Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

«ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» 1,6 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ «Βατερλό» στο μέτωπο των εσόδων

«ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» 1,6 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Βατερλό» στο μέτωπο των εσόδων

Της Μαρίας Βουργάνα
«Κραχ» στα έσοδα του προϋπολογισμού προκαλούν οι απανωτές αυξήσεις φόρων και η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο αποκαλύπτουν το «Βατερλό» στο «μέτωπο» των φορολογικών εσόδων τα οποία στο τέλος Ιουνίου εμφάνισαν «τρύπα» ύψους 1,6 δισ. σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί.
Στο προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης τονίζεται ότι για το 2013 «η οπισθοβαρής κατανομή των φόρων στο δεύτερο μισό της χρονιάς δημιουργεί τον κίνδυνο ο ρυθμός συλλογής των φόρων να πέσει κάτω από τους στόχους του προγράμματος». Οι απανωτές αυξήσεις φόρων στα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία και την κατανάλωση περιόρισαν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ενώ δεν έφεραν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου. Οι βασικότερες κατηγορίες τακτικών φορολογικών εσόδων, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ, έχουν «προσγειωθεί» κάτω από τα επίπεδα του 2009, λόγω της πρωτοφανούς πτώσης της κατανάλωσης και της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων.
Αστοχίες Στα τέλη Ιουνίου η «μαύρη τρύπα» των εσόδων έφθασε στα 1,6 δισ. και διευρύνθηκε κατά 1 δισ. μέσα σε μόλις ένα μήνα. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι επιστροφές φόρων είναι χαμηλότερες κατά 684 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προϋπολογισμένες τότε οι αστοχίες στο μέτωπο των εσόδων φθάνουν τα 2,2 δισ.
Η απογοητευτική εικόνα στα έσοδα αντισταθμίζεται από τη υπερσυγκράτηση των δαπανών. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 1 δισ. ευρώ. Έτσι, στο πρώτο εξάμηνο ο προϋπολογισμός κρατήθηκε εντός στόχων όμως στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν πως η παρατεταμένη καχεξία στα έσοδα είναι πιθανόν να τον εκτροχιάσει εντός των επόμενων μηνών. Ειδικότερα το πρωτογενές έλλειμμα στο τέλος Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. από 970 εκατ. που ήταν στο πρώτο πεντάμηνο και έναντι στόχου 3,31 δισ., ενώ το έλλειμμα συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για τόκους διαμορφώθηκε στα 4,99 δισ. βελτιωμένο έναντι του στόχου 7,19 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 22,6 δισ. και είναι παρουσιάζοντας υστέρηση 906 εκατ. έναντι του στόχου. Η μεγαλύτερη υστέρηση έναντι των στόχων καταγράφεται τον Ιούνιο και συγκεκριμένα:
  • Στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 178 εκατ. ευρώ ή 34%, λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
  • Στους άμεσους φόρους κατά 109 εκατ. ευρώ ή 52,1%, λόγω της καθυστέρησης αποστολής των ειδοποιητηρίων για τους φόρους περιουσίας (ΦΑΠ 2011).
  • Στο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 114 εκατ. ευρώ ή 11,7%.
  • Στους φόρους κατανάλωσης κατά 145 εκατ. ευρώ ή 18,9%.
Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως μέρος της υστέρησης των φορολογικών εσόδων 200 εκατ. περίπου οφείλεται στην απεργία των εφοριακών υπαλλήλων τις δύο τελευταίες εργάσιμες μέρες του Ιουνίου που είχε ως αποτέλεσμα την είσπραξη του ποσού αυτού τις δύο πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2013. Στα μη φορολογικά έσοδα καταγράφηκε υστέρηση 707 εκατ. εξαιτίας της καθυστέρησης είσπραξης από τις τράπεζες της απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου από το Δημόσιο και της μετάθεσης είσπραξης των αποδόσεων από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων στο δεύτερο εξάμηνο που οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους για τα εισοδήματά τους και την ακίνητη περιουσία τους.
Γ. Στουρνάρας
«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και το πρόγραμμα βαίνει κανονικά» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% ανέφερε ότι «έχει τεθεί στο τραπέζι και στις επόμενες δέκα ημέρες θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Εάν γίνει δεκτό, τότε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου».
Αύξηση στις εξαγωγές
Αύξηση 4,5% στην αξία των ελληνικών εξαγωγών σημειώθηκε το Μάιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ οι εισαγωγές τον ίδιο μήνα παρουσίασαν μείωση 5,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: