Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ο «ΚΑΛΟ» ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ 25 ΕΥΡΏ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΤΟ ΚΑΚΟ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ 35% Μαγειρεύουν νέα μείωση συντάξεων στον ΟΑΕΕ

        
 
 Υπολογίζεται ότι το ταμείο θα έχει στο τέλος του έτους έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει το θέμα της μείωσης των συντάξεων στον ΟΑΕΕ παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κατορθωτή η εξασφάλιση των 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας. Ετσι και με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν έχουν πειστεί ότι υφίστανται ισοδύναμα μέτρα αντί της μνημονιακής υποχρέωσης επιβολής ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων (1-2 τοις χιλίοις επί του τζίρου) ώστε τα χρήματα να κατευθυνθούν στη μαύρη τρύπα, η οποία διαρκώς διευρύνεται, η τρόικα συζητά με τον κ. Στουρνάρα νέα οριζόντια μείωση στις συντάξεις που χορηγεί ο ΟΑΕΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του ταμείου υπολογίζεται να ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 500 εκατ. ευρώ. Κάτω από αυτά τα δεδομένα οι περίπου 343.000 συντάξεις στον ΟΑΕΕ συζητείται να υποστούν οριζόντιο ψαλίδισμα, που στην καλύτερη εκδοχή θα αφορά μείωση 25 ευρώ τον μήνα σε όλους τους συνταξιούχους.

Ωστόσο, συζητείται επίσης να εφαρμοστεί το ακραίο σενάριο της ποσοστιαίας μείωσης όλων των συντάξεων που χορηγεί ο ΟΑΕΕ κατά 35%.

Η πρώτη εκδοχή δεν δίνει λύση στο πρόβλημα του ταμείου, αφού αρμόδια στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν υπολογίσει ότι μια μείωση κατά 25 ευρώ τον μήνα στις συντάξεις που χορηγεί ο ΟΑΕΕ (ΤΣΑ, ΤΕΒΕ, ΤΑΕ) θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπάνης που μπορεί να φτάσει έως και τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014.

Από την άλλη, η λύση της οριζόντιας μείωσης κατά 35% στις συντάξεις εκτιμάται ότι θα έσωζε μεν τα οικονομικά του ταμείου, ωστόσο θα πυροδοτούσε ραγδαίες εξελίξεις αφού θα διέλυε οικονομικά τους συνταξιούχους και θα δημιουργούσε λόγω ραγδαίας μείωσης του τζίρου επιχειρήσεων τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

Με δεδομένο δε ότι οι συνταξιούχοι στήριξαν με την ψήφο τους τα κόμματα της συγκυβέρνησης (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) μία τέτοια λύση θα δημιουργούσε θέματα στην κινούμενη με μικροκομματικά κίνητρα κυβέρνηση.

Ετσι φαίνεται να επιλέγεται η πρώτη λύση (οριζόντια μείωση 25 ευρώ) με παράλληλη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ (ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων, που σήμερα εξαιρούνται και υπάγονται σε ασφάλιση άλλων ταμείων), ώστε οι νέοι ασφαλισμένοι να στηρίξουν τις συντάξεις με τις εισφορές τους. Με την προϋπόθεση λοιπόν ότι θα το δεχθεί αυτό η τρόικα των δανειστών μας, αναμένεται να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ:

● Αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές με λιγότερους από 1.000 ή 2.000 κατοίκους (αν είναι στην Αττική) ή σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

● Αυτοαπασχολούμενοι με ειδικό ταμείο (για παράδειγμα ταμείο υγειονομικών, ΤΣΜΕΔΕ, ταμείο ιδιοκτητών εφημερίδων κ.ά.) και απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικά προγράμματα όπως ο αγροτουρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: