ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ AP
Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να μας πετάξουν έξω από τη ζώνη Σένγκεν
Έτοιμοι φαίνεται πως είναι οι εταίροι να πραγματοποιήσουν την απειλή τους για έξοδο της Ελλάδας από τη Σέγκεν καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία για κλείσιμο έως και δύο χρόνια των ελληνικών συνόρων
Το πρακτορείο στο δημοσίευμα του υποστηρίζει ότι αυτό δείχνει εσωτερικό έγγραφο, από το οποίο διαφαίνεται η αποφασιστικότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. να παρατείνουν από τους έξι μήνες στα δύο χρόνια τους συνοριακούς ελέγχους, που έχουν ήδη «υιοθετηθεί» από κάποιες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. και πως το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι κάτοικοι των χωρών μελών της Συνθήκης Σένγκεν, μπορούν να περνούν τα σύνορα χωρίς γραφειοκρατικούς ελέγχους στοιχείων. Κάθε χώρα μέλος της Σένγκεν μπορεί να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες, ωστόσο σε έκτακτες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να παραταθεί ακόμα και για 2 χρόνια «αν διαπιστωθεί ότι η χώρα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της».
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι φτάνουν σχεδόν καθημερινά στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, με την πλειοψηφία αυτών να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις οικονομικά εύρωστες χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Σουηδία. «Ευρωπαίος αξιωματούχος έδειξε στο πρακτορείο Associated Press τα έγγραφα αυτά με τον όρο το όνομά του να μην δημοσιοποιηθεί λόγω της εμπιστευτικότητας των εγγράφων. Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν έγγραφα, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Τελεσίγραφο τριών μηνών
Νωρίτερα σήμετα το συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε το πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση των αδυναμιών στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προτεινόμενη δράση καλύπτει διάφορους τομείς όπως είναι οι διαδικασίες καταγραφής, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, οι διαδικασίες συνοριακών ελέγχων, η ανάλυση κινδύνου, το ανθρώπινο δυναμικό και η εκπαίδευσή του, οι υποδομές και η διεθνής συνεργασία.
Επιπλέον, ανακοίνωση αναφέρει πως η σύσταση αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έπειτα από μια απότομη αύξηση των μικτών μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν, καθώς και στην υποδοχή και τη διαχείριση των αφίξεων των μεταναστών.
Συνεχίζοντας, η ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και ως αποτέλεσμα της αλλαγής στις μεταναστευτικές οδούς, καθώς και της συνολικής αύξησης του αριθμού των αφίξεων, η Ελλάδα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις αυτές. «Ο αριθμός των αφίξεων είναι τόσο μεγάλος ώστε οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα του οποιουδήποτε κράτους-μέλους θα είχε τεθεί υπό σοβαρή πίεση», αναφέρει.
Τέλος, σύμφωνα με τη σύσταση που υιοθέτησε το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεδομένης της κλίμακας του προβλήματος, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. «Η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν είναι σε σοβαρό κίνδυνο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά», καταλήγει η ανακοίνωση.
Κοινοτική πηγή επιβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση των συστάσεων από το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει τρεις μήνες διορία να διορθώσει τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, τον Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια.
Η Ελλάδα διατρέχει πλέον ορατό κίνδυνο αποπομπής έως και δύο χρόνια από τη Συνθήκη Σένγκεν, μετά την τρίμηνη διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου η χώρα μας να δώσει ουσιαστικές λύσεις στις σοβαρές ελλείψεις που διαπιστώνονται στη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων.
Στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που εξέτασε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο στη χώρα μας για να διορθώσει τα σημαντικά προβλήματα και τις παραλείψεις στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δηλαδή στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως παρά τη βελτίωση που παρατηρείται από τον περασμένο Νοέμβριο, η Ελλάδα έχει πολλές ελλείψεις στην καταγραφή των ανθρώπων που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη δακτυλοσκόπηση και στον έλεγχο των εγγράφων τους.
Όπως ανέφερε η Κομισιόν, «το σχέδιο έκθεσης -που δεν δημοσιοποιείται- βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 - 13 Νοεμβρίου 2015».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Σαρκαστική η Μέρκελ: «Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν, όπως υπήρχε και πριν από την επανένωση της Γερμανίας»
«Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν, όπως υπήρχε και πριν από την γερμανική επανένωση - εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα», δήλωσε σε σαρκαστικό τόνο η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη σε όσους θεωρούν ότι η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και τόσο σημαντική.
«Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά «να μου λένε άνθρωποι ότι ‘υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν'. Και τους απαντώ: Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την γερμανική επανένωση - εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον 400 ατόμων στο Δημαρχείο του Αμβούργου. Η Καγκελάριος απηύθυνε δε για μία ακόμη φορά έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν προκειμένου να εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής και στην επιτόπου αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής ροής.
Η ίδια αναγνώρισε ότι ο δρόμος που προτείνει είναι «επίπονος», αλλά τόνισε ότι το να τον ακολουθήσει κανείς αποτελεί «ζήτημα ανθρωπιάς και θέμα για το μέλλον της Ευρώπης» και εξέφρασε την αισιοδοξία της για μια συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. «Η ικανότητα της ΕΕ να βρίσκει κοινές απαντήσεις» αποτελούσε πάντα τη δύναμή της, δήλωσε και εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο, όπως και στην περίπτωση, επισήμανε, του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Η 'Αγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον κ. Κάμερον για την διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Συρία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι συμμετέχοντες, τα τρόφιμα για τους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς στην Εγγύς και την Μέση Ανατολή δεν θα περικοπούν, ενώ πολλά από τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να πάνε στο σχολείο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε ακόμη ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της G-20 θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017 στο Αμβούργο, κάνοντας λόγο για μια «ανοιχτή στον κόσμο» πόλη, η οποία είναι για αυτόν τον λόγο ο κατάλληλος τόπος για την συνάντηση των ηγετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου