Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Παραδοχή από Τσακαλώτο: Δεν είναι λύση, αλλά επιλέγουμε την υπερφορολόγηση

Παραδοχή από Τσακαλώτο: Δεν είναι λύση, αλλά επιλέγουμε την υπερφορολόγηση

SHARES1
Μετά τον αναπληρωτή του και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε χθες ότι ήταν συνειδητή επιλογή η υπερφορολόγηση όσων πληρώνουν, αν και έδωσε μια άλλη αιτιολόγηση για τη στρατηγική αυτή.
Ο υπουργός μοίρασε τις ευθύνες στο ΔΝΤ και -εμμέσως- στο οικονομικό επιτελείο που δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστικά στοιχεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
«Είναι αυτό η βέλτιστη λύση;», αναρωτήθηκε για να συνεχίσει: «Οχι, δεν είναι η βέλτιστη λύση ούτε θα ήταν μια λύση που θα ήθελα εγώ να διαλέξω. Το επιλέξαμε γιατί ζοριστήκαμε». Εξηγώντας έριξε την ευθύνη στο ΔΝΤ το οποίο, όπως είπε, πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων που έχουμε και δεύτερον, δεν μετράει καθόλου τα λεγόμενα «μη παραμετρικά μέτρα» όπως η υπεραπόδοση του ΦΠΑ και της φοροδιαφυγής. Απέφυγε όμως να αναφέρει το επιχείρημα του αναπληρωτή του, ο οποίος δικαιολόγησε την υπερφορολόγηση ως απόφαση για να υπάρχουν πόροι που θα στηρίξουν τα φτωχά νοικοκυριά.
Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στους προλαλήσαντες εκπροσώπους της αντιπολίτευσης αλλά και στον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα ότι η υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση το πολυαναμενόμενο κοινωνικό μέρισμα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης. Μάλιστα, ο κ. Λιαργκόβας μία μέρα πριν είχε κατηγορήσει ότι την τριετία 2015-2017 έχει πάρει επιπλέον μέτρα ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
Ως γνωστόν πια φέτος η κυβέρνηση κάνει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, κάτι που έχουν δεχθεί καταρχήν και οι δανειστές.
Αδήλωτα εισοδήματα
Ωστόσο, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τη φετινή υπεραπόδοση του 1,05% του ΑΕΠ (περίπου 1,9 δισ. ευρώ) ο υπουργός Οικονομικών κατάφερε να «καλύψει» μέσω της μείωσης της ανεργίας και της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων περίπου 900 εκατ. ευρώ χωρίς να αναφέρεται στο υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ. Είπε συγκεκριμένα ήδη από τη ρύθμιση της αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων έχουν έρθει στο φως εισοδήματα πάνω από 4,5 δισ. ευρώ για τα οποία βεβαιώθηκε φόρος 450 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη εισπραχθεί περίπου 200 εκατ. Μια άλλη πηγή της υπεραπόδοσης είναι τα αυξημένα κατά περίπου 472 εκατ. έσοδα από τις κοινωνικές εισφορές. «Τα χρήματα αυτά δεν εισπράχτηκαν από την αύξηση των εισφορών αλλά από την αύξηση της απασχόλησης κατά 250.000 άτομα», σημείωσε ο υπουργός.
Στο επιχείρημα ότι οι υψηλοί φόροι σταματούν τις επενδύσεις τόνισε ότι από τα Roadshows που έκανε τον τελευταίο καιρό το παράπονο των επενδυτών δεν είναι η υψηλή φορολογία αλλά η ανάγκη να ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού. «Αυτό το έχει εξασφαλίσει ο νέος επενδυτικός νόμος που οριστικοποιεί ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς», είπε.
Στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός θύμισε την ενιαία πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας αντιστοιχίζονται οι καταθέσεις με τα δηλωμένα εισοδήματα και την ενοποίηση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ.
Τόνισε επίσης ότι από την ανασκόπηση των δαπανών εξοικονομούνται περίπου 320 εκατ. ευρώ για την κοινωνική πρόνοια.

Εξοδος στις αγορές

Τόνισε σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές ότι σε αυτή τη φάση το 10ετές ομόλογο αναφοράς έχει απόδοση 5,01% και μέση απόδοση 5,17% που είναι η καλύτερη των τελευταίων 8 χρόνων. «Με ποιο επιχείρημα μιλάτε για την επιφυλακτικότητα των αγορών;», είπε για να σημειώσει ότι και το πενταετές ομόλογο του Ιουλίου εκδόθηκε με επιτόκιο 4,23% και τώρα διαπραγματεύεται στο 4,21%. «Βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος για να συνεχίσει: «Δημιουργούμε παράλληλα και ένα απόθεμα ασφαλείας ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια ενώ εσείς μας αφήσατε άδεια ταμεία». Το απόθεμα αυτό όμως τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 10 δισ. ευρώ θα προέλθει από επιπλέον δάνειο και όχι από χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
Κορυφαία στιγμή της ομιλίας του κ. Τσακαλώτου ήταν η αρχή της, όταν απευθυνόμενος στους προηγούμενους ομιλητές της Ν.Δ. που άσκησαν κριτική στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού τόνισε ότι έχουν βάλει πολύ χαμηλά τον πήχυ και απλώς κινδυνολογούν.
«Εχετε βάλει τόσο χαμηλά τον πήχυ, που μια φυματική σαρανταποδαρούσα, με πρόβλημα μηνίσκου σε 25 από τα 40 πόδια και κρατώντας βαριές σακούλες από τα ψώνια της εβδομάδας από το LIDL, θα είχε περάσει από πάνω. Αυτό ακριβώς έχετε κάνει. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει, όχι η σαρανταποδαρούσα, αλλά μια κυβέρνηση που έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική μπορεί να πάει πολύ καλά. Και πολιτικά μπορεί να πάει καλά», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: