Η αριθμητική της πρότασης διαγραφής δόσης του ΕΝΦΙΑ - οι δυσκολίες και τα θετικά
Του Σπύρου Δημητρέλη
Ταμειακώς και δημοσιονομικώς η πρόταση στέκεται, αλλά έχει ζητήματα συνταγματικά και θεσμικά, λένε έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου για διάθεση μέρους του κοινωνικού μερίσματος προκειμένου να διαγραφεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.
Η τελευταία από τις πέντε δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί από τους φορολογούμενους έως το τέλος Ιανουαρίου 2018 και σε δημοσιονομική βάση καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα του 2017. Δηλαδή μπορεί να συνδεθεί με την υπέρβαση του πλεονάσματος του φετινού προϋπολογισμού το οποίο υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα επίπεδα του ενός δισ. ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη πρόταση έπεσε στο τραπέζι. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι για την εξέταση της σχετικής πρότασης. Και είναι καθαρά ταμειακοί. Πιο συγκεκριμένα, η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου διαμορφώνεται σήμερα περίπου στο επίπεδο του 75-77%. Δηλαδή από τα 3,2 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος, αναμένεται να εισπραχθούν εμπρόθεσμα τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η πρόταση προβλέπει ότι την διαγραφή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ θα καρπωθούν μόνο όσοι πληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις προηγούμενες τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αυτό σημαίνει και κίνητρο για εμπρόθεσμη πληρωμή αλλά και αύξηση του ποσοστού εμπρόθεσμης εισπραξιμότητας. Αν υποτεθεί ότι η εισπραξιμότητα του φόρου θα αυξηθεί στο 90%, αυτό σημαίνει ότι θα εισπραχθούν φέτος από τον ΕΝΦΙΑ συνολικά 2,3-2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή από την προβλεπόμενη εισπραξιμότητα του φόρου και παρά την διαγραφή της τελευταίας δόσης, θα χαθούν μόλις 100-150 εκατ. ευρώ. Έτσι, θα διατεθεί μόνο ένα μικρό μέρος από το φετινό κοινωνικό μέρισμα, το δημοσιονομικό κόστος θα είναι περιορισμένο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που στα χρόνια της κρίσης νοιώθουν ότι μόνο πληρώνουν, θα έχουν και αυτοί μια πρώτη ελάφρυνση από τον υπερπλεόνασμα που δημιουργεί η εξοντωτική υπερφορολόγησή τους.
Η πρόταση προκαλεί ικανοποίηση στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων, εφόσον βέβαια, όπως σημειώνουν, γίνει πραγματικότητα. Σημειώνουν, επίσης, ότι είναι θετικό που η μείωση της υπερφορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας δεν απαντάται μόνο στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –έχει υποσχεθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%- αλλά έχει αρχίσει να απασχολεί και το κυβερνητικό επιτελείο.
*Διαβάστε ακόμα:
ΠΟΜΙΔΑ: "Ναι" στη μείωση του ΕΝΦΙΑ με τέσσερις προϋποθέσεις
"Ναι" με τέσσερις προϋποθέσεις λέει η ΠΟΜΙΔΑ στην πρόταση μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2017 μέσω της "διαγραφής" της πέμπτης και τελευταίας δόσης του (ύψους 600 εκατ. €), θεωρώντας την ως "την ευφυέστερη και δημιουργικότερη παρέμβαση στο σημερινό εχθρικό φορολογικό σύστημα της χώρας μας".
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων "χαιρετίζει επίσης τη σύμπτωση απόψεων Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές – στο συγκεκριμένο μέτρο. Η υλοποίηση της "win-win” πρότασης αυτής, που απηχεί την ορθή δημοσιονομική πρoσέγγιση "όσο γίνεται λιγότερα από όσο γίνεται περισσότερους", θα είναι επωφελέστατη τόσο για τους συνεπείς φορολογούμενους που δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο να σηκώνουν το τεράστιο δημοσιονομικό βάρος - και ιδιαίτερα όσους πληρώνουν και το συμπληρωματικό φόρο - όσο και για το δημόσιο, καθόσον θα αυξηθεί δραματικά η εισπραξιμότητα των τεσσάρων πρώτων δόσεων προκειμένου να ισχύσει η απαλλαγή τους από την πέμπτη".
Η ΠΟΜΙΔΑ, προκειμένου να υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία η ρύθμιση αυτή, θέτει τις εξής τέσσερις και αναγκαίες προϋποθέσεις:
1.Ως προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των τεσσάρων πρώτων δόσεων δεν θα πρέπει να οριστεί η ημερομηνία λήξης εκάστης δόσης, αλλά η 31ηΔεκεμβρίου 2017, ημερομηνία εξόφλησης της τέταρτης δόσης, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προλάβουν μέχρι τότε να προβούν σε εξόφληση και των τεσσάρων πρώτων δόσεων.
2.Η ρύθμιση θα πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη οφειλές από άλλους φόρους στο Δημόσιο, αφού ο ΕΝΦΙΑ είναι συχνά ο κύριος υπεύθυνος για τη δημιουργία τους. Δηλαδή μοναδικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η εξόφληση των τεσσάρων δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2017.
3.Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει αυτονόητα να ισχύσει και για όλους όσοι έχουν ήδη εξοφλήσει ολοσχερώς τον ΕΝΦΙΑ 2017, είτε μέσω της πιστωτικής τους κάρτας, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο (καταβολή με μετρητά, τραπεζική μεταφορά, συμψηφισμός με επιστροφή φόρου κλπ.). Αυτονόητο είναι και το ότι τυχόν εξαίρεσή τους θα είχε ολέθριες συνέπειες για τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα του δημοσίου…
4.Σε κάθε τέτοια περίπτωση, αντί της αυτούσιας επιστροφής του ποσού της πέμπτης δόσης, πράγμα το οποίο ενδέχεται να έχει πολλές δυσκολίες και λίγες πιθανότητες υλοποίησής του, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να μπορούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι φορολογούμενοι να το συμψηφίσουν ηλεκτρονικά με κάθε άλλη υφιστάμενη ή μελλοντική φορολογική τους οφειλή προς το δημόσιο της κατηγορίας "Βεβαιωμένες Οφειλές Δ.Ο.Υ." για τις οποίες εκδίδεται "Ταυτότητα Οφειλής" από το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών της ΑΑΔΕ, (π.χ. Φόρος Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, Ενιαίο Τέλος Τακτοποίησης Αυθαιρέτων κλπ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου