Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Μπαίνει "ψαλίδι" στις εκπτώσεις για τα δάνεια των επιχειρήσεων - Φόρος 3,5% στις πωλήσεις μετοχών Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης - Οι ρυθμίσεις για παρακράτηση και προκαταβολές φόρου

Μπαίνει "ψαλίδι" στις εκπτώσεις για τα δάνεια των επιχειρήσεων - Φόρος 3,5% στις πωλήσεις μετοχών

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης - Οι ρυθμίσεις για παρακράτηση και προκαταβολές φόρου

του Κωστή Πλάντζου
Όπισθεν ολοταχώς έκανε το υπουργείο Οικονομικών που, αφού πρώτα δοκίμασε τις αντιδράσεις που προκάλεσε το αρχικό προσχέδιο του νέου φορολογικού νόμου που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση, άλλαξε τα επίμαχα σημεία που είχαν συναντήσει αντιδράσεις και το έφερε με διορθώσεις για ψήφιση στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο αυτό εντάχθηκαν επίσης οι αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ και τα νέα προαπαιτούμενα του νέου "Μνημονίου".
Συγεκρκιμένα στο τελικό σχέδιο νόμου που καταθέτει  η κυβέρνηση, παραμένει και δεν αλλάζει τελικά ότι :
-          Υπολογίζεται έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις και δεν καταργείται
-          Υπολογίζεται έκπτωση 2100 ευρώ ετησίως στον υπολογισμό της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις και δεν καταργείται
-          Ενήλικες έως 25 ετών, εφόσον σπουδάζουν, θεωρούνται από την εφορία προστατευόμενα τέκνα («εξαρτώμενα» είναι ο όρος)
-          Η προκαταβολή φόρου σε ΟΕ, ΕΕ είναι στο 55% και δεν αυξάνεται σε 80%
-          ο επιπλέον φόρος με βάση τα τεκμήρια υπολογίζεται στην κλίμακα εισοδήματος όπως και τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου (πχ κλίμακα μισθωτών αν είναι μισθωτός) και όχι με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών.
-          παραμένει η απαλλαγή για τα 200 τμ και έτσι, για τεκμαρτό εισόδημα δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προς  γονείς ή παιδιά απαλλάσσεται από το φόρο 3% επί της αντικειμενικής.
Στις προθέσεις του υπουργείου ήταν εξαρχής όμως να επιβάλλει τέτοια μέτρα, αφού άλλαξε μεν τη διάταξη που έλεγε ότι δεν εκπίπτουν οι τόκοι δανείων αν ξεπερνούν το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το δημόσιο με έντοκα γραμμάτια (4%), αλλά έδωσε μια νέα διατύπωση που πλέον αναγνωρίζει προς έκπτωση μόνο τους τόκους βάσει του μέσου τραπεζικού επιτοκίου για τις επιχειρήσεις (με βάση το δελτίο της ΤτΕ), δηλαδή δεν εκπίπτουν στο σύνολό τους αλλά το υπερβάλλον θεωρείται εισόδημα και φορολογείται.
Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις, επιβάλλεται κατά την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, αντίστοιχα, αυξάνεται από δύο τοις χιλίοις (2‰) σε τριάμισι τοις χιλίοις (3,5‰).
Δείτε όλο το φορολογικό νομοσχέδιο και τι αλλάζει στη φορολογία.
Κάντε κλικ στα λινκ κάτω από την φωτογραφία.


Πηγή: Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης - Οι ρυθμίσεις για παρακράτηση και προκαταβολές φόρου | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/17193/ti-provlepei-polynomoshedio-gia-ta-proapaitoymena-tis-dosis-oi-rythmiseis-gia#ixzz2YacGhlRu

Δεν υπάρχουν σχόλια: