Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ (ΠΟΕ –ΔΟΥ) ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ» ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ(;) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ (ΠΟΕ –ΔΟΥ) ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ» ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ(;) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Το πολυκυοφορούμενο και πολυδιαφημιζόμενο «Νέο» Φορολογικό Νομοσχέδιο, ήλθε ήδη στην δημοσιότητα, ως…… άλλο ένα ακόμα:

- Γνήσιο τέκνο της εν δυνάμει φοροληστρικής (επί δικαίων και αδίκων) βούλησης και των ατέρμονων δημοσιονομικών πειραματισμών και προχειροτήτων της Κυβέρνησης των μνημονίων.

- Αναμενόμενο προϊόν ασχετοσύνης και ανικανότητας (περί τα φορολογικά θέματα και αντικείμενα) συμβούλων, παρασυμβούλων, μυστικοσυμβούλων και άλλων μετακλητών παραγόντων και παράκεντρων εξωθεσμικής εξουσίας που τα τελευταία χρόνια έχουν πλήρως υποκαταστήσει την νόμιμη διοικητική ιεραρχία και τα αρμόδια υπηρεσιακά της όργανα στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ήλθε να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά τις προβλέψεις μας ότι θα ήταν : «άνθρακες ο θησαυρός», φρούδες οι ελπίδες και μάταιες οι προσδοκίες για κάτι πραγματικά νέο, δίκαιο, κοινά αποδεκτό και αποτελεσματικό .

Τα μόνα νέα στοιχεία που εισάγει είναι οι νέες δοκιμασίες με νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη για τους μη έχοντες (μισθωτούς, συνταξιούχους, άνεργους μικροεπαγγελματίες, κλπ που είναι τα μόνιμα «φορολογικά υποζύγια» - πειραματόζωα) και νέα περιθώρια φορολογικής ασυλίας για τους «έχοντες και κατέχοντες» .

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ .

Είναι κοινωνικά άδικο, αντιαναπτυξιακό, γραφειοκρατικό, εχθρικό προς τον θεσμό της οικογένειας και των αναγκών της, δεν προάγει την φορολογική σταθερότητα στην χώρα, εισάγει έμμεσα νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, λεηλασία των αντίστοιχων εισοδημάτων και τέλος είναι αναποτελεσματικό στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Τα χαρακτηριστικά του αυτά και η εν γένει σκοπιμότητά του επιβεβαιώνονται καθαρά από τα οριζόμενα συγκεκριμένων διατάξεων του, όπως ενδεικτικά παρατηρούμε :

1. Κατάργηση της έκπτωση φόρου 1,5% για παρακράτηση φόρου από μισθούς και συντάξεις.
2. Όταν οι μισθωτοί φορολογούνται με τα τεκμήρια θα εφαρμόζεται η κλίμακα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων (για εισόδημα μέχρι 50.000€ με 26%, και για εισόδημα πάνω από 50.000€ με 33%.
3. Αύξηση του 1ου κλιμακίου από 10% σε 11% για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000€.
4. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 80% στις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. – Ε.Ε.).
5. Κατάργηση των φοιτητών, από προστατευόμενα μέλη.
6. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας στην αποζημίωση λόγω απόλυσης από 20% σε 25% και για κλιμάκιο πάνω από 101.000 έως 150.000.
7. Κατάργηση της δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας από γονείς προς τα παιδιά και αντίστροφα.
Η ΠΟΕ –ΔΟΥ, έχει κατά καιρούς εκφράσει τις θέσεις της για την φορολογική πολιτική, τελευταία φορά 8.1.2013 κατέθεσε δέκα βασικές προτάσεις (τα πλήρη κείμενα στο www.poedoy.gr) οι οποίες δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη. Το Υπουργείο Οικονομικών νομοθετεί χωρίς διάλογο με αυτούς που εφαρμόζουν την φορολογική νομοθεσία (εφοριακούς, λογιστές κλπ)
Οι εφοριακοί υπάλληλοι έχοντας στην πράξη εφαρμόσει άπειρους φορολογικούς νόμους και υλοποιήσει δύσκολους και υπεραισιόδοξους προϋπολογισμούς, έχουν την γνώση, την εμπειρία και την γνώμη να συμβάλλουν όταν η Πολιτική Ηγεσία αποφασίσει να εγκαταλείψει το δρόμο του μη διαλόγου και τις πρακτικές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει το έκτρωμα που παρουσίασε. Κανένα RETOUS σε αυτό δεν μπορεί να δημιουργήσει φορολογική δικαιοσύνη.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΡΕΒΕΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: