Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών: Τι ισχύει, πώς θα γλιτώσετε

ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών: Τι ισχύει, πώς θα γλιτώσετε

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών: Τι ισχύει, πώς θα γλιτώσετε

Οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν ξεκινήσει και χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Προκειμένου να μη χάσουν όλα τα λεφτά τους στις τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στη δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.
Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνσηhttps://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/year2014/accountdecl/index.jsp και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο taxisnet. Αναλυτικά, δείτε τι ισχύει για τις κατασχέσεις της εφορίας.
Η άρση των απαγορεύσεων των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση από την 1η Νοεμβρίου, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ενεργοποιηθεί σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου όλα τα κατασχετήρια που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προς τις τράπεζες.
Έτσι, όσα χρηματικά ποσά κατατίθενται από την 1η-11-2015 σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου δεσμεύονται πλέον αυτόματα από τις τράπεζες και κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου, εκτός εάν οι λογαριασμοί στους οποίους πιστώνονται τα ποσά έχουν ήδη δηλωθεί από τους δικαιούχους τους ως «ακατάσχετοι», στο σύστημα ΤΑΧΙSNET.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση αρχικής οφειλής προς το Δημόσιο οποιουδήποτε ύψους άνω των 500 ευρώ, η οποία έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει τυπικά το δικαίωμα να διατάξει ακόμη και την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, αφού για το ακίνητο αυτό δεν προβλέπεται καμία προστασία από το νόμο. Συνήθως όμως το μέτρο αυτό λαμβάνεται για οφειλές ύψους πολύ μεγαλύτερου των 500 ευρώ.
Προκειμένου οι οφειλέτες του Δημοσίου να γνωρίζουν επακριβώς τι μπορούν πλέον να περιμένουν, υπενθυμίζουμε ότι οι ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) προβλέπουν, αναλυτικά, τα εξής για το μέτρο των κατασχέσεων:
1) Για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή άλλης υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Τα μέτρα αυτά προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και είναι: α) κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων στα χέρια του οφειλέτη, δηλαδή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής κ.λπ. β) κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ., γ) κατάσχεση ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
2) Σε περίπτωση κατά την οποία επιλέγεται να ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, η Φορολογική Διοίκηση πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης πρέπει να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση με την οποία του υπενθυμίζει την υποχρέωση καταβολής της οφειλής και των συσσωρευμένων τόκων υπερημερίας και προστίμων και του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για την ολοσχερή εξόφληση του χρέους ή την υπαγωγή του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. 3) Η κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, δηλαδή η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ., γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη.
4) Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET. Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων οφείλει να γνωστοποιήσει αυτό το λογαριασμό στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.
5) Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα.
Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.
6) Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις που τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Στο όριο των 500 ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής. Για όσους οφείλουν μέχρι 500 ευρώ, το μόνο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να ληφθεί είναι η κατάσχεση οικονομικών απαιτήσεων στα χέρια τρίτων (καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και λοιπών εσόδων ή εισοδημάτων).
7) Επιτρέπονται οι κατασχέσεις ποσών από καταθέσεις με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αποστολής των κατασχετηρίων προς τις τράπεζες, ακόμη και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από 0,01 έως και 50 ευρώ. Αντιθέτως δεν επιτρέπονται κατασχέσεις καταθέσεων με έντυπα κατασχετήρια ούτε κατασχέσεις οποιωνδήποτε άλλων οικονομικών απαιτήσεων στα χέρια τρίτων σε περιπτώσεις οφειλετών που χρωστούν μέχρι 50 ευρώ.
Πηγή:
www.dikaiologitika.gr


ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ 6 ΔΙΣ.

Φορο-εφιάλτης: Πρέπει να πληρώσουμε 30 δισ. μέχρι τέλος του έτους (λίστα)

Φορο-εφιάλτης: Πρέπει να πληρώσουμε 30 δισ. μέχρι τέλος του έτους (λίστα)

To τεράστιο ποσό των 30 δις. ευρώ μέσα στο β’ εξάμηνο θα πρέπει να συγκεντρωθεί στα κρατικά ταμεία προκειμένου να μην υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομίας και έρθει ο... δημοσιονομικός κόφτης από την επόμενη άνοιξη.
Ο λογαριασμός για εκατομμύρια Ελληνες είναι ιδιαίτερα βαρύς αφού κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν φόρους και χαράτσια που δεν έχουν προηγούμενο.
Τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του μήνα, το ποσό που θα κληθούμε να αποδώσουμε στο δημόσιο, δε θα ξεπεράσει τα 3,5 δις. ευρώ. Ομως, ο Ιούλιος θα είναι ο χειρότερος μήνας του χρόνου και θα κληθούμε να καταβάλλουμε το απίστευτο ποσό των 6 δις. ευρώ. Ένα ολόκληρο «μνημόνιο» θα πρέπει να πληρωθεί σε έναν μήνα.
Σύμφωνα με το fpress, ο κυβερνητικό σχέδιο που είχε καταρτιστεί στις αρχές του χρόνου, προέβλεπε επίσπευση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τον Απρίλιο ώστε να μην συσσωρευτούν όλες οι υποχρεώσεις στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Το σχέδιο αυτό όμως «κόλλησε» μεταξύ άλλων και λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση. Οι προετοιμασίες για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει κάτι που αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος δηλαδή μετά τον Ιούνιο. Έτσι, για τα οκτώ εκατομμύρια των φορολογουμένων, θα επαναληφθεί το περυσινό σκηνικό: κάθε μήνα που θα περνάει από τον Ιούλιο και μετά, οι φόροι θα ξεπερνούν τα τέσσερα δις. ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για την εισπραξιμότητα των φόρων αλλά και τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών το ύψος των οποίων ξεπέρασε και το φράγμα των 86 δις. ευρώ.
Αναλυτικά θα πρέπει να δοθούν:
1. Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αναμένεται να καταβληθεί Ιούλιο. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρων άνω των τριών δις. ευρώ καθώς έχουν επιβληθεί και πρόσθετα μέτρα σε σχέση με πέρυσι (σ.σ αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης).
2. Για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, ο σχεδιασμός δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Το μόνο που έχει γίνει κατ’ απαίτηση των τεχνικών κλιμακίων είναι η ψήφιση των καινούργιων συντελεστών. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο φόρος ακινήτων θα πληρωθεί στο 2ο εξάμηνο του 2016, πιθανότατα σε 5 ή 6 μηνιαίες δόσεις. Ολόκληρο το ποσό των 2,65 δις. ευρώ δηλαδή, θα καταβληθεί μέσα στο β’ εξάμηνο.
Από τη διαπραγμάτευση, προέκυψαν νέα εισπρακτικά μέτρα: αύξηση παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς-συνταξιούχους, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης κλπ. Όλα αυτά τα μέτρα, θα ενεργοποιηθούν μέσα στο β’ εξάμηνο. Η νέα εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο νέος φόρος εισοδήματος, επηρεάζει την παρακράτηση που γίνεται σε μισθούς και σε συντάξεις. Ήδη, επειδή οι νέοι συντελεστές θα αφορούν στα εισοδήματα του 2016, κάθε μισθωτός και κάθε συνταξιούχος θα έχει συσσωρεύσει ένα χρέος (σ.σ η παρακράτηση θα έπρεπε να γίνεται κανονικά από τις αρχές του χρόνου με βάση τους νέους συντελεστές).
Βάσει του προγραμματισμού που είχε γίνει τον χειμώνα τα φορολογικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου θα έπρεπε να διαμορφωθούν – μετά από τις επιστροφές φόρου- στα 19,44 δις. ευρώ ενώ για το δεύτερο εξάμηνο ήταν προγραμματισμένο να εισπραχθούν 26,175 δις. ευρώ. Δεδομένου ότι ήδη από το πρώτο τετράμηνο υπάρχει απόκλιση στα φορολογικά έσοδα αλλά και ότι προστέθηκαν καινούργια φορολογικά βάρη με ημερομηνία πληρωμής μέσα στο 2ο εξάμηνο, ο λογαριασμός του δευτερου εξαμήνου αναμένεται να προσεγγίσει ακόμη και τα 30 δις. ευρώ.
Τα φορολογικά έσοδα του 2016 μήνα προς μήναΈσοδα προ επιστροφώνΕπιστροφές φόρωνΈσοδα από φόρους
Ιανουάριος40073463661
Φεβρουάριος39642433721
Μάρτιος29551842771
Απρίλιος33521433209
Μαίος28691622707
Ιούνιος35852143371
Ιούλιος55762085368
Αύγουστος41783093869
Σεπτέμβριος47023584344
Οκτώβριος42503643886
Νοέμβριος44343384096
Δεκέμβριος50113994612

Στα ποσά δεν έχουν συνυπολογιστεί τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: