Υπο τον φόβο πιθανού «κουρέματος», σπεύδουν να πληρώσουν φόρους
Υπό τον φόβο πιθανού «κουρέματος» των καταθέσεων οι επιχειρήσεις βρίσκουν τρόπους να περιορίσουν τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους μέσω ATMs και e-banking.
| upd:
Ως… μουντζούρη αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι –κυρίως επιχειρήσεις- το υπόλοιπο που εμφανίζεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Υπό τον φόβο πιθανού «κουρέματος» των καταθέσεων, οι επιχειρήσεις βρίσκουν τρόπους να περιορίσουν τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους μεταφέροντας ποσά μέσα από τους μοναδικούς «διαύλους» που παραμένουν ανοικτοί: τα ATMs και το e-banking.
Με το που ανακοινώθηκε το κλείσιμο των τραπεζών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «άνοιξε» τα κανάλια πληρωμής φόρων έτσι ώστε να μπορέσει να αποφύγει το πλήρες πάγωμα των δημοσίων εσόδων. Έτσι, για βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές, δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιούνται πληρωμές και με μετρητά (τόσο στα Ελληνικά Ταχυδρομεία όσο και στις εφορίες) όσοκαι με όλες τις ηλεκτρονικές μεθόδους:
· μέσω web/internet banking, phone banking,
· μέσω αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ’s) χωρίς όριο
·με ρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές προπληρωμένες κλπ) στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. (σ.σ υπάρχει όριο 1000 ευρώ)
Έσπευσαν να πληρώσουν...
Τις τελευταίες δύο ημέρες, παρατηρήθηκε αυξημένη εισροή εσόδων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έσπευσαν να πληρώσουν ΦΠΑ ή και φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ενώ δεν ήταν λίγα και τα φυσικά πρόσωπα που έσπευσαν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί. Μεγάλη εισροή εσόδων, παρατηρείται και από τα τελωνεία όπου πλέον οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά.
«Φρένο» στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων
Πάντως, η πληρωμή φόρων υπό την απειλή του «κουρέματος» δεν φαίνεται –προς το παρόν τουλάχιστον- αρκετή για να αντιστρέψει την πτωτική πορεία των εσόδων σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η ροή ουσιαστικά έχει σταματήσει –υποβάλλονται λιγότερες από 50.000 δηλώσεις ημερησίως- με αποτέλεσμα, από τα έξι εκατομμύρια, να έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα περίπου 2,55 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, μικρή είναι η συμμετοχή και στις επιχειρήσεις καθώς παρά το γεγονός ότι η προθεσμία εκπνέει στις 20 Ιουλίου, δεν έχουν υποβληθεί ούτε οι μισές δηλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου