Η καυτή ατζέντα των 10 ημερών μέχρι το Eurogroup
Ακόμη και στο πιο θετικό σενάριο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί να «φωτογραφίσει» τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.
| upd:
Άλλη μια αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση η οποία μέσα στις 9 ημέρες που απομένουν μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαίου, θα πρέπει να κλείσει τρία μέτωπα κάνοντας τις λιγότερες δυνατές υποχωρήσεις.
Το κλίμα είναι ήδη βαρύ από το ασφαλιστικό και το φορολογικό πακέτο και θα βαρύνει ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα 24ωρα με τη δημοσίευση και του τρίτου πακέτου με τους έμμεσους φόρους.
Έτσι, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μην χάσει μια ακόμη προθεσμία –χάνοντας την 9η Μαίου χάνεται πρακτικά ο μήνας καθώς το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 22 Μαίου- χωρίς να ανοίξει ακόμη περισσότερες πληγές στο εσωτερικό.
Ποια είναι τα τρία μέτωπα σε αυτή την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης
1. Το πακέτο των προληπτικών μέτρων προφανώς κυριαρχεί στην ατζέντα. Η κυβέρνηση φαίνεται –όπως έχει προκύψει από τις δηλώσεις του τελευταίου διημέρου- να έχει κερδίσει αρκετές συμμαχίες ώστε να μην υποχρεωθεί να κατονομάσει ένα προς ένα τα προληπτικά μέτρα κάτι που θα την υποχρέωνε να μιλήσει ανοικτά για περικοπές μισθών και συντάξεων, για νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ αλλά και για άλλα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως αναμένεται να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση με τον συμβιβασμό να δείχνει να επιτυγχάνεται με το να κατονομαστούν «περιοχές» μέτρων που θα αποφέρουν τα επιθυμητά ποσά. Ακόμη και στο πιο θετικό σενάριο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί να «φωτογραφίσει» τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Πώς αυτό θα περάσει εντός Ελλάδας; Με την προσπάθεια σε επικοινωνιακό επίπεδο ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς να χρειαστεί κανένα επιπλέον μέτρο.
2. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το χρέος. Δίνοντας κάτι συγκεκριμένο, όπως τα 5,4 δις. ευρώ αλλά και το πακέτο των προληπτικών μέτρων, η κυβέρνηση θα θελήσει να πάρει και κάτι συγκεκριμένο στο χρέος. Στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει το αίτημα για «σταθεροποίηση» του επιτοκίου στα σημερινά επίπεδα κάτι όμως που φαίνεται να συναντά πολύ μεγάλες αντιδράσεις ειδικά από τους Γερμανούς.
3. Το 3ο θέμα είναι οι όροι συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην 3η δανειακή σύμβαση Από την εαρινή σύνοδο έχει ξεκαθαρίσει ότι το ΔΝΤ δεν θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Μένει να φανεί αν ο ρόλος του θα είναι συμβουλευτικός ή αν θα συνδράμει και με κεφάλαια. Το δεύτερο μοιάζει πιθανότερο αν και το ποσό είναι πολύ πιθανό να είναι μονοψήφιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου