Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Εφορία: Έλλειμμα ελέγχων σε μεγάλο πλούτο - μεγάλες επιχειρήσεις

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εφορία: Έλλειμμα ελέγχων σε μεγάλο πλούτο - μεγάλες επιχειρήσεις

Εφορία: Έλλειμμα ελέγχων σε μεγάλο πλούτο - μεγάλες επιχειρήσεις
Την ώρα που ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες «ξεχνά» να υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και να αποδώσει στο Δημόσιο το φόρο, ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός εξακολουθεί να εμφανίζει αδυναμίες με ορατό τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με το Μνημόνιο ως προς τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων και την είσπραξη των φόρων και προστίμων.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου υπολείπονται των στόχων που έχουν τεθεί.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου:
Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας δεν υποβάλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ειδικά στο πρώτο πεντάμηνο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 1.931.456 δηλώσεις. Δηλαδή οι 530.669 προτίμησαν να απέχουν της διαδικασίας. Ακολούθησαν «ραβασάκια», email και τηλέφωνα από τους εφοριακούς και πείστηκαν τελικά να υποβάλουν δήλωση οι... 34.108. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 6.396 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 130,76 εκατ. ευρώ ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 41,26 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο πεντάμηνο ολοκληρώθηκαν 115 τακτικοί έλεγχοι και 231 προσωρινοί σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Μνημόνιο στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 176 τακτικοί έλεγχοι και 260 προσωρινοί έλεγχοι. Από τους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 104,1 εκατ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν μόλις 27,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 26,8% όταν ο στόχος του μνημονίου για το πρώτο εξάμηνο του έτους προβλέπει την είσπραξη του 65% των φόρων και προστίμων. Από τους προσωρινούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 64,9 εκατ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν 13,9% δηλαδή το 21,4% ενώ το Μνημόνιο προβλέπει την είσπραξη του 45% για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Παράλληλα ολοκληρώθηκαν 211 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ και στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν μόλις 5,8 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: