Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2013 11:16
Απογραφή ακινήτων μέρος 4ον (ή σε δουλειά να βρισκόμαστε)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Το 1997, έγινε η πρώτη απόπειρα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Πέρασαν 6-7 χρόνια και στην πράξη αποδείχτηκε ότι τα λάθη ήταν περισσότερα από τα σωστά. Έτσι, η διαδικασία επαναλήφθηκε γύρω στο 2005.
Τότε, εθνικός στόχος ήταν να καθιερωθεί το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ούτε αυτή η απόπειρα απέδωσε. Τότε το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν έγινε ηλεκτρονική καταγραφή των αγροτεμαχίων με αποτέλεσμα η γη να μείνει επί σειρά ετών στο φορολογικό απυρόβλητο. Και φτάσαμε στο 2011 τότε που η κυβέρνηση έψαχνε να βρει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τα ακίνητα. Και πάλι διαπιστώθηκε ότι η βάση δεδομένων με τα ακίνητα ήταν γεμάτη λάθη και έτσι φορτωθήκαμε το χαράτσι. Όσο για τη βάση δεδομένων του Ε9 έμεινε ανοικτή επί μήνες ολόκληρους έτσι ώστε να κάνουν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονική καταγραφή της περιουσίας τους.
Και φτάσαμε στον Αύγουστο του 2013 να διαπιστώσουμε ότι 16 χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα ηλεκτρονικής καταγραφής των ακινήτων μας, ακόμη δεν έχουμε περιουσιολόγιο. Οπότε, για μια ακόμη φορά θα κληθούμε να καταγράψουμε τα στοιχεία. Χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει ότι θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να μπουν ξανά σε διαδικασία επικαιροποίησης του Ε9. Ποιο είναι αυτή τη φορά το καινούργιο στοιχείο; Αυτή τη φορά οι ιδιοκτήτες καλούμαστε να συμπληρώσουμε:
α) τον 12ψήφιο Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινό ή οριστικό, εφόσον υπάρχει,
β) τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται,
γ) την επιφάνεια των κατοικιών – μονοκατοικιών, αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτηρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου καθώς και το σύνολο της επιφανείας τους.
δ) το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης ή του οικοπέδου
Και σε αυτή την προσπάθεια απογραφής των ακινήτων υπάρχει… εθνικός στόχος: το να αναπτυχθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Καλούμαστε να πείσουμε τους δανειστές ότι μπορούμε να θεσπίσουμε αποδοτικό φόρο ο οποίος θα αποδώσει τα προγραμματισμένα έσοδα και ταυτόχρονα θα μοιράσει δικαιότερα τα βάρη.
Θα επιτύχει αυτή η απόπειρα ηλεκτρονικής καταγραφής της ακίνητης περιουσίας; Ως φορολογούμενοι θα έπρεπε να ευχόμαστε κάθε επιτυχία και να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο έστω και αν η νέα διαδικασία απογραφής αποφασίζεται μέσα στον Αύγουστο (σ.σ η εγκύκλιος έχει ημερομηνία 31/07). Για να θεσπιστεί ένας δίκαιος φόρος πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να γνωρίζει τη φορολογητέα ύλη. Διαφορετικά, χτυπάει στα τυφλά όπως έκανε (και κάνει) με το χαράτσι. Και πάλι όμως, τα κενά που υπάρχουν στη διαδικασία είναι πολλά. Παράδειγμα; Τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες με τα εκατομμύρια τετραγωνικά των τακτοποιημένων ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων; Θα τα δηλώσουν ή όχι; Θα τα δηλώσουν όταν μεταβιβάσουν τα ακίνητα ή ούτως ή άλλως;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου