Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Μαύρος ο Ιούνιος για τα έσοδα; Που να δείτε τον Ιούλιο...

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 09:47

Μαύρος ο Ιούνιος για τα έσοδα; Που να δείτε τον Ιούλιο...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Μαύρος ο Ιούνιος για τα έσοδα; Που να δείτε τον Ιούλιο...
«Η συνολική απόκλιση εσόδων του εξαμήνου, που οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες (π.χ. παρατάσεις, απεργία), θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες» ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να δικαιολογηθεί η πολύ μεγάλη απόκλιση ) –της τάξεως των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ- στο σκέλος των εσόδων. Μια απόκλιση η οποία αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη τον Ιούλιο. Και να γιατί:
Γράφει:  
1. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει...846 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Περίμενε φυσικά ότι μέσα στον Ιούλιο θα καταβληθεί η πρώτη δόση από τον φόρο εισοδήματος του 2012 λόγω της παρέλευσης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό δεν θα συμβεί λόγω της παράτασης οπότε τα 846 εκατομμύρια δεν πρόκειται να έρθουν (εδώ δεν ήρθαν τα 522 εκατ. ευρώ του Ιουνίου όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών στην χθεσινή του ανακοίνωση κάνοντας λόγω για «τρύπα» 178 εκατ. ευρώ μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων)
2. Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αναμένονται έσοδα 696 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 766 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο όμως, η υστέρηση ξεπέρασε τα 145 εκατομμύρια ευρώ. Το «στοίχημα» του Ιουλίου, είναι το πώς θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός είσπραξης του ΦΠΑ. Πλέον, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 22 Ιουλίου το 50% του ΦΠΑ (και το υπόλοιπο 50% τον Αύγουστο με προσαύξηση) και όχι το 33% όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Κι εγείρεται το ερώτημα: θα αυξηθούν τα έσοδα ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των μικρομεσαίων;
Σε τι ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών; Ότι λογιστικά, ο Ιούλιος θα ενισχυθεί με τα έσοδα που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις στις αρχές του μήνα και κανονικά θα έπρεπε να καταβληθούν στις δύο τελευταίες εργάσιμες του Ιουνίου (σ.σ είχε απεργία και η ημερομηνία μετατέθηκε). Επίσης, στο ότι θα αρχίσουν να εισρέουν έσοδα από τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012. Βέβαια, η αποστολή των εκκαθαριστικών ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κάνει τους τελευταίους δοκιμαστικούς ελέγχους. Μέσα στον μήνα, θα σταλούν και οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ οι οποίοι θα ενσωματώνουν και το χαράτσι του 2013. Από τον Αύγουστο, θα αρχίσουν να καταφτάνουν και τα εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος του 2012 όπως επίσης και το ειδοποιητήριο για τον φόρο πολυτελείας.
Αυτό που δεν φαίνεται να συνυπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών και ομιλούν για ομαλοποίηση των εσόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είναι οι αντοχές των νοικοκυριών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πληρωθούν μέσα σε πέντε μήνες ο φόρος εισοδήματος του 2012, οι φόροι πολυτελείας, ο ΦΑΠ τριών ετών, το χαράτσι της ΔΕΗ τα τέλη κυκλοφορίας και εν τω μεταξύ θα λειτουργεί και ο μηχανισμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ ο ΦΠΑ θα πρέπει να πληρώνεται σε στενότερο πλαίσιο σε σχέση με πέρυσι;
Αντί επιλόγου, επανάληψη της γνωστής φράσης: νέα μέτρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: