Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Πώς οι τράπεζες «ανάβουν» τον εμπορικό ανταγωνισμό

Πώς οι τράπεζες «ανάβουν» τον εμπορικό ανταγωνισμό

Οι συνεργασίες των τραπεζών με μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό και επηρεάζουν τα μερίδια αγοράς σε πολλούς κλάδους. Ποιες εταιρείες έχουν συμβληθεί με χρηματοπιστωτικούς ομίλους.
Πώς οι τράπεζες «ανάβουν» τον εμπορικό ανταγωνισμό
Σε κομβικής σημασίας συνεργάτη για τις μεγάλες εταιρείες του εμπορίου και των υπηρεσιών που θέλουν να διευρύνουν τα μερίδιά τους στην αγορά έχουν εξελιχθεί οι τράπεζες.
Οι τελευταίες, μέσα από μια σειρά πολιτικών που εφαρμόζουν (π.χ. επιστροφές χρημάτων σε συναλλαγές που γίνονται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, εκπτώσεις και κουπόνια σε προθεσμιακούς λογαριασμούς καταθέσεων, κίνητρα για τη χρήση του web-banking), έχουν απλώσει τις εμπορικές συνεργασίες τους με μεγάλες επιχειρήσεις πάρα πολλών κλάδων.
Το τελευταίο διάστημα για παράδειγμα, είδαμε τράπεζα να προσφέρει «κουπόνια»μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να μειώσει τοΝ λογαριασμό του ηλεκτρικού, σε γνωστό ιδιώτη πάροχο που δραστηριοποιείται στην εμπορία ρεύματος.
Όλες αυτές οι κινήσεις επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών -ιδίως σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπως η τρέχουσα- και είναι σε θέση να μεταβάλλουν ως ένα βαθμό τις προτιμήσεις τους (ιδίως όταν οι προσφορές των τραπεζών είναι αφορολόγητες).
Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το… τραπεζικό αποτύπωμα στον ανταγωνισμό των παραπάνω αγορών έχει ήδη γίνει ορατό και μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονο, στον βαθμό που οι αγορές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών αυξάνονται από μήνα σε μήνα και καθώς ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό πελατών χρησιμοποιεί το e-banking και τοphone banking για τις συναλλαγές του με τις τράπεζες.
Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια, οι εταιρείες που για διάφορους λόγους δεν έχουν συνάψει αντίστοιχη σχέση συνεργασίας με τράπεζες, έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν στον ανταγωνισμό με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με εκπτώσεις τιμών, δωρεάν διανομές προϊόντων και κληρώσεις δώρων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η γκάμα των τραπεζικών συνεργασιών είναι… ατελείωτη, καθώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναλλαγές σε super markets, σε βενζινάδικα, σε είδη ηλεκτρικών συσκευών και τεχνολογίας, σε καταστήματα επίπλων, σε φαρμακεία, σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων, σε κινηματογράφους, σε ξενοδοχεία, σε καλλυντικά, σε βιβλιοπωλεία, σε παρόχους ιδιωτικής υγείας, σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε γραφεία ταξιδίων, σε ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, σε καταστήματα εστίασης, σε εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων, σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σε καταστήματα παιχνιδιών και σε… ό,τι άλλο ήθελε προκύψει.
Ενδεικτικά και μόνο, στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι:
• Τηλεπικοινωνίες-είδη τεχνολογίας (Γερμανός, Cosmote, Wind, Vodafone, Πλαίσιο, Public, Media Markt, Κωτσόβολος).
• Ακτοπλοΐα-αεροπορία (Μινωικές Γραμμές ΜΙΝΟΑ 0,00%, Fast Ferries, Αεροπορία Αιγαίου).
 Ενοικιάσεις ακινήτων (Avis, Hertz).
• Super markets (Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος, Μασούτης, Χαλκιαδάκης).
• Αθλητικά είδη (Intersport, Adidas).
• Έπιπλα (ΙΚΕΑ, SATO).
• Πρατήρια βενζίνης (Shell, ΕΚΟ, BP, ΕΛΙΝ).
• Εμπορικά καταστήματα (Hondos Center, Notos, Αττικά Πολυκαταστήματα, Marks & Spencer, Jumbo, Praktiker, Μουστάκας).
• Εταιρείες διαφόρων κλάδων όπως Ερρίκος Ντυνάν, ΥΓΕΙΑ, Grecotel, ΗΡΩΝ, PET City, ΑΧΑ, Everest, Manessis, Ιανός, Ευρωγνώση, Village Cinemas, Εφραίμογλου και πολλές άλλες.

Οριακές οι μεταβολές στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Για τις νέες καταθέσεις και χορηγήσεις, το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις 4,41 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,53 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Ανάλογη εικόνα και για τα υφιστάμενα υπόλοιπα.
Οριακές οι μεταβολές στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων
Αμετάβλητο παρέμεινε, τον Σεπτέμβριο του 2017, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ -0,21%, το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις 4,41 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,53 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,29% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,09% και το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,13%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,62% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,70%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,36%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,30%.
Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,34%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε επίσης κατά 5 μονάδες βάσης στο 7,01%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,15%.
Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,44%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 4,61%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,97%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,74%.

Επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια και καταθέσεις

Αμετάβλητο παρέμεινε, τον Σεπτέμβριο του 2017, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων. Το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο. Το περιθώριο επιτοκίου διαμορφώθηκε στις 4,26 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,28 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,31%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων διαμορφώθηκε στο 4,57%, έναντι 4,59% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,63%. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 0,77%.
Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,36%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,69%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,93%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: