Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ανοιχτά τα καταστήματα έως 52 Κυριακές τον χρόνο

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 30.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ανοιχτά τα καταστήματα έως 52 Κυριακές τον χρόνο

Του Χρήστου Κολώνα
Οφελος 309 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά και 30.000 νέες θέσεις εργασίας φέρνει το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων τις Κυριακές, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, που παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ειδικότερα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς ανακοίνωσαν την τελική μορφή του νομοσχεδίου με τίτλο «κανόνες ρύθμισης αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών», το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Με τις διατάξεις του ΕΠ έρχονται πέντε αλλαγές στην αγορά:
1. Δίνεται η δυνατότητα στα μεγάλα και μικρά καταστήματα να είναι ανοικτά επτά Κυριακές το χρόνο. Αυτές είναι οι δύο πριν τα Χριστούγεννα, η μία πριν το Πάσχα και τέσσερις στις ισάριθμες εκπτωτικές περιόδους. Προαιρετικά τα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. κι εφόσον δεν ανήκουν σε αλυσίδες, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά θα μπορούν να είναι ανοιχτά 52 Κυριακές το χρόνο. Ωστόσο, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, μπορούν σε διάστημα δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου να περιορίσουν τον αριθμό των Κυριακών των περιοχών τους. Αν δεν το πράξουν τότε ισχύει το καθολικό κυριακάτικο άνοιγμα.
2. Καθιερώνονται τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι. Η τακτική χειμερινή που θα είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, η τακτική καλοκαιρινή που θα είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου και δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, που είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαίου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Τις πρώτες Κυριακές των τεσσάρων εκπτωτικών περιόδοων τα καταστήματα θα είναι ανοικτά.
3. Θεσπίζονται αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες της αγοράς καυσίμων. Όσοι εντοπίζονται με πειραγμένες αντλίες θα έρχονται αντιμέτωποι με οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας και δεν θα επιτρέπεται η χορήγησή της στο ίδιο σημείο και σε άτομα με βαθμό συγγένειας του παραβάτη μέχρι δευτέρου βαθμού. Επίσης προβλέπεται πρόστιμο 30.000 ευρώ.
Ακόμη οι συμβάσεις μεταξύ εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηριούχων θα είναι υποχρεωτικά γραπτές και θα αναφέρονται οι εκπτώσεις και η πιστωτική πολιτική.
Επίσης τοποθετούνται συστήματα εισροών - εκροών καυσίμων και στους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.
4. Γίνονται πιο αυστηρές και αντικειμενικές οι κυρώσεις για τις αγορανομικές παραβάσεις. Δεν θα υπάρχει εύρος προστίμων και ποινικών κυρώσεων αλλά συγκεκριμένες ποινές. Π.χ. για διακίνηση επιβλαβών τροφίμων η ποινή θα είναι έξι μήνες φυλάκιση και όχι μέχρι έξι μήνες. Δίνεται επίσης η δυνατότητα της πληρωμής του προστίμου σε 30 μέρες με έκπτωση τη μείωση του κατά 50%.
5. Καταργείται ο απαρχαιωμένος αγορανομικός κώδικας του 1946 και διατάξεις του που έδιναν την αρμοδιότητα στον υπουργο να απαγορεύει την πώληση προϊόντων και τα σημεία διάθεσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: