Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Λοταρία με πλούσια δώρα υπόσχεται το Υπ.Οικ γι αυτούς που μαζεύουν αποδείξεις !!!

Λοταρία με πλούσια δώρα υπόσχεται το Υπ.Οικ γι αυτούς που μαζεύουν αποδείξεις !!!

Οι παλινωδίες με το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων συνεχίζονται. Λίγο μετά την εξαγγελία του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι το Σεπτέμβριο θα έλθει νέα ρύθμιση που θα επαναφέρει το μέτρο οι διαρροές για τα "μπόνους" που θα έχουν οι ευσυνείδητοι φορολογούμενοι φθάνει στα όρια ανεκδότου.
Έτσι λοιπόν πηγές του υπ. Οικονομικών διέρρεαν ότι στα κίνητρα που εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 10% του καταβαλλόμενου ΦΠΑ σε κάθε συναλλαγή αλλά και κληρώσεις με δώρα που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι!
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν σε κληρώσεις που θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το υπουργείο Οικονομικών. Τέτοια δώρα, όπως αναφέρουν οι διαρροές θα είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά.
Παράγοντας του υπ. Οικονομικών δήλωνε στην "Καθημερινή" πως για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει ένα ποσό ή ένα δώρο είναι σημαντικό χωρίς μάλιστα να κοστίζει τίποτα στον προϋπολογισμό.
Βέβαια όλα αυτά τα κίνητρα που θα δοθούν θα συνοδευτούν και από υποχρεώσεις. Δηλαδή θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά χρήση ή της πιστωτικής κάρτας ή της κάρτας αποδείξεων. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να χαμηλώσει το όριο συναλλαγών με πιστωτική κάρτα.


Πηγή: Λοταρία με πλούσια δώρα υπόσχεται το Υπ.Οικ γι αυτούς που μαζεύουν αποδείξεις !!! | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/17432/lotaria-me-ploysia-dora-yposhetai-ypoik-gi-aytoys-poy-mazeyoyn-apodeixeis#ixzz2YohQvfuk


Επανέρχεται το σύστημα των φορολογικών εκπτώσεων με συλλογή αποδείξεων – Μεγάλο βάρος σ' όσους προέρχονται από κλάδους με υψηλή παραβατικότητα

Τα νέα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων – Μπόνους για όσους ζητούν από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους

Του Κωστή Πλάντζου
Το κίνημα των αποδείξεων θέλει τώρα να «ζωντανέψει» το υπουργείο Οικονομικών, για να συλλαμβάνει «μαύρο χρήμα» και ΦΠΑ από τους «συνήθεις ύποπτους» κλάδους της αγοράς.
Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών κ.Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει το Σεπτέμβριο στη Βουλή ένα νέο νόμο με όλα τα φορολογικά κίνητρα που θα προσφέρει το κράτος σε καταναλωτές και επενδυτές, προκειμένου να τους έχει συμμάχους στην μάχη της καταπολέμησης των ελλειμμάτων και της ύφεσης.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να επιστρέψει το σύστημα Παπακωνσταντίνου με τις εκπτώσεις φόρου που υπολογίζονταν ως ποσοστό του συνόλου των δαπανών με αποδείξεις. Πολύ απέχει επίσης το υπουργείο Οικονομικών από το να εφαρμόσει το αμερικάνικο σύστημα «έσοδα μείον έξοδα» στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος, αφού δεν υπάρχει τεχνική υποδομή για να ελέγξει όλες τις δαπάνες που θα δήλωνε κάθε πολίτης.
Το σχέδιο προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή και θα αφορά τα εισοδήματα και τις δαπάνες  από 1/1/2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα σχεδιάζεται ως εξής:
-          Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διατηρήσουν το αφορολόγητο των 2100 ευρώ, χωρίς να χρειάζεται να συλλέγουν αποδείξεις.
-          Θα έχουν ειδικές εκπτώσεις φόρου, ως ποσοστό της δαπάνης με απόδειξη για συγκεκριμένους κλάδους και επαγγελματίες. Η έκπτωση θα φτάνει μέχρι ενός τελικού ύψους,  το οποίο θα καθορίζεται ενδεχομένως από το δηλωθέν εισόδημα κάθε φορολογούμενου. Το ύψος της φορο-έκπτωσης θα κρίνει και αν θα έχει πραγματικά συμφέρον να ζητά κάποιος αποδείξεις ή όχι. Όφελος θα προσφέρουν οι αποδείξεις από έμπορους ρούχων – υποδημάτων, υδραυλικούς ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.α.
-          Εναλλακτικά εξετάζεται, αν κριθεί αναγκαίο να συνδεθεί και πάλι το αφορολόγητο των 2100 ευρώ με τις αποδείξεις που μαζεύει κάθε φορολογούμενος, αυτές να καλύπτουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, μικρότερο μάλλον του 25% που απαιτείτο ως πέρυσι. Τότε θα ισχύουν αποδείξεις «δύο ταχυτήτων»: οι αποδείξεις από τους «ύποπτους» φοροδιαφυγής κλάδους θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Για παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ στο αφορολόγητο.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτίσει και σχετική έκθεση με στοιχεία από πρακτικές άλλων χωρών, με βάση τα οποία το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει:
-          Να «επιδοτούνται» όσοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα ή φοροκάρτα και να έχουν επιστροφή μέρους (1 ως 2 ποστοστιαίες μονάδες) του ΦΠΑ που πληρώνουν σε καθημερινές συναλλαγές έως 300 ευρώ –και όχι μόνον στην εστίαση.
-          Να γίνονται κληρώσεις μεταξύ των κατόχων φοροκάρτας (όπως γίνεται πχ στη Βραζιλία) για να δελαστούν με χρηματικά έπαθλα, εκπτώσεις φόρου ή άλλα δώρα να την χρησιμοποιούν περισσότεροι
Οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Αύγουστο. Οι φορολογούμενοι πάντως δεν είναι υποχρεωμένοι φέτος να υποβάλουν τις αποδείξεις στην εφορία. Πέρυσι που η υποβολή ήταν υποχρεωτική δημιουργήθηκαν στις εφορίες στίβες με φακέλους αποδείξεων, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν ποτέ. Εφόσον τους ζητηθεί από την εφορία, όμως, θα πρέπει να τις προσκομίσουν. Στην περίπτωση που τα στοιχεία της απόδειξης δεν είναι εμφανή θα πρέπει ο φορολογούμενος να τα συμπληρώσει χειρόγραφα.


Πηγή: Τα νέα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων – Μπόνους για όσους ζητούν από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/17391/ta-nea-kinitra-gia-ti-syllogi-apodeixeon-mponoys-gia-osoys-zitoyn-apo-ydraylikoys-kai#ixzz2YohawnxS


Νέα ρύθμιση τον Σεπτέμβριο

Γ. Στουρνάρας: Δεν καταργείται το μέτρο των αποδείξεων

Νέα ρύθμιση τον Σεπτέμβριο με την οποία δεν θα καταργείται το μέτρο των αποδείξεων, αλλά θα συνδυαστεί με κίνητρα (φορολογικά, ελαφρύνσεις κ.ά.), προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σε παρέμβασή του, και αφού είχε υπάρξει σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, Ντ. Μοακογιάννη) για την κατάργηση της συλλογής των αποδείξεων, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «στηρίζουμε τη φορολογική συνείδηση, δεν καταργούμε το μέτρο» και δεσμεύθηκε ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει διάταξη που θα συνδυαστεί με κίνητρα.
Αναφερόμενος στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που εισάγει το νομοσχέδιο ο Υπουργός τόνισε ότι «ο νέος Κώδικας είναι περίπου μισός σε έκταση από τον υφιστάμενο και πιο αποτελεσματικός». Επίσης τόνισε ότι «είναι δημοσιονομικά ουδέτερος», καθώς δεν έχει μέτρα, ότι δεν επιβάλλει νέους φόρους και ότι είναι αναπτυξιακός, καθώς «η απλοποίηση είναι αφ’ εαυτής αναπτυξιακό μέτρο».
Για τα τεκμήρια ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι θα καταργηθούν με το περιουσιολόγιο, τη βάση του οποίου αποτελεί ο νέος Φορολογικός Κώδικας.
Εξηγώντας την ανάγκη νέων μέτρων είπε ότι δημιουργήθηκε ένα δημοσιονομικό κενό για το 2013 – 2014, το οποίο οφείλεται όσον αφορά το 2013 στα προβλήματα στο χώρο του ΕΟΠΥΥ και όσον αφορά το 2014 στο ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να επιβάλει εισφορά 2 τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων και νέα μείωση των ειδικών μισθολογίων που αφορούν τους ενστόλους.
Ο υπουργός τόνισε ότι με το φόρο πολυτελείας «αντικαθιστούμε πολύ πιο επώδυνα μέτρα» και καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. (δηλαδή τα 600 εκατ. από την εισφορά στο 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων και τα 400 εκατ. από τις μειώσεις σε ενστόλους).
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πήρε «κουτσουρεμένη» τη δόση από το Eurogroup, καθώς, όπως είπε, τα 6,8 δισ. είναι η πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο.
Παραδέχθηκε πάντως ότι υπήρχε πρόταση να να δοθούν περισσότερα χρήματα, αλλά δεν τη δέχθηκαν ορισμένες χώρες λέγοντας ότι ουσιαστικά αποτελεί νέο πρόγραμμα.
Η ροή των εσόδων από τους δανειστές, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, θα είναι: 4 δισ. τον Ιούλιο, 1,8 δισ. τον Αύγουστο από το ΔΝΤ και 1 δισ. τον Οκτώβριο (500 εκατ. από τον EFSF και 500 από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων).
Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επανάλεβε ότι τέθηκε «και υπήρξε δέσμευση ότι θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες», ενώ εκτίμησε ότι η απώλεια στα έσοδα αν ισχύσει από την 1η Αυγούστου θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου.


Πηγή: Γ. Στουρνάρας: Δεν καταργείται το μέτρο των αποδείξεων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/17359/g-stoyrnaras-den-katargeitai-metro-ton-apodeixeon#ixzz2YohkWevY



Δεν υπάρχουν σχόλια: