Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σημαντικές επιβαρύνσεις αναμένεται να υποστούν οι καταναλωτές από τα νέα «παραμετρικά» μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και τρόικας. Το πακέτο των εν λόγω μέτρων θα αποδώσει 1,8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας (1,35 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα κληθεί να ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες είναι:
1. Η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Πρόκειται για το «μεγαλύτερο» μέτρο, αφού υπολογίζεται να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 450 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, λειτούργησε ως αντίβαρο για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

2. Η αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο (στη βιομηχανία).

3. Η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
4. Η αύξηση της φορολογίας σε διάφορα εισαγόμενα προϊόντα, όπως ο καφές.

5. Η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ με επιβαρύνσεις κυρίως στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

6. Η επιβολή τέλους στη χρήση Διαδικτύου ή εναλλακτικά η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία.

7. Η νέα αύξηση στον καπνό και τα τσιγάρα.

8. Η εφαρμογή τέλους στις τραπεζικές επιταγές.

9. Η επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία.

10. Η αύξηση τελών κυκλοφορίας.

11. Η αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων.

Ολα τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να αποδώσουν 1,35 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Δηλαδή 450 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και περίπου 900 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα μέτρα.

Στο σκέλος των δαπανών, οι παρεμβάσεις που προωθούνται είναι:

1. Η διατήρηση του κανόνα της μιας πρόσληψης στο Δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις έως και το 2018.
2. Το «πάγωμα» των προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια.

Από τα δύο αυτά μέτρα εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να υπάρχει και πρόβλεψη για περικοπή αμυντικών δαπανών της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τα «παραμετρικά» μέτρα.

Να σημειωθεί ότι αρκετά από αυτά τα μέτρα σχεδιάζεται να εφαρμοστούν το 2018. Αλλωστε, πρόκειται για το πακέτο των μέτρων που έπρεπε να προσδιορίσει και να ψηφίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διασφάλισης της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως όριζε το μνημόνιο.

Αυτό είναι το πακέτο με τις αυξήσεις των
έμμεσων φόρων για έσοδα €1,8 δις

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2016 - 15:40
Τελευταία δημοσίευση: 29/04/2016 15:40Οικονομία
Αυτό είναι το πακέτο με τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων για έσοδα €1,8 δις
Το 3οπακέτο μέτρων με τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, που θα υποχρεώσουν τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι σε μια, ενδεχομένως… άδεια τσέπη, θα υποχρεωθεί να δημοσιεύσει ή ακόμα και να ψηφίσει η κυβέρνηση, μέχρι τις 9 Μαΐου,  ημέρα διεξαγωγής του νέου Eurogroup.
Κατά την ελληνική πλευρά, τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Πρόκειται για μια λίστα 13 μέτρων που θα προκαλέσει νέες αντιδράσεις αυτή τη φορά από πλήθος επιχειρηματικών κλάδων. Κινητά, τσιγάρα, συνδρομητική τηλεόραση ακόμη και μπύρες και καφέδες και φόρο στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Πρόκειται για καθαρά εισπρακτικά μέτρα που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, θα αποδώσουν περίπου 1,8 δις ευρώ. Α
Από τα μέτρα αυτά, τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, αναμένεται να προκαλέσουν η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% και η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να καλυφθεί η δημοσιονομική τρύπα που προέκυψε από την πρόσφατη μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Το τελευταίο πακέτο μέτρων έχει κρατηθεί «μυστικό» μέχρι τώρα από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή, οι οποίες ανεξάρτητα από το πότε θα ισχύσουν, θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.
Το βαρύτερο μέτρο –από πλευράς δημοσιονομικής απόδοσης- θα είναι αναμφίβολα ο ΦΠΑ και η αύξηση του βασικού συντελεστή από το 23% στο 24%. Με απόδοση 430 εκατ. ευρώ, θα καλύψει το «κενό» που αφήνει η αδυναμία της κυβέρνησης να αντλήσει έσοδα από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών. Ήδη, με την κατάργηση του τέλους των πέντε λεπτών ανά στήλη και την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ από το 30% στο 35%, προκύπτει «κενό» της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ καθώς από τα 210 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να εισπράξει σε ετήσια βάση το δημόσιο, θα πέσει τελικώς στα 56 εκατ. ευρώ, βάσει των εκτιμήσεων του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους.
Δεύτερο βαρύτερο μέτρο του «πακέτου» θα είναι ο… ΕΝΦΙΑ. Το δημοσιονομικό κενό που έχει προκύψει από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, έχει προσδιοριστεί περίπου στα 270 εκατ. ευρώ οπότε η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει μείωση του αφορολογήτου στον συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό.
Ακόμη και αυτά τα δύο μέτρα δεν αποδίδουν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ. Οι προσδοκίες όμως της κυβέρνησης φθάνουν στα 1,8 δις ευρώ. Από πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα έσοδα; Το πακέτο με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες διαμορφώνεται ως εξής:
1. Φόρος στη βενζίνη: Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 700 ευρώ ανά 1000 λίτρα από τα 670 που είναι σήμερα. Μαζί με τον νέο ΦΠΑ η επιβάρυνση θα φτάσει στα 6-7 λεπτά
2. Φόρος στο φυσικό αέριο ακόμη και αυτό της βιομηχανικής χρήσης
3. Φόρος στο τσιγάρο με τα εκτιμώμενα έσοδα να ανέρχονται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ.
4. Φόρος στην κινητή τηλεφωνία. Ο ελάχιστος συντελστής από το 12% που είναι σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15%
5. Φόρος στον καφέ. Το πιο πιθανό είναι ότι θα μπει με τη μορφή ειδικού τέλους που θα επηρεάσει και τις τιμές λιανικής τόσο στο ράφι όσο και στον σερβιριζόμενο καφέ ο οποίος άλλωστε θα επηρεαστεί και από την αύξηση του βασικού συντελεστή από το 23% στο 24%.
6. Φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση ο οποίος θα θεσπιστεί για πρώτη φορά και θα επιβαρύνει τις τελικές τιμές περίπου κατά 10%
7. Φόρος στη… μπύρα όπου αναμένεται να αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ήδη έχει προκληθεί αντίδραση από τον κλάδο της ζυθοποιίας.
8. Τέλος στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων το οποίο θα υπολογίζεται με ένα ευρώ ανά αστέρι για κάθε διανυκτέρευση. Μαζί με τον ΦΠΑ, ο φόρος στα ξενοδοχεία θα ξεπεράσει το 17% και θα γίνει ο υψηλότερος της μεσογείου αλλά και από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
9. Τέλος στις τραπεζικές επιταγές. Το τέλος σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές δεν πέρασε από την ΕΚΤ ωστόσο το τέλος στις επιταγές παραμένει πάνω στο τραπέζι.
10. Τέλος στις στοιχηματικές εταιρίες
11. Αύξηση των τελών ταξινόμησης στα ΙΧ και ενδεχομένως επιβολή τέλους διέλευσης από την ελληνική επικράτεια των αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες.
εκτύπωση
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: