Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Πού 'κολλάει' η διαπραγμάτευση στο εργασιακό - ασφαλιστικό

Πού 'κολλάει' η διαπραγμάτευση στο εργασιακό - ασφαλιστικό



Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να "περπατά" η διαπραγμάτευση κυβέρνησης –θεσμών για το εργασιακό και το ασφαλιστικό.
Οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, σ’ ότι αφορά το εργασιακό, και ο ρυθμός περικοπής της "προσωπικής διαφοράς" των κύριων συντάξεων, σ΄ ότι αφορά το ασφαλιστικό, αποτελούν τα δύο βασικά σημεία στα οποία εντοπίζονται οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.
Συγκεκριμένα:
· Η ελληνική πλευρά επιμένει να ζητά την επαναφορά, αν μη τι άλλο, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή την καθολική ισχύ τους και στα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων.
Αντίθετα, οι θεσμοί και προπαντός το ΔΝΤ, συνεχίζει να αντιτίθεται σ΄αυτή την "αντιστροφή" της "μεταρρύθμισης" που είχε θεσπιστεί την περίοδο 2010-2013.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κάνει πίσω στο άλλο σημαντικό μέρος του "μετώπου" των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή στην επαναφορά της "αρχής της εύνοιας", δηλαδή στην υπερίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.
Μία "συμβιβαστική" -για τις δύο πλευρές – λύση θα ήταν να επανέλθει η επεκτασιμότητα των κλαδικών (και ενδεχομένων και των εθνικών ) συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Παράλληλα, δεν φαίνεται να περνά, η ελληνική θέση περί διατήρηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, αν και δεν πρέπει να αποκλείεται η διατήρηση του υπάρχοντος μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου για τις απολύσεις σε επιχειρήσεις με πάνω από 150 επιχειρήσεις.
· Στο "μέτωπο" του ασφαλιστικού, το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει στην εφάπαξ (δηλαδή "μία και έξω") κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" στις κύριες συντάξεις από το 2019.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε από 1.1.2019 μείωση έως 30% σε πάνω από 1 εκατομμύριο κύριων συντάξεων που ξεπερνούν τα 600 -700 ευρώ, γεγονός που θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντίθετα, η ελληνική πλευρά, φέρεται να αντιπροτείνει την κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" σε τουλάχιστον δύο ετήσιες " δόσεις". Η πρώτη "δόση" της περικοπής να εφαρμοστεί από 1.1.2019 και η δεύτερη από 1.1.2020. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, οι περικοπές αυτές θα πλήξουν πρωτίστως του συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ (-30% έως -35%), έπειτα του ευρύτερου Δημοσίου (-15% έως -20%) και τέλος του τέως ΙΚΑ (-5% έως -10%). Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υποστηρίζει ως "αντίμετρο" τη μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ.


Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: