρωτογενές να διαμορφώνεται του χρόνου στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ για το 2015 και το 2016 στο 3% και 4,5% αντίστοιχα.

Στο 175,2% το χρέος

Στο κρίσιμο μέτωπο του δημόσιου χρέους, αυτό φέτος θα διαμορφωθεί στο 175,2% και το 2014 θα μειωθεί οριακά στο 175%. Σημαντική μείωση προβλέπεται για το 2016 στο 160,9% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το ελληνικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσει τη βελτίωσή του από το -5,3% του ΑΕΠ το 2012, στο -2,8% το 2013 και στο 1,8% το 2014.

Στην έκθεση ασκείται έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών του ιδιωτικού τομέα. «Η ροή του χρήματος είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον προγραμματισμό» σημειώνεται, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει ένα ελάχιστο τμήμα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Παράλληλα τόσο το Ταμείο όσο και τα νοσοκομεία συσσωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: