«Καταιγίδα» φόρων και εισφορών
Μέτρα που επιτείνουν την ύφεση και καθιστούν την ελληνική οικονομία αφιλόξενη για επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε «λουκέτο» εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου και θα γιγαντωθούν τους επόμενους μήνες. Και την ίδια ώρα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται, συνεπεία της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος και σχεδόν όλων των έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης, γεγονός που θα βαθύνει περαιτέρω την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τόσο το τρέχον έτος όσο πολύ πιθανόν και το 2017, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου. Αυτό που προφανώς δεν υπολογίζουν στην κυβέρνηση, είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη βεβαρημένο φορολογικό περιβάλλον και λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση.
Δυστυχώς, η ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης οδήγησε την κυβέρνηση στην υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων που αποτελούν την εύκολη λύση. Δεν αναζήτησαν μέτρα από το σκέλος των δαπανών, κάτι όμως που πολύ πιθανόν να αναγκασθούν να πράξουν τον Μάιο του 2017. Και αυτό διότι στην περίπτωση που η Eurostat εντοπίσει αποκλίσεις επί των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών μεγεθών, θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης αποκλίσεων (εφόσον μέχρι τις 31 Μαΐου δεν προχωρήσει ο υπ. Οικονομικών στη λήψη μέτρων), μειώνοντας τις δαπάνες του προϋπολογισμού.
Πάντως, οι συζητήσεις στην αγορά έχουν επικεντρωθεί στον τρόπο επιβίωσης, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να διερωτώνται αν υπάρχουν πλέον περιθώρια λειτουργίας σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Ολοι αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας.
Στο μεταξύ, οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, καθώς και οι φορολογικοί - ασφαλιστικοί σύμβουλοι αναμένουν τις υπουργικές αποφάσεις και τις σχετικές εγκυκλίους με τις οποίες θα διευκρινίζονται οι γκρίζες ζώνες, προκειμένου να καταθέσουν στους ενδιαφερόμενους τις προτάσεις τους. Αυτό που σημειώνουν οι περισσότεροι είναι ότι στα τέλη του 2016, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκασθούν να κλείσουν τα βιβλία τους. Τα αποτελέσματα για το Δημόσιο και τα Ταμεία θα είναι ενδεχομένως καταστροφικά, δεδομένου ότι θα μειωθούν: α) Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, β) τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος, γ) τα διαθέσιμα των Ταμείων.
Αντίθετα, αναμένεται να διογκωθεί η φοροδιαφυγή, καθώς τα κίνητρα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στον κλάδο της οικοδομής, όπου ήδη καταγράφεται μεγάλη φοροδιαφυγή, η έκδοση αποδείξεων θα περιορισθεί στο ελάχιστο και αυτό διότι οι ίδιοι πλέον καθορίζουν βάσει του εισοδήματός τους το ύψος των εισφορών που θα καταβάλουν. Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. θα περιμένουν ίσως καλύτερες μέρες, επιλέγοντας να εκδίδουν μέχρι τότε αποδείξεις μόνο για μικροποσά. Η ίδια εικόνα αναμένεται ότι θα επικρατήσει γενικότερα στην αγορά, που δεν φοβάται τον ελεγκτικό μηχανισμό. Κι αυτό γιατί το πρόστιμο για τη μη έκδοση αποδείξεων είναι τόσο μικρό, που συμφέρει σε κάποιον να το διακινδυνεύσει, όταν μάλιστα η παρουσία του ελεγκτικού μηχανισμού στις αγορές είναι περιορισμένη.
Οπως όλα δείχνουν, τα έσοδα θα μειωθούν σημαντικά εξαιτίας τόσο της αύξησης της φοροδιαφυγής όσο και της μείωσης της κατανάλωσης. Ταυτόχρονα τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 87 δισ. ευρώ, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να προσεγγίσουν τα 95 δισ., αν και τον Απρίλιο, έπειτα από αρκετούς μήνες, διαπιστώθηκε επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησής τους, όπως αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής. Ωστόσο, τα νέα μέτρα εφαρμόσθηκαν πριν από πέντε ημέρες και από τον Οκτώβριο έρχονται καινούργια.
Μόνο η αρχή
Ηδη, οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα των super market αυξήθηκαν, όπως επίσης και το κόστος στις μεταφορές, στα αυτοκίνητα, στην μπίρα και στη συνδρομητική τηλεόραση. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς εκατοντάδες δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, καθώς και οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν στα τέλη του τρέχοντος μήνα ότι ο μισθός τους θα είναι μειωμένος εξαιτίας της νέας μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.
Τον Αύγουστο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν, ενώ τον Οκτώβριο τα νοικοκυριά αναμένεται να ξαναζήσουν τις μέρες του 2013, καθώς αυξάνεται η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Αρκετά νοικοκυριά αναζήτησαν την περίοδο εκείνη φθηνότερες λύσεις για τη θέρμανσή τους με τραγικά - καταστροφικά αποτελέσματα για τους ίδιους και το περιβάλλον.
Από τον Ιανουάριο του 2017 επιβάλλεται φόρος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και το Internet. Για το ίδιο διάστημα έχει αποφασισθεί να αυξηθεί το ντίζελ κίνησης. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι 8 λεπτά/λίτρο που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ μπορεί να φθάσει και στα 10 λεπτά. Επίσης, αυξάνεται ο ΕΦΚ στις βενζίνες με τη λιανική τιμή να είναι υψηλότερη κατά 3-4 λεπτά το λίτρο, ενώ αυξάνεται και το υγραέριο κίνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου